Elektriker-lærling Simen mener det er kunst han driver med
Simen Våler Bjordal (18) synes det er kult å være en arbeider i oljebransjen, og forteller at han er på den grønne siden.
LÆRLINGEN Simen Våler Bjordal (18) er lærling på elektroverkstedet ved Aker Solutions i Stavanger. – Det hørtes gøy ut å være med på oljevirksomheten. Det høres ut som en høy stilling, sier Bjordal.
Øystein Helmikstøl
Saken oppsummert
oystein@lomedia.no
Det er kunst det jeg driver med. Jeg bygger opp noe fra ingenting, og får se at det virker. Det er fint å se på.
Jeg var en av de første elektrikerlærlingene som ble ansatt på en god stund i Aker Solutions. Det har helst blitt tatt inn lærlinger på automasjonsfagene i bedriften.
Jeg valgte yrkesfag fordi jeg var skolelei etter ungdomsskolen. Jeg ville gjøre noe praktisk. På ungdomsskolen tok jeg mopedlappen og bestemte meg for å renovere min egen moped, i garasjen. Jeg hadde tre mopeder jeg skrudde på. Jeg så på Youtube at andre hadde bygd om mopedene sine. Fikk mye hjelp av far. Jeg likte å skru. Det var sånn det begynte.
Jeg gikk på Gand videregående skole i Sandnes. Det var elektro som var min smak, selv om jeg også hospiterte på bygg og anlegg. Jeg ble utplassert i en bedrift som ligner på det vi driver med her i Aker Solutions. Det var industri, og litt bolig. Industri var sykt mye kjekkere å holde på med, fordi det er så variert. I bolig gjør du mye av det samme hele tiden; legger opp stikkontakter og trekker nye kurser i skjulte anlegg. I industrien trekker du varmekabler på rør, legger opp kabler til motor og tester anlegg som kan ha mye styrestrøm. Jeg kunne lære noe nytt hver dag.
Øystein Helmikstøl
Jeg elsker å jobbe her. Jeg ser for meg å være her en god del år. Jeg tar fagprøven min i desember neste år. Jeg prøver å følge læreplanmålene mine. Jeg må skrive logg til Opplæringskontoret hver uke. Nå etter sommeren har jeg begynt på skole en dag i uka, på Opplæringskontoret. Det er slik det fungerer. Etter et år i lære, begynner du med en dag på skolen.
Etter ungdomsskolen tenkte jeg også på offshore. Det hørtes gøy ut, å reise offshore, være med på oljevirksomheten. Det høres ut som en høy stilling, føler jeg. Selv om jeg ikke har vært offshore enda, syns jeg det er kult å være med i prosessen med å hente opp olje. Å være med i verdiskapingen. Å være en arbeider.
Det som er gøy med å være en arbeider, er at du er en del av prosessen og at du får være med på praktiske ting. Jeg liker å være med på prosessen med å hente opp olje. Norge er kanskje den reneste oljeprodusenten i verden.
Aker er en del av det grønne skiftet, jeg er på den grønne siden. Vi vil finne mer miljøbevisste løsninger på ting. Vi driver med elektrifisering, havvind og mange grønne prosjekter. Dette er jeg med på, for eksempel når jeg reiser til Sandnessjøen og skifter ut tavler, som vil gjøre ting mer effektivt og redusere strømforbruk på verftet der.
Øystein Helmikstøl
Elektrifisering, det er det store. Mange oljefelt skal elektrifiseres. Mye av dette kommer på grunn av oljeskattepakken. Her har man holdt på med elektrifisering i mange år, det er ikke noe nytt, selv om det kan se slik ut i mediene.
Jeg ble medlem i EL og IT Forbundet da jeg begynte som lærling. Jeg fulgte rådene fra de andre, alle andre her var medlemmer. Mange her er kritiske til at EL og IT Forbundet sentralt er med i koret om å legge ned det noen har kalt «de svarte arbeidsplassene». Mange her i Rogaland vil at forbundet mer ser verdien i det vi holder på med her. Det er en stor andel av medlemmene i forbundet, som enten direkte eller indirekte er avhengige av oljevirksomheten. Tess, der far jobber, eller Weatherford, der bror min jobber, hadde nok ikke eksistert uten oljevirksomheten.
Miljøet er bra her, det er en god, liten gjeng på rundt 20 personer i avdelingen på Jåttå i Stavanger. Det er mulig å snakke med formannen og alle kollegene. Jeg føler at vi er et lag, rett og slett. Det har vært tre kvinner på avdelingen her. Det er uvanlig at det er så mange.
Elektrofagene har etter hvert fått en viktig funksjon i Aker Solutions. Elektrofagene har også fått mer gehør fra toppledelsen, og det er opprettet en egen avdeling med flere faglige ansvarlige, som er installatører. Innføringen av oljeskattepakken fra regjeringen og det grønne skiftet har nok hjulpet.
På avdelingen etablerer de nå en fagprøvestasjon her for elektrofaget. Det har det ikke vært før, tidligere har de bare hatt fagprøvestasjon for automasjonsfaget. De har tatt inn/ansatt 24 nye medarbeidere inkludert 8 lærlinger til nå i 2022, og det er rekord i Stavanger-avdelingen i Aker Solutions. Det er nå 14 lærlinger totalt i Stavanger-avdelingen. Aker Solutions ser lenger fram med solgt arbeid enn de har gjort på veldig lenge. Dette har nok noe med «oljeskattepakken» som kom fra Stortinget i 2020 å gjøre. Mange dro fram prosjekter som hadde ligget i skuffene i mange år. Det ser visst bra ut for oss til 2025.
Det er mange kjekke jobber jeg har gjort. Den største er da jeg reiste opp til Sandnessjøen for ikke lenge siden. Aker Solutions har et verft der, reddet av oljeskattepakken. Vi skulle oppgradere det elektriske anlegget deres. Det var tavler fra 70-tallet. Det var interessant å se hvordan ting ble gjort før i tida, for eksempel skrusikringene inni der.
Det er bare fordel å jobbe som lærling og tjene penger, samtidig som du tar en utdanning. Nå sitter jeg ikke igjen med et studielån. Jeg har god råd i forhold til mange andre 18-åringer. Jeg har egen bil og egen motorsykkel, en Yamaha MT-07. Den er litt mer til å stole på enn mopeden jeg hadde.
Jeg har solgt mopeden.
Lærlingen:
• Simen Våler Bjordal (18).
• Jobber på elektroverkstedet ved Aker Solutions i Stavanger.
• Verkstedet har rundt 20 ansatte.
• Bjordal driver ellers med styrketrening og ser på motorsport.


Nå: 0 stillingsannonser
Flere saker
Lærlingen:
• Simen Våler Bjordal (18).
• Jobber på elektroverkstedet ved Aker Solutions i Stavanger.
• Verkstedet har rundt 20 ansatte.
• Bjordal driver ellers med styrketrening og ser på motorsport.