Lærlingpatrulje
Elektro-lærling Benjamin er sjeleglad for å jobbe. Han fikk starte lærlingtida tidligere enn vanlig
Benjamin elsker å jobbe.
Kristian Brandsrød og Sondre Woring fra EL og IT Forbundet er ute på lærlingpatrulje. Her møter de elektro-lærlingen Benjamin Zimmermann.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
– Hællæ!
Sarpingene Kristian Brandsrød og Sondre Woring fra EL og IT Forbundet går en ukes lærlingpatrulje i Østfold-traktene.
Vi møter dem utenfor det som skal bli ny legevakt i Fredrikstad.
På innsiden stiller elektro-lærling Benjamin Zimmermann i firmaet Storm Elektro. Han er i ferd med å montere støpsler, men stiller gledelig opp for en prat med patruljen.
Ville vekk fra skolebenken
Benjamin Zimmermann har vært lærling i to år. Han har halvannet år igjen.
Han fikk bytte noe skoleundervisning mot lenger læretid.
Motivasjonen fikk en kjempe-boost.
– Det er kjempedeilig å bruke kroppen hver eneste dag. Jeg begynte læretida litt tidligere enn vanlig. Jeg var kjempelei av skolen, og greide ikke å konsentrere meg, forteller Zimmermann til magasinet Nettverk, fagbladet til EL og IT Forbundet der han er medlem.
– Da jeg kom ut i arbeidslivet så endret det alt. Det er kjempedeilig å få gjøre noe, sier Benjamin.
Han synes det er givende å jobbe med legevakta med alle de mange systemene, ledninger og rør som skal på plass der.
– Det er gøy og spennende. Her er du borte i ting du vanligvis ikke er borte i, sier han.
Kristian Brandsrød og Sondre Woring fra EL og IT Forbundet er ute på lærlingpatrulje. Her møter de elektro-lærlingen Benjamin Zimmermann.
Leif Martin Kirknes
TA TEMPEN: Kristian Brandsrød (t.h.) er i tillegg til patruljefører leder i Elektroarbeidernes Fagforening Østfold, og mener lærlingpatrulje er en fin måte å høre hva EL og IT-ungdommen og medlemmer ønsker av de tillitsvalgte. T.v. Sondre Woring.
Leif Martin Kirknes
FORNØYD LÆRLING: Sebastian Zimmermann stortrives som elektriker-lærling i Storm.
Leif Martin Kirknes
Topp trivsel
Tilbake til patruljens utspørring.
– Hvordan trives du, på en skala fra en til ti?, spør Kristian Brandsrød.
– Jeg synes nesten ti er for lavt. Jeg er veldig fornøyd med å være her, sier Zimmermann.
Blir læreplanen ivaretatt, synes du? Føler du deg trygg i jobben når det er nye oppgaver? Jobber du mye overtid? Pauser? Lunsj? Arbeidskontrakt? Lønnsslipp? Spørsmålene er mange, 48 i tallet, men går faktisk ganske fort unna. Under to minutter.
Det virker som ting er på stell i Storm.
Lærlingpatruljen setter kursen mot Hvaler for å møte en gjeng energimontører i et hyttefelt.
KILOMETER PÅ KILOMETER: De to patruljørene regner med å tilbakelegge opp mot 600 kilometer i bil under uken med lærlingpatrulje. Vanlige funn? En gjenganger er at folk ikke helt husker hvem som er verneombud. Som kan skyldes at de enten ikke har fått vite det eller at de har fått vite det, men rett og slett ikke husker det.
Leif Martin Kirknes
Givende
Sondre Woring er til daglig industrielektriker i Moss Elektro.
Han ble med på lærlingpatrulje etter å ha vært med på sommerpatrulje.
– Det er et veldig ålreit avbrekk fra den vanlige hverdagen. Jeg føler også at det er med på å hjelpe folk, sier han.
På lærlingpatrulje får de utsendte fra LO-forbundene ofte i oppdrag å møte lærlinger i samme fag som de selv praktiserer.
Litt av poenget er å være synlig ute på arbeidsplassene.
– Så er det også fint for oss å møte de unge. Alle har jo stått i den situasjonen selv, vi var alle nye en gang, sier Woring.
Han begynte selv som lærling i 2017.
Hva er lærlingpatruljen?
LO-distriktene har på ulike tider på høsten en ukes lærlingpatrulje, i år mellom siste del av oktober og siste del av november.
Det er «lærling-utgaven» av sommerpatrulje, der en sjekker om lokale lærlinger har en god opplevelse av sitt møte med arbeidslivet
Ulike fag får besøke sine «egne». For eksempel tar elektrikere for seg elektrofag mens for HK-medlemmer tar for seg lærlinger innen kontodrift eller service og handel.
LO-kongressen vedtok i 2017 at LO og forbundene skal gjennomføre lærlingpatrulje: «Lærlingene er framtidens fagarbeidere. Det er viktig å skape forståelse for at lærlinger er en del av det ordinære arbeidslivet og har behov for beskyttelse og det sosiale fellesskap medlemskapet gir. LO vil i kongressperioden ta initiativ til, og ta en koordinerende rolle ved gjennomføring av lærlingpatruljer på tvers av forbundene.»
UT PÅ TUR: For å besøke et par energimontører på jobb må Kristian Brandsrød og Sondre Woring krysse denne gangbrua og legge ut på en ti minutters spasertur på Siljeholmen.
Leif Martin Kirknes
GPS: Det er ikke mange veiskilt på Siljeholmen, Kristian Brandsrød forsøker å finne ut hvilken sti som er best.
Leif Martin Kirknes
Tid til medlemspleie også
Kristian Brandsrød leder både den lokale Bravida-klubben og Elektroarbeidernes Fagforening Østfold. Han har flere lærlingpatruljer og sommerpatruljer bak seg. Brandsrød framhever at det er en fin anledning til å informere om tariffavtaler og arbeidsregelverket.
– Og så er det medlemspleie. Vi er heldige i EL og IT Forbundet med at vi har veldig stor organisasjonsgrad i bedriftene, sier han.
Det er Woring helt enig i. Han tror det er mange unge og lærlinger som ikke har alle kunnskapene på plass om det organiserte arbeidslivet. Slik var det også da han selv begynte som elektriker for noen år siden.
– Da jeg begynte som lærling visste ikke jeg noe om LO eller EL og IT Forbundet eller noen ting. I mitt tilfelle var det noen gutter på jobben som tok initiativ. De kunne tenke seg å bli organiserte, men de var ikke helt sikre på hva det innebar. Så de kontaktet EL og IT, og så fikk vi satt opp et møte med 10–12 folk fra oss. Alle, bortsett fra én, meldte seg inn, minnes han.
OPPI TOPPEN: Energimontør Sebastian Waage (i masta) er sammen med lærling Asbjørn Lervik i ferd med å oppgradere en hytte til trefas.
Leif Martin Kirknes
Hyttejobb: Læring Asbjørn Lervik er på jobb med den mer erfarende montøren Sebastian Waage, denne oktoberdagen på Hvaler.
Leif Martin Kirknes
Leif Martin Kirknes
GODT SKODD: Et viktig verktøy for energimontører.
Leif Martin Kirknes
Leif Martin Kirknes
SMALE STIER: Kristian Brandsrød og Sondre Woring er villig til å gå ganske langt for å sjekke at lærlinger har det bra på jobb.
Leif Martin Kirknes