JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Energiansatte i Samfunnsbedriftene har fått ny lønn

850 EL og IT-medlemmer innen kraftproduksjon og nettdistribusjon har fått ny lønn etter to dager med forhandlinger.
TILBUD: Forhandlingsleder Barbro Noss presenterer Samfunnsbedriftenes tilbud under energiforhandlingenes åpningsmøte 28 mai. Til venstre sitter Samfunnsbedriftene med forhandlingsutvalg. Til høyre sitter forhandlingssammenslutningene med utvalg. Foto: Samfunnsbedriftene.

TILBUD: Forhandlingsleder Barbro Noss presenterer Samfunnsbedriftenes tilbud under energiforhandlingenes åpningsmøte 28 mai. Til venstre sitter Samfunnsbedriftene med forhandlingsutvalg. Til høyre sitter forhandlingssammenslutningene med utvalg. Foto: Samfunnsbedriftene.

Samfunnsbedriftene

knut.viggen@lomedia.no

Onsdag 29. mai ble partene enige i hovedoppgjøret etter to dagers forhandlinger.

Energiavtalen med Samfunnsbedriftene (tidligere KS Bedrift) er den minste av de to avtalene forbundet har på energiområdet. Som på Energioverenskomsten tidligere i mai, ble det også her enighet uten å gå via mekling.

Forhandlingsleder Bjørn Fornes i EL og IT er fornøyd med resultatet.

– Alle som er omfattet av overenskomsten vil få et sentralt, generelt tillegg på 7 kroner i timen eller 13.650 kroner på årslønnen.

– Dette er i tråd med resultatet fra frontfaget. Nå skal det gjennomføres lokale forhandlinger og til sammen vil dette kunne gi en bra lønnsøkning for våre medlemmer, sier Fornes.

Nøkkeltall og andre gjennomslag

Enigheten innebærer blant annet:

• Generelt tillegg på 7 kroner til alle

• Heving av minstelønnssatsene med kr 13650.-

• Heving av overenskomstens satser for beredskapsvakt

• Tydeliggjøring av arbeidsgivers ansvar med servicebil

• EL og IT Forbundet har også fått en tydeligere og bedre bestemmelse for avspasering etter overtid på natt.

Et enstemmig forhandlingsutvalg fra EL og IT Forbundet har sammen med Fagforbundet og Delta anbefalt resultatet.

EL og IT Forbundet har rundt 850 medlemmer på denne avtalen.

Også motparten Samfunnsbedriftene er fornøyd.

– Oppgjøret er innrettet for å kunne gi en årslønnsvekst på linje med frontfaget. Partene har nå også i felleskap utviklet avtaleverket i positiv retning med tanke på likestilling og seniorpolitikk, sier forhandlingssjef Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.

Det var godt innenfor fristens utløp den 29. mai, at Samfunnsbedriftene og arbeidstakerorganisasjonene kom til enighet i oppgjøret om de to energiavtalene, henholdsvis Energiavtale I og Energiavtale II.

Likestilling og alder

Da årets energiforhandlinger var et hovedtariffoppgjør, har partene forhandlet om bestemmelsene i selve avtaleverket i tillegg til lønn. Alle grupper får med dette reallønnsvekst.

– I denne forhandlingsrunden har vi hatt spesielt fokus på likestilling og å hindre aldersdiskriminering, sier Noss.

Likestillingsperspektivet er blant annet styrket ved at det er tatt inn nye lønnsprinsipper i avtalen. Gravides rettigheter til å bli fritatt fra vakt er også utvidet.

– Vi vet at det er behov for omstilling i energibransjen. Det ser vi blant annet av vår arbeidslivsundersøkelse, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.

– Energibedriftene må både kunne rekruttere og utvikle kvalifiserte arbeidstakere. Vi håper at dette resultatet, med en bærekraftig lønnsutvikling, vil bidra til nettopp det, sier Breivik.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse