JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seier for El og IT-forbundet i Borgarting lagmannsrett:

Energimontør Geir Birger (51) ble oppsagt etter 34 år hos Nettpartner. Nå har han vunnet jobben tilbake

Borgarting lagmannsrett har enstemmig kommet fram til at oppsigelsen av Geir Birger Bylterud (51) er ugyldig. I tillegg får han oppreisningserstatning og arbeidsgiver må også betale saksomkostningene. - Full seier, sier EL og IT og Nettpartner-klubben.
FIKK MEDHOLD: Geir Bylterud (t.v.), her fra tingrettens behandling i Ski i vinter, sammen med daværende tillitsvalgt i Nettpartners avdeling på Vinterbro, Sindre Gartland.

FIKK MEDHOLD: Geir Bylterud (t.v.), her fra tingrettens behandling i Ski i vinter, sammen med daværende tillitsvalgt i Nettpartners avdeling på Vinterbro, Sindre Gartland.

Knut Viggen

Knut.viggen@lomedia.no

– Jeg ringte Geir da jeg fikk nyheten tirsdag. Du kan si at den ble ganske godt mottatt av ham som akkurat da satt ute på post i forbindelse med elgjakta, sier klubbleder og ansatterepresentant i Nettpartner AS, Per Olav Stokke.

Dommen er først rettskraftig om en måneds tid og før den tid vil ikke Bylterud eller LO-advokat Imran Haider la seg intervjue.

Støttespillerne til 51-åringen er imidlertid svært fornøyde med dommen.

– Vi er glade for at Borgarting lagmannsrett enstemmig kom fram til at oppsigelsen var ugyldig. Her har også arbeidsgivers representant i lagmannsretten konkudert med det samme, samt at alle sakskostnadene i forbindelse med rettssakene i Ski og her i Oslo er idømt Nettpartner AS, sier forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Jarle Eide.

Hanne Kvernmo, HR-direktør i Nettpartner AS, sier de ennå ikke har rukket å lese dommen og at de foreløpig ikke har noen kommentarer til den.

LO tapte i tingretten

Nettpartner AS sa 22. mars i fjor opp den tidligere montørlederen blant annet på grunn av manglende kompetanse samt helsemessige årsaker som gjorde at de mente han ikke kunne fortsette som montør, slik han selv ønsket.

p

Nettpartner vant fram med sitt syn i Follo Tingrett i vinter, med dissens – to mot én stemme.

I saken var det enighet om at arbeidstaker ikke hadde kompetanse innen IT som tilfredsstilte kravene arbeidsgiver hadde for stillingen.

Les også: Mistet jobben etter 34 år som Nettpartner-ansatt - tapte oppsigelsessak i tingretten

Startet som 17-åring

Bylterud startet som energimontørlærling i Enebakk E-verk som 17-åring i 1985. Han var nesten 50 år på tidspunktet for oppsigelse og hadde 33 års ansiennitet hos en arbeidsgiver som i løpet av denne tiden endret seg fra å være et tradisjonelt kraftselskap med mange slags arbeidsoppgaver til å bli et rent entreprenørselskap. I 2006 ble han ansatt som montør.

Fra 2011 til 2014, men også senere, hadde han helseutfordringer som gjorde det vanskelig å utføre jobben som montør. I 2014 ble han tilbudt en stilling som montørleder, som ikke satte de samme kravene til helse.

Nye IT-systemer

I februar 2017 ble han sykemeldt på grunn av ryggproblemer, men ble friskmeldt i desember samme år og gikk i en drøy måneds tid inn i en tilrettelagt rolle som montør.

Arbeidsgiver ville imidlertid ha Bylterud tilbake som montørleder. Det ville blant annet kreve opplæring i nye IT-systemer, mente arbeidsgiver.

51-åringen mente dette langt fra var den jobben han ble sykemeldt fra, avbrøt opplæringen, mente at det ble alt for mange nye programmer å sette seg inn i og at han ville tilbake i jobben som montør.

p

Under drøftelsesmøtet forut for oppsigelsen fastholdt Bylterud at han ønsket seg tilbake til jobben som montør.

EL og IT ba allerede dagen etter oppsigelsen om en begrunnelse fra arbeidsgiveren. I tillegg til punktene nevnt ovenfor mente arbeidsgiver at opplæring var strengt nødvendig for at han kunne fylle stillingen, at han ikke ønsket å jobbe som montørleder og at han ikke ønsket opplæring.

I april 2018 ble det avholdt forhandlingsmøte der arbeidsgiver holdt på at det var saklig grunn for oppsigelse.

Ikke saklig grunn

Lagmannsretten mener det at Bylterud ikke hadde tilstrekkelig IT-kompetanse ut fra de krav som arbeidsgiver stilte i januar 2018, og at han avbrøt ytterligere opplæring, ikke er en saklig grunn for oppsigelse.

Lagmannsretten viste også til arbeidsgivers plikt til tilrettelegging etter arbeidsmiljøloven § 4-2. Etter bestemmelsens andre ledd bokstav b skal arbeidet organiseres og tilrettelegges under hensyn til den enkelte arbeidstakers arbeidsevne, kyndighet, alder og øvrige forutsetninger. Det skal blant annet gis tilstrekkelig opplæring slik at arbeidstaker er i stand til å utføre arbeidet når det skjer endringer som berører vedkommendes arbeidssituasjon.

p

Det sentrale for lagmannsretten er at arbeidstaker ikke fikk tilbud om IT-opplæring tidligere og at det ikke var kommunisert at manglende oppdatering av IT-kunnskaper kunne få konsekvenser for arbeidsforholdet.

Vidtrekkende tilretteleggingsplikt

Hovedspørsmålet var om arbeidsgiver hadde oppfylt sin plikt til tilrettelegging for annen stilling. Lagmannsretten fastslår at arbeidsgiver har en vidtrekkende tilretteleggingsplikt. Plikten er ikke absolutt – den gjelder «så langt det er mulig», men plikten tolkes strengt, skriver LO-advokatene på sin FB-side.

Arbeidstaker hadde klare begrensninger rent helsemessig, og han ga uttrykk for at dersom han ble satt til oppgaver som var for tunge, kunne det medføre at han ble sykmeldt.

Prognosene for fremtidige sykemeldinger var noe uklare, men lagmannsretten skriver om dette:

"I forlengelsen av dette bemerkes også at dersom det hadde vært tale om varig funksjonsnedsettelse som reduserer arbeidsevnen, ville det ha foreligget en tilretteleggingsplikt etter likestillings- og diskrimineringsloven § 22. Denne bestemmelsen og arbeidsmiljøloven § 4-6 overlapper hverandre. Lagmannsretten går ikke nærmere inn på dette fordi det etter rettens syn ikke er tale om varig funksjonsnedsettelse. Under enhver omstendighet er det imidlertid klart at bedriften heller ikke foretok noen vurdering opp mot likestillings- og diskrimineringslovens bestemmelser".

På bakgrunn av bevisførselen mener lagmannsretten at arbeidsgiver ikke har oppfylt tilretteleggingsplikten etter arbeidsmiljøloven § 4-6. Tilrettelegging var nødvendig ut fra det arbeidstaker ga uttrykk for. Både tidsperspektivet og omfanget av tilretteleggingen var dårlig opplyst og det var noe arbeidsgiver hadde ansvar for å kartlegge og drøfte med arbeidstaker, behandlende lege og annen helsefaglig ekspertise. Arbeidsgivers vurderinger bygget dels på feil og ufullstendig grunnlag, skriver LO-advokatene på sin FB-side.

Oppsigelsen ble på denne bakgrunn kjent ugyldig.

– En helt annen dom

– Dette er en helt annen dom enn det vi så i tingretten. Vi er veldig godt fornøyd med at den fremstår så klar og konkret og at den oppsummerer arbeidsgivers tilretteleggingsplikt på en så god måte, sier Jarle Eide.

Han sier dommen har prinsipielle konsekvenser for mange som jobber i energibransjen og som opplever krav til omstilling og opplæring, ikke minst i ny IT-kunnskap.

– Mange av våre medlemmer i energibransjen har lang erfaring, de har gjerne jobbet sammenhengende over flere år i samme bedrift og er kommet opp i den alderen der det er vanskelig å finne egnet nytt arbeid. Da må man kunne forvente større fleksibilitet fra arbeidsgivers side, sier han.

Klubbleder og ansatterepresentant i styret i Nettpartner AS, Per Olav Stokke, sier det har vært en tøff sak for Bylterud å stå i, ikke minst det å skulle møte på jobb hver dag og levere et godt stykke arbeid fra oppsigelsestidspunktet og fram til nå.

p

– Han har fungert 100 prosent og tilbakemeldingene har vært gode på den jobben han gjort, også fra hans egne arbeidsledere, sier Stokke. Helsemessig har det også gått bra.

– Vi vil berømme de lokale tillitsvalgte i Nettpartners avdeling på Vinterbro, både Sindre Gartland og Stig Vestli, for den jobben de har gjort. Vi vil også gi skryt til leder i EL og IT Distrikt Oslo og Akershus, Morten Svendsen, som sørget for at saken kom inn i et formelt spor tidlig og at informasjon ble sendt raskt videre til forbundskontoret. Og vi er ikke minst fornøyd med jobben LO-advokatene med Imran Haider har gjort i denne saken, sier Jarle Eide og Per Olav Stokke.

– Lønner seg å være medlem

De sier denne saken viser at det virkelig lønner seg å være LO-medlem.

– I denne konkrete saken ble forskjellen mellom det å vinne og det å tape cirka 1,5 mill. kroner. Skulle en arbeidstaker gått rettens vei på egen hånd med en sak som dette hadde det fort sagt stopp allerede etter tingrettsbehandlingen, tror de to.

Jarle Eide mener det er viktig at saker av denne typen kommer raskt inn til forbundet.

Søksmålsfristen (jfr. AML § 17-4(1) er på bare åtte uker. Saken må over til LOs juridiske i god tid før dette.

Saken fortsetter under bildet.

Jarle Eide, Per Olav Stokke og Imran Haider.

Jarle Eide, Per Olav Stokke og Imran Haider.

Knut Viggen

– Jo tidligere vi får inn saker, jo bedre, sier Eide. Han sier det aldri var noe alternativ å gi seg etter tingrettsdommen i vinter.

– Selv om vi tapte i tingretten var vi fornøyd med å få dissens. Det var noe vi kunne bygge videre på, sier han.

– En tankevekker

For Nettpartner-klubbens 221 medlemmer er også seieren viktig. Det har vært en på mange måter enestående sak for klubben, men også for selskapet.

– Dette er den første oppsigelsessak som går rettens vei i min tid som tillitsvalgt og i selskapets historie, sier Per Olav Stokke. Og legger til:

– Det må være en tankevekker for enhver som står uorganisert.

Han understreker at klubben har et godt forhold til ledelsen i selskapet, men de er uenig om hvordan denne saken skulle vært behandlet.

– Det er viktig at vi nå venter med feiringen til arbeidsgiver har tatt sin beslutning om en anke eller ikke, for dette kan i verste fall gå en rettsrunde til. Men selvsagt håper vi nå at arbeidsgiver tar til fornuft og avslutter denne prosessen og godtar dommen slik den er, sier Stokke.

– Dommen som nå kom er voldsomt positiv for de tillitsvalgte. Jeg som tillitsvalgt synes det midt sagt var unødvendig å gå sa langt som ledelsen gjorde. Nå forventer vi at Nettpartner tar dommen til etterretning og at opplæring blir et større tema hos oss i tiden som kommer, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

STØTTE: Noen av støttespillerne til Geir Bylterud og Bylterud selv etter behandlingen i Borgarting lagmannsrett tidligere i september.

STØTTE: Noen av støttespillerne til Geir Bylterud og Bylterud selv etter behandlingen i Borgarting lagmannsrett tidligere i september.

Knut Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse