Korona:
Energimontørene dropper kundekontakt, elektrokontrakt-frister kan utsettes, IKT-Norge ser om bransjen kan bidra med løsninger
Vi har sjekket hva arbeidsgiverorganisasjoner og interesseorganisasjoner innen EL og ITs nedslagsfelt sier om korona-situasjonen.
VIKTIG: Strømtilførsel er samfunnskritisk. Energimontører skal blant annet skjermes fra kundekontakt. (Arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
leif.kirknes@lomedia.no
Yrker knyttet til kraftforsyning, elektroniske kommunikasjonstjenester og IKT-sikkerhet i sivil sektor er blant de som er satt opp i Erna Solbergs kriseliste fra i går som samfunnskritisk.
Vi har sjekket hva arbeidsgiverorganisasjoner og interesseorganisasjoner innen EL og ITs nedslagsfelt sier åpent om korona-situasjonen.
Tiltak for energimontører
Knut Kroepelien i Energi Norge forsikrer om at nettselskapene har høy beredskap i disse corona-tider. En rekke tiltak er iverksatt, som at tilsyn i privatboliger og annen nærkontakt med kunder er innstilt.
Mange montøryrker er delt inn mindre enheter med ulike oppmøtesteder. Nettselskapene har dessuten godt samarbeid på tvers av selskaper og tett dialog med relevante aktører, ifølge Energi Norge.
KS Bedrift, og i det også KS Bedrift Energi, avlyser alle sine kurs og seminarer, inklusive årsmøte og generalforsamling i mai.
NVE: – Godt forberedt
Statnett risikovurderer møter og øker bruk av elektroniske møter, vil ikke bruke fly og tog på lange reiser og har bedt medarbeiderne om å unngå kollektivtransport til og fra jobb for dem som ikke kan jobbe hjemmefra.
De har ett tilfelle av corona, som har vært i karantene siden antatt smittetidspunkt.
Norges vassdrags- og energidirektorat oppsummerer at sentrale aktører knyttet til landets kraftforsyning er godt forberedt til å håndtere eventuelle smitteutbrudd, og at driften går som normalt med noen tilpasninger.
Elektriker-frister kan forlenges
For elektrikerselskapene minner bransjeorganisasjonen Nelfo om reglene for permittering, viser til NHOs ti krav for å dempe krisen og peker også på at det i kontraktsammenheng trolig vil være mulig å trekke inn «force majeure», som vil gi partene krav på fristforlengelse, men ikke dekning av merutgifter som følge av hindringen.
Bransjeorganisasjonen Abelia for kunnskaps -og teknologibedrifter viser til NHOs «5 korte svar på spørsmål bedrifter har om coronaviruset» og «spørsmål og svar for arbeidsgivere fra NHOs advokater».
IT-bransjen vurderer hvordan de kan bidra
IKT-Norge utsetter alle sine arrangementer i mars og april. IKT-Norge påpeker at de tilhører en bransje som kan bidra med digitale løsninger som kan gjøre at vi fremdeles kan fungere som et samfunn. De vurderer mulige felles initiativ for å bidra.
I en undersøkelse med 90 IKT-Norgemedlemsselskaper, utført 10. mars, sier 23 prosent av virksomhetene at de har ansatte i karantene, 77 prosent har policy for å håndtere korona-utbrudd, 63 prosent har innført reiserestriksjoner og 72 prosent har avlyst deltakelse eller gjennomføring av konferanser/messer. 42 prosent påvirkes negativt økonomisk av utbruddet.


Nå: 0 stillingsannonser