JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et skritt nærmere sjøfiberkabel fra Tokyo til Kirkenes

Finner og russere står bak det 12.000 kilometer lange fiberprosjektet for å koble Japan med Finnmark.
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Sissel M. Rasmussen

leif.kirknes@lomedia.no

18. august presenterte finsk-russiske Cinia Alliance sine planer om en 12.000 km undersjøisk fiberkabel mellom Tokyo i Japan og Sør-Varanger i Nord-Norge.

Presentasjonen ble gjort for norske myndigheter, som Kystverket, Vardø kommune, havnesjefen i Vardø Havn KF, Troms og Finnmark fylkeskommune og Bredbåndsfylket Arctic Link.

Landingspunktet for kabelen skal klargjøres i løpet av kort tid, og prosjektgruppen driver med bunnundersøkelser for å kartlegge mulig trasé.

Hovedplanen er å legge kabelen gjennom Nordøstpassasjen og gjennom Sør-Varanger og en lokasjon på nordsiden av Varanger, leser Nettverk i et brev fra Kystverket til Samferdselsdepartementet om prosjektet.

Finsk/russisk samarbeid

Ideen har ligget for dagen en stund. I juni i fjor var det en del skriverier om kabelen i internasjonale fora, men etter hva Nettverk kjenner til har det ikke vært skrevet stort om kabelen i det vi kanskje kan kalle «mainstream media», foruten i Sør-Varanger Avis.

Hovedinitiativtakerne til kabelen er finske Cinia, et IKT-selskap primært eid av den finske stat (som fra før har tusenvis av kilometer med fiberlinjer, deriblant undersjøisk kabel fra Helsinki til Rostock), og russiske Megafon, et av russlands største kommersielle teleselskaper (for øvrig i sin tid startet med midler fra finske Sonera, svenske Telia og norske Telenor, og med teleutstyr fra finske Nokia).

Finland har ikke har noen kystlinje i nord, og der kommer Norge inn i bildet. Kabelen skal for øvrig også føres i land ved Kolahalvøya, samt på begge sider av Beringhavet.

Fra før er det egentlig ingen internasjonale fiberdirekteforbindelser av denne typen i den arktiske regionen. Det har for mange år siden vært diskutert å legge fiber videre fra Svalbard og mot Grønland/USA/Korea/Japan, men det har åpenbart ikke skjedd ennå.

Les også: Derfor lokker Peder Nærbø Havfruen-fiberkabelen til Sør-Norge

Gledelig mottatt i nord

Nyheten om internasjonal fiberkabel i Finnmark har blitt bejublet i de mest fiber-kompetente deler av det nordnorske IT-miljøet siden nyheten ble kjent.

I januar i år skrev «Bredbåndsfylket», et aksjeselskap som eies av fylkeskommunene Finnmark og Troms, og dels noen kommuner, en kronikk for å skape litt blest om saken også utenfor IT-kretser. De mener kabelen er vesentlig for hele næringslivet i Nord-Norge.

«Internasjonale sjøkabler regnes i dag som nåtidens handelsruter, og det er viktig for landsdelen å få tilgang til disse handelsrutene for kunne være attraktiv for nasjonale og internasjonale næringslivsaktører,» har de skrevet i en kronikk hos Nordnorsk Debatt.

«Det totale fraværet av politisk interesse fra sentrale myndigheter av å bringe landsdelen opp på samme nivå som resten av landet, setter krav til at de lokale aktører selv må ta grep om utviklingen,» står det i kronikken.

Kjappeste vei

«Regionen vil ikke lenger være ved enden av veien, men et knutepunkt i en sentral samferdselsåre som knytter sammen tre kontinenter på toppen av kloden, i Arktis. Avstandsulempen vi har i nord vil dermed snus til et konkurransefortrinn,» skriver Bredbåndsfylket

Kabelen vil skape den kjappeste og beste digitale veien mellom Europa og Nord-Asia, datatrafikk som ellers har måttet ta en skikkelig melkerute. Det har vært null sjøfiberlinjer nordfra og ut til den store verden av denne typen.

Den korte distansen vil i kombinasjon med nåtidens sjøkabelteknologi bety svært lave forsinkelser.

KARTET: Slik ser sjøfiberkartet ut, på submarinecablemap.com. Norge har linket opp Svalbard, men ellers går det ingen linjer nordover.

KARTET: Slik ser sjøfiberkartet ut, på submarinecablemap.com. Norge har linket opp Svalbard, men ellers går det ingen linjer nordover.

submarinecablemap.com

Slik ser jorda ut ovenfra. Sett fra det perspektivet er det lettere å forstå hvordan kabelen vil gå. Tegnet opp av Nettverk-redaksjonen som tentativ linje, i realiteten vil den bue mer helt nord for å omgå is.

Slik ser jorda ut ovenfra. Sett fra det perspektivet er det lettere å forstå hvordan kabelen vil gå. Tegnet opp av Nettverk-redaksjonen som tentativ linje, i realiteten vil den bue mer helt nord for å omgå is.

Google Earth / LeifMK

Kabelen vil også tas i land på hver side i Beringhavet, i både øst i Russland og i Vest-Alaska. Det vil også være en ilandføring ved Kolahalvøya.

– Den arktiske kabelen vil bidra til sosioøkonomisk utvikling i arktiske områder. Kabelen er en miljømessig bærekraftig vei til å styrke global, regional og lokal økonomi. Samtidig kobler den sammen tre kontinenter, har Cinia-toppsjef Ari-Jussi Knaapila uttalt om prosjektet.

Les også: Lyse vil bli med Telenor i kampen om kjernenettkunder

Saksgang

Det er Kystverket Troms og Finnmark som har myndighet til å avgjøre søknad om legging av fiberkabelen, skriver Kystverket. Før dette kan gjøres, må trasévalget utenfor territorialgrensen avgjøres. De ber om tilbakemelding fra Samferdselsdepartementet på dette

Samferdselsdepartementet skal ifølge rutinen avklare norske myndigheters synspunkter på trasévalg for kabelen og innhente uttalelse fra aktuelle sektormyndigheter. Samferdselsdepartementet skal så sammenstille «de synspunkter som er fremkommet og (rette) en formell henvendelse til kabelleggerens oppdragsgiver vedrørende norske synspunkter på trasévalget», skriver Kystverket i brevet adressert departementet.

Les også: – Hvis noen skyter på et kontor, kommer politiet. Hvis noen skyter på kjerneinfrastruktur, kommer ingen, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse