JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kommunalkonferansen ble arrangert digitalt i går. Her fra paneldebatt om omstilling. F.v. Jens Folland, Jan Olav Andersen, Asghar Ali og Odd Christian Øverland.

Kommunalkonferansen ble arrangert digitalt i går. Her fra paneldebatt om omstilling. F.v. Jens Folland, Jan Olav Andersen, Asghar Ali og Odd Christian Øverland.

Skjermdump

Kommunalkonferansen:

Fagbevegelsen må sikre at nye jobber også tilfaller «gamle arbeidere», mener forbundsleder Jan Olav Andersen

EL og IT-leder Jan Olav Andersen mener det er på tide å fylle begrepet «livslang læring» med innhold05.11.2020
15:04
06.11.2020 08:30

leif.kirknes@lomedia.no

Fagbevegelsen har lang erfaring med omstilling, men det som skjer akkurat nå har høyt tempo og stort omfang, fastslår EL og IT-leder Jan Olav Andersen.

– Det er mye fokus på arbeidsplasser som kan skapes av ny teknologi, men det vil også slås ut mange arbeidsplasser, sier han.

For at folk skal være med på dette, mener han det må skapes en «omstillingstrygghet» som skaper en bro mellom trygghet og nødvendige endringer. Han skjønner at omstilling kan skape bekymring.

– Det er klart at når fundamentet for livet ditt, som kanskje er arbeidsplassen, blir utrygt, så blir man engstelig. Da må politikk, næringsliv og fagbevegelse spille på samme lag og skape rammene der det ikke er det du går fra, men det du skal gå til som fremstår som mest attraktivt. Politikken har en viktig rolle å spille der, sier han.

Les også: – Man må tegne et bilde av framtida som folk tror på og vil være en del av. I dag mangler det bildet.

Ta med folk, ikke miste folk

– Mens hvis du har en nyliberalistisk tankegang som sier at vi ikke skal ta hensyn til eldre arbeidere, så går det galt. Det er vår rolle å sørge for at politikken tar hensyn til disse menneskene, sier han.

Andersen mener fagbevegelsen må sørge for at det finnes en kompetansepolitikk som tar på alvor den enorme forflyttingen av arbeidsplasser.

– Vi må ha en kompetansepolitikk som sikrer at det er de samme folkene som er i jobb som også får mulighet til å få de nye jobbene. Det er ikke til hjelp hvis det bare er nye folk som får de nye jobbene, og de gamle går ut av jobben sin og blir ledige, mener Andersen.

Han mener det trengs en helt annen kompetansepolitikk enn hva som har vært så langt og savner at «livslang læring» blir et begrep med konkret og meningsfullt innhold for folk. Det må det bli hvis folk skal «bli med på reisen» og ikke bli stående fast i jobber som forsvinner, fastslår han.

Gjøre teknologi til arbeidsplasser

– Et begrep vi har brukt lenge, men som vi ikke har klart å fylle med konkret innhold, er hva vi mener med livslang læring og arbeidsplassen som læringsarena. Vi må greie å fylle de begrepene med konkret innhold slik at du faktisk oppkvalifiserer deg hele tiden, sier Andersen, som legger til at det ikke finnes noen fasitløsning på dette, det vil variere fra folk til folk, fra yrke til yrke og fra bransje til bransje.

I andre enden mener han folk må kunne stole på at velferdsstaten sikrer det sosiale fundamentet for folk når utrygghet oppstår, ordninger som gjør at du risikerer å bli bunnløst fattig.

I tillegg mener Andersen at offentlig finansierte forskningsmiljø må hjelpe til med å finne ut av hvordan teknologi kan bli omgjort til arbeidsplasser.

– I hvilken grad teknologi skaper arbeidsplasser, avhenger i stor grad av hvordan vi utnytter det. Vi har masse naturlige fortrinn og skal ikke begynne å gjøre noe helt annet. Vi blir ikke Silicon Valley, men kan bruke teknologien til det vi er gode på, som maritim næring og industrien, sier Andersen.

Har et ansvar

Andersen var blant flere deltakere i en panelsamtale på gårsdagens Kommunalkonferanse, arrangert av LO Kommune. Der var også Norsk Sjøoffiserforbund representert, ved seniorrådgiver Jens Folland. Han mener fagbevegelsen kan oppleve en interessekonflikt med å se fremover mot teknologisk utvikling.

– Medlemmene kan føle seg truet av digitalisering, omskolering og andre ting, og da blir det vanskelig for fagforeningene å prioritere det som er best om ti år framfor det som er best nå, sier han.

Men han legger til at fagbevegelsen samtidig har et soleklart ansvar for å legge til rette for omstilling og få medlemmene med på laget.

Samtidig erkjenner Folland at det kan være tøft å omstille seg etter å ha hatt samme jobb i kanskje 30 år og så pepres full av prat om digitalisering og automatisering, samtidig som man kanskje finner selv grunnleggende PC-bruk komplisert.

– Da skjønner jeg at utryggheten kommer. Vår oppgave som fagforening er å møte den utfordringen med dem, sier han.

Fagskole essensielt

Sjøoffiserforbundet har sammen med Fafo kartlagt behovet man ser i fremtiden for deres type yrker, slik at medlemmene vet hva som kommer og samtidig er trygge på at forbundet står der med dem og sørger for at de ikke blir overflødige.

Folland vektlegger behovet for etter- og videreutdanning, der det er anslått at opp rundt en million nordmenn trenger formelt kompetansepåfyll de neste årene. Han tror fagskolene kan være en del av løsningen.

– Vi ser kompetansegapet komme, hvor infrastrukturen ikke er på plass. Særlig har vi i fagbevegelsen mast om at vi trenger dette. Vi trenger å få på plass gode rammer for fagskolen, med kursmuligheter som tar høyde den erfaringsbaserte kompetansen sammen med ny digital kompetanse. Vi trenger å ha et sted der folk som står i arbeidslivet kan gå inn og hente ut kompetanse. Det er essensielt, sier han.

Follands slagord er at teknologi skal forenkle, ikke forlegge. Være til glede for arbeidsstokken, og ikke bare bedriftseieren.

Må lytte og ta på alvor

Odd Christian Øverland, forbundssekretær i Fagforbundet Post og Finans, var også til stede. Han poengterte at det er viktig å få fram budskapet om at en seier i kampen MOT teknologien vil føre til store tap innenfor samfunnsutvikling og utvikling på arbeidsplassene.

– Det er viktig i så stor grad som mulig å omstille fra det å gjøre arbeidsoppgavene vi er vant til å gjøre, til å være i stand til å utføre nye arbeidsoppgaver, og samtidig skape trygghet blant våre medlemmer, sier han.

Det er viktig i denne prosessen å lytte til bekymrede medlemmer, understreker han. De må få med seg at tilbakemeldingene er tatt med inn og skal brukes til å skape løsninger i tråd med medlemmenes behov og forventninger, i samarbeid med de tillitsvalgte og virksomhetene.

Øverland skriver gjerne under på Follands poeng om fagskoler.

– Mangelen på studieplasser på fagskolen er noe vi har savnet og etterlyst. Jeg skulle ønske jeg kunne få de riktige politikerne i tale slik at de sier at antallet plasser på fagskolen skal økes, sier han.

Familievennlig utdanning

Han vektlegger også viktigheten av å kunne få undervisning nær hjemmet, slik at det er forenlig med familielivet for dem som har kommet til det stadiet i livet.

– Mange har behov for å ha mulighet til kompetansebygging der de er, og at de ikke må dra til et helt annet sted der familiesituasjonen gjør det vanskelig. Å ha etter- og videreutdanning der du bor, gir bedre mulighet for ny kompetanse, og nettopp den digitale løsninger gir oss mulighet til å finne gode løsninger på det – hvis vi vil, sier Øverland.

Han oppfordrer alle i fagbevegelsen til å samarbeide for å presse fram en konkret og tydelig politikk som gir nok studieplasser, godt tilbud i fagskolen og et bredt utdanningsområde.

– Slik at vi kan møte utfordringen som ligger i framtida på en positiv måte og ha tro på at det blir bra for oss, sier Øverland.

Ikke på 1-2-3

Han minner om at det under den industrielle revolusjon også skjedde omfattende omstilling, der mange folk måtte omskolere seg vekk fra manuelt arbeid. Det var nok stressende for folk da også, men det er langt flere folk i arbeid nå enn det var da, poengterer han.

I situasjonen vi er i nå skal en samtidig huske på at det er mulig å ta tiden til takke, at «omstilling» ikke trenger å panikk-rushes i løpet av få dager, mener Øverland.

– Disse endringene skjer ikke med «big bang», de skjer over tid. Vi må bruke den tiden til å finne de gode endringene og finne løsningene som gjør at vi opprettholder en høy grad av arbeidsstyrke og en lav arbeidsledighet, sier han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.11.2020
15:04
06.11.2020 08:30Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Tori Aarseth / Privat

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill


Flere saker