Bemanningsbransjen:
Fellesforbundet-topp utelukker ikke landsmøtevedtak mot bemanningsbransjen
Fellesforbundets nestleder, Steinar Krogstad, tror landsmøtet til høsten kan lande på et forbud hvis bemanningsbransjen ikke skjerper seg. NHO sier bransjen har skjerpet seg og viser til tall fra bygg og anlegg.
ALVOR NÅ: Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener bemanningsbransjen ikke har skjønt alvoret.
Erlend Angelo
knut.viggen@lomedia.no
erlend.angelo@lomedia.no
Mellom 600-800 tillitsvalgte og medlemmer fra hele landet deltok onsdag på markeringen utenfor Stortinget. Det er tredje gang på bare ett år at det streikes og markeres mot bemanningsbransjen.
Bak streiken og markeringen sto Elektromontørenes Forening i Oslo og Akershus, Oslo Bygningsarbeiderforening, Rørleggernes Fagforening og Heismontørenes Fagforening.
– Hovedoppgaven vår nå er å få de nye innleiebestemmelsene til å fungere, det er det vi jobber for, sa nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, på et møte med tillitsvalgte i Oslo en times tid før markeringen utenfor Stortinget.
– Politisk er det en stor uro slik vi oppfatter det og slik vi får det referert og en frykt både fra regjeringa og fra Høyre og NHO. Hva skjer hvis de ikke klarer å få bemanningsbransjen til å følge opp regelverket? Den frykten er reell og det har ikke bransjen skjønt, sa Krogstad.
Les også: Moxnes: – Bemanningsbransjen er som gift for den norske modellen
På selve markeringen trakk han fram riset bak speilet; at landsmøtet i Fellesforbundet til høsten vil kunne gå inn for et forbud mot bemannningsbransjen, hvis bransjen ikke skjerper seg i mellomtiden.
Det kan få konsekvenser for vedtak på neste LO-kongress og slik meningsmålingene ligger an nå – med et klart rødgrønt flertall – kan det ende med et stortingsvedtak om forbud mot bemanningsbransjen allerede kort tid etter neste stortingsvalg, høsten 2021.
Saken fortsetter under bildet.
GULE VESTER: - Vi har også gule vester, hilsen grasrota, sto det på en av plakatene under markeringen utenfor Stortinget. Den andre gir NHO Service det glatte lag.
Erlend Angelo
– Holdt for narr
15. november gikk bygningsarbeidere i fylkene rundt oslofjorden til politisk streik mot bemanningsbransjen. Da møtte rundt 2.000 streikende og sympatisører fra hele landet opp foran Stortinget for å si sin mening. Denne gangen var oppmøtet mer beskjedent, men budskapet om mulig enda kraftigere enn sist.
– Bemanningsbransjen holder oss for narr og slike firmaer har vi ikke bruk for, sa Roy Pedersen, leder i LO i Oslo, før han overlot ordet til Joachim Espe, leder i Rørleggernes Fagforening.
– For ett år siden sto vi her og krevde forbud. Vi skulle hindre 0-timerskontrakter og regjeringa gikk på sitt største nederlag. Hva er situasjonen i dag? Jo, bemanningsbransjen prøver å sno seg unna med fire og femprosentskontrakter. Denne bransjen lar seg ikke regulere, framhevet Espe.
Saken fortsetter under bildet.
Erlend Angelo
– Bemanningsbransjen bryter med hvordan vi gjennom 150 år har bygd opp det norske arbeidslivet. Tiden er inne for å rydde opp. Byggebransjen i Oslo og Akershus trenger strakstiltak. Bruk forskriften og øk kontroll og straff som svir.
– Dette er den tredje streiken vi gjennomfører på ett og et halvt år. Vi kommer ikke til å godta at våre medlemmer herses med. Vi kommer tilbake utenfor Stortinget og på byggeplassene. Vi gir oss aldri, sa Espe.
Saken fortsetter under bildet.
APPELL: Joachim Espe fra Rørleggernes Fagforening holdt appell.
Erlend Angelo
Bransje i gråsonen
Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, trakk også tidslinjen ett år tilbake, da han sto på samme plass og framførte samme budskap.
– Når Stortinget i fjor, mot regjeringens stemme, vedtok klare og gode innstramminger i reglene rundt inn- og utleie var det åpenbart startskuddet for et frenetisk arbeid fra bemanningsbransjen og deres advokater for å finne flest mulig smutthull og muligheter til omgåelse av det nye regelverket, sa Andersen.
– I stedet for nulltimerskontrakter har vi fått se 3,8 prosent stillinger, 5 prosent stillinger og så videre. Dette er svaret på nytt regelverk fra en bransje som bedyrer sin seriøsitet.
Les også: Hauglie måtte svare for femprosents-kontrakter i Stortinget
– Det vi opplever nå er at bemanningsbransjen nekter å innrette seg etter loven – de skaper enda mer utrygghet for arbeidstakerne og undertrykkelsen og utnyttelsen av arbeidskraften blir større og grovere. Et slikt arbeidlsiv hverken kan eller vil vi finne oss i, sa han.
– Hva skal vi med en bransje som utelukkende baserer seg på å operere i grå- og svartsonen i arbeidslivet, spurte EL og IT-lederen, som sa at for hans forbund var situasjonen den samme som for ett år siden.
– Bemanningsbransjen har ikke en naturlig og rettmessig plass på våre byggeplasser, fremholdt Andersen.
Saken fortsetter under bildet.
INGEN PLASS: Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener bemanningsbransjen ikke har en naturlig og rettmessig plass på byggeplassene.
Erlend Angelo
Ny kartlegging
I en epost til FriFagbevegelse viser Baard Fiksdal i NHO Service og Handel til en ny kartlegging som er gjort blant medlemsbedrifter innen bygg og anlegg i NHO Service og Handel. Den dekker 8.000 personer og viser et skifte over til høyere stillingsprosenter.
Bare 1,7 prosent av de inngåtte arbeidsavtalene var på 5 prosent eller mindre, ifølge kartleggingen. 9,1 prosent av stillingene var lavere enn 20 prosent, mens mer enn 55 prosent av stillingsprosentene var på over 50 prosent.
– Vi ønsker å tilby høyest mulig stillingsprosent, men det er viktig å være klar over at mange arbeidstakere faktisk aktivt ber om lavere prosent. En del ansatte ønsker også frihet til å si nei til oppdrag og kunne arbeide for flere arbeidsgivere. Dette har ikke kommet fram, og derfor har vi gjort denne kartleggingen, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel.
Saken fortsetter under bildet.
EGEN PLAKAT: Klubbleder i Caverion Oslo, Kristine J. Wendt, holdt appell og hadde med seg egen plakat til markeringen utenfor Stortinget.
Erlend Angelo
Felles initiativ
Byggenæringens Landsforbund, Norsk Industri, NHO Service og Handel og NHO sier at de sammen har tatt et initiativ for å rydde opp i stillingsbrøker ned til fem og ti prosent innen byggenæringen.
– Slike kontrakter er uakseptable. Når byggenæringen og industrien nå tar tak vil det bli bedre bestillere i markedet og det vil gjøre det lettere for bemanningsbedriftene å tilby stillinger med høyere stillingsbrøk. Bemanningsbransjen vil dermed få økt forutsigbarhet, og vil kunne tilby gode kontrakter, sier Kaltenborn.
Les også: I dette støvet jobbet polske Szymon på 5-prosentkontrakt
Les også: «Bemanningsbransjen omgår krav for å opprettholde løsarbeidersystemet»
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.