DEBATTEN: Tidligere klubbleder i Atea, Svein Åge Samuelsen, mener det må være rom for kritikk, men han er samtidig stolt over å være medlem i EL & IT Forbundet etter Atea-kampen.
Knut Viggen
Følelsesladd Atea-debatt
EL & IT Forbundet tapte Atea-saken. Debatten i landsstyret ble preget av sterke følelser, men også oppfordring til fortsatt kamp og samhold.
knut.viggen@lomedia.no
I etterkant av Rikslønnsnemdas kjennelse har EL & IT Forbundet laget en rapport om Atea-saken. Rapporten var grunnlaget for debatten i landsstyret på Sørmarka torsdag 12. desember. Skuffelsen over resultatet har vært stor i forbundet, i første rekke blant EL & IT-medlemmene i Atea, men også i andre klubber og fagforeninger. Noe av kritikken gikk også på eget forbund og ledelsen i forbundet.
Mye å lære
Tidligere klubbformann i Atea, Svein Åge Samuelsen, mener det er mye lærdom å trekke av Atea-konflikten. Da Umoe IKT ble virksomhetsoverført til Atea 1. juli 2011 var det rundt 50 prosent EL & IT-medlemmer i bedriften. I april 2013, like før streiken ble varslet, var medlemstallet redusert fra godt over 200 til et godt stykke under 100, altså mer enn en halvering.
– Som tillitsvalgt var det et helvete å være på jobb i denne perioden. Bedriften fikk tid til å planlegge informasjonsflyt og avholde allmøter, sa Samuelsen i et beveget innlegg fra talerstolen på Sørmarka torsdag. Han rettet også kritikk mot forbundet for manglende støtte etter at Rikslønnsnemdas kjennelse var klar.
Enten eller
Leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener Atea-konflikten var et enten eller.
– Streik for en tariffavtale er alltid vanskeligere enn en streik i et lønnsoppgjør. Det finnes ikke noe løsningsrom mellom full seier og fullt nederlag. Hovedårsaken til at vi tapte var at vi var for svake, sa Jan Olav Andersen. Han er fortsatt uenig i Rikslønnsnemdas kjennelse, men mener LO gjorde en god jobb.
– Men vi nådde ikke helt frem, konkluderte Andersen. Han er enig med dem som mente at det tok for lang tid fra kravet om tariffavtale ble fremmet, til streiken ble varslet.
–Det er riktig som mange har sagt her at det tok for lang tid. Men vi måtte få en avklaring på om vi kunne bli rettslig forfulgt og et eventuelt erstatningskrav mot oss for å sette i gang det som kunne bli betraktet som en ulovlig streik, kommenterte Andersen. Han mener det sikkert er ting forbundet kunne ha gjort annerledes, men er ikke sikker på om dette ville ha endret utfallet.
Vær stolt
Forbundsleder Hans O. Felix mener EL & IT Forbundet gjennomførte en konflikt man kan være stolte av.
– Vi er ikke så stolte over at folk hoppet av og vi er klare på at dette har kostet i forhold til Energi Norge og i forhold til ledelsen i Statnett og NVE. Dette er ting vi kan reparere, men det er noe vi må ha med oss. Derfor er det bra med en slik rapport som gir et balansert bilde av det som skjedde, sa Felix.
Bedre forberedt
Torbjørn Holøs i Skagerak Energi mener at en av lærdommene man bør trekke av konflikten er å være langt bedre forberedt.
– Vi burde hatt en bredere involvering. Det var alt for lite trykk, alt for mye basert på frivillighet, sa Holøs, som mente forbundet nå bør stille opp med alle midler overfor de medlemmene som fortsatt er igjen i Atea.
Per Gunnar Salomonsen i IKT Bransjens Fagforening understreket det umenneskelige presset medlemmer og tillitsvalgte ble utsatt for av ledelsen.
– Hadde vi startet ett år tidligere hadde vi vært i en sterkere situasjon, sa Salomonsen.
Spesiell sak
Flere gikk på talerstolen og understreket støtte til ledelsen i forbundet. Ove Toska mente folk burde se på seg selv før de gikk opp på talerstolen og kritiserte ledelsen.
– Dette er en sak av spesiell karakter. Det var press på tillitsvalgte, press på medlemmer. Hvem av oss opplever ikke det? Dette er ikke bare ledelsens ansvar, det er alle sammen sitt ansvar. Jeg har stor respekt for Atea-klubben og den jobben Svein Åge gjorde. Vi var ikke sterke nok. Frustrasjonen min går mot arbeidsgiver, ikke egen organisasjon. Vi nådde ikke frem, sa Toska.
Videre kamp
Debatten inkluderte både mer kritiske røster og folk som ga full støtte til forbundet og gjennomføringen.
– Jeg mener at det at man føler seg sviktet er man suveren til å føle. Det må vi forholde oss til. Og det er viktig at dette ikke blir en uavklart verkebyll, sa Ronald Steen fra Telenor. Landsstyremedlem Geir Gjestad mener man i denne saken hadde en motpart som ønsket å svekke fagbevegelsen.
– At vi da skal få indre stridigheter blir helt feil for meg. Jeg håper inderlig at Svein Åge er med helt og fullt i forbundet videre. Jeg skjønner at folk er forbanna, men det blir helt feil å rette sinnet mot vårt forbunds ledelse. Arbeidsgivere ønsker at vi skal sitte og krangle internt. Det er en glimrende mulighet for dem. Som forbund skal vi ikke gi Ateas leder en dobbel seier. Vi skal slåss videre sammen, sa Gjestad.
Fortsatt stolt
Da Svein Åge Samuelsen gikk på talerstolen for andre gang understreket han at det ikke var noen tvil om at han var stolt av forbundet.
– Men det må også være et forbund der det er rom for kritikk. Min frustrasjon går på den moralske støtten når vi mistet medlemmer. For øvrig er jeg utrolig stolt over de som deltok og var med på dette, sa Samuelsen.
Svein Åge Samuelsen føler seg ferdig med Atea-saken etter debatten i landsstyret.
– Nå vender vi blikket fremover, sa han til Nettverk.
Hans O. Felix er enig i konklusjonen.
– Vi har fått en rapport som er nøktern, og som ikke skjønnmaler, men som skal kunne tas frem igjen om 10 år. Jeg er ydmyk for det som er blitt sagt fra talerstolen, sa Felix.
Atea-kampen
En langvarig kamp for å få opprettet tariffavtale i Atea ble avsluttet med tap for EL & IT Forbundet i kampens siste runde. Etter å ha kjempet gjennom to meglinger og Arbeidsretten, samt streik, sympatistreik og tvungen lønnsnemd, vedtok Rikslønnsnemda en kjennelse hvor det ble slått fast at EL & It Forbundets medlemmer i Atea ikke får tariffavtale.
EL & IT Forbundet har utarbeidet en oppsummeringsrapport der alle sider ved saken er forsøkt belyst, gjennom hele prosessen fra krav om opprettelse av tariffavtale, til kjennelsen i Rikslønnsnemda.
– Vi har fått en rapport som er nøktern, og som ikke skjønnmaler, men som skal kunne tas frem igjen om 10 år.
Hans O. Felix, leder EL & IT Forbundet
Atea-kampen
En langvarig kamp for å få opprettet tariffavtale i Atea ble avsluttet med tap for EL & IT Forbundet i kampens siste runde. Etter å ha kjempet gjennom to meglinger og Arbeidsretten, samt streik, sympatistreik og tvungen lønnsnemd, vedtok Rikslønnsnemda en kjennelse hvor det ble slått fast at EL & It Forbundets medlemmer i Atea ikke får tariffavtale.
EL & IT Forbundet har utarbeidet en oppsummeringsrapport der alle sider ved saken er forsøkt belyst, gjennom hele prosessen fra krav om opprettelse av tariffavtale, til kjennelsen i Rikslønnsnemda.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen