For to år siden sto Heidi på stand for Montørjentene, nå vil hun gjøre ledere i elektrobransjen gode på inkludering og mangfold
Et historisk fagseminar for kvinner i elektrobransjen og et seminar for ledere som ønsker å bli gode på inkludering og mangfold er blant høydepunktene på Eliaden på Lillestrøm til uka.
TIL ELIADEN: Heidi Lie er forbundssekretær i EL og IT Forbundet med ansvar for etter- og videreutdanning gjennom Elbus-ordningen. Hun har vært med på planleggingen av to sentrale seminarer under Eliaden til uka.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Det er godt å se at noe av det vi ønsket å løfte fram for to år siden, nå blir satt enda sterkere søkelys på, det er gjort et godt arbeid, sier Heidi Lie.
For to år siden sto hun på Montørjentenes stand på Eliaden. Det var et høydepunkt for nettverket som Heidi i sin tid var med og ta intiativet til i Distrikt Vestland. Deltagelsen på Eliaden fikk stor oppmerksomhet og har i ettertid ført til både pengestøtte til flere jentenettverk rundt om i landet og ikke minst økt fokus på mangfold og integrering i en bransje som til nå har vært dominert av menn.
Eliaden er en av Norges største fagmesser og den største for elektrobransjen og arrangeres annenhvert år. Neste utgave arrangeres på Lillestrøm 28. til 30. mai.
LES: Heidi og Lea konkurrerer om å bli Elektrokvinnen 2024
Denne gangen møter Heidi som forbundssekretær i EL og IT med ansvar for etter- og videreutdanning (Elbus) og hun har også jobbet med å forberede seminarene som holdes onsdag 29. mai, sammen med blant annet arrangørene av Eliaden og NHO-arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo, som er i ferd med å bytte navn til NHO Elektro.
Hurra for forskjellene
Å lede en bedrift som består av folk med forskjellig bakgrunn, kultur, kjønn og sosiale forskjeller kan være utfordrende.
– Det handler om åpenhet og samarbeid på tvers. Og om god ledelse. Det handler om rekruttering som bransjen er helt avhengig av, at vi får beholde ansatte i yrket lengre enn i dag og om at vi må være åpne for at vi er forskjellige med ulike ønsker og behov, sier Heidi Lie.
På lederseminaret inviteres ledere, tillitsvalgte, verneombud og lærere i bransjen
til å få et bedre innblikk i hva det vil si å jobbe med mangfold og inkludering. Bedrifter som greier den oppgaven godt står bedre rustet i konkurransen om arbeidskraften i årene framover, tror seminararrangørene.
Fagseminar for kvinner
Til det historiske fagseminaret for kvinner i elektrobransjen er 70 jenter i alderen 16 til 18 år fra videregående skoler over hele landet invitert til å delta, i tillegg til kvinner i bransjen.
Heidi Lie ser positive endringer, men det er fortsatt utfordrende å få jenter til å velge utradisjonelt og enda tøffere å få dem til å stå løpet ut og bli værende.
– Vi sliter med at det er mange som starter på videregående, men de forsvinner gjerne før de har blitt lærlinger, eller rett etter læretida. Vi har en jobb å gjøre med å endre holdningene, snu opp ned på hvordan vi tenker. Folk er forskjellige og det må vi ta innover oss, sier Heidi Lie.
– Vi må få fram det positive og bruke ressursene på en god måte.
Handler om holdninger
Hun tror en av utfordringene er at mange ledere og mellomledere er usikre i det å lede.
– Det handler mye om opplysning, holdninger og å være åpne om forskjellene. Det er noe vi som en bransje må jobbe med. Vi må snakke mer om det, slik at vi beholder folk i yrkene våre, sier Heidi Lie.
Hun jobber i et forbund på arbeidstakersiden, som er opptatt av lønn og rettigheter, men mener det er mye å hente på samarbeid med arbeidsgversiden.
Ikke minst om temaene som tas opp på disse to seminarene.
– Jeg elsker faget mitt og vet at mange av jentene som rekrutteres inn gjør det samme. Bedriftene som velger utradisjonelt får folk inn i bedriften som elsker faget sitt, det er jo fantastisk, mener hun.
Vil ha flere verneombud og tillitsvalgte
Til lederseminaret onsdag skulle hun gjerne ønsket seg flere verneombud og tillitsvalgte som deltagere.
– Jeg vil oppfordre flere verneombud og tillitsvalgte om å komme. Det er en viktig jobb vi gjør som tillitsvalgt, hvordan skape godt arbeidsmijø, trivsel og endring, mener Heidi Lie.
EL og IT Forbundet skal også ha en egen stand med fokus på etter- og videreutdanning under Eliaden. I tillegg deltar Montørjentene med stand som for to år siden.
KOMMER: Energiminister Terje Aasland kommer til åpningen av Eliaden 28. mai, da er Heidi Lie opptatt med mekling på landsoverenskomsten for elektrofag (LOK).
Knut Viggen