JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen:

Forbundsleder i SVs baktropp hvis det blir regjeringsforhandlinger

Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, blir involvert hvis sonderingene på Hurdalsjøen hotell går over i regjeringsforhandlinger.
EL og IT-leder Jan Olav Andersen blir sentral hvis det blir regjeringsforhandlinger mellom Ap, Sp og SV.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen blir sentral hvis det blir regjeringsforhandlinger mellom Ap, Sp og SV.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ble ikke ferdig med regjeringssonderingene før helga, og fortsetter mandag formiddag.

Hvis sonderingene lykkes, og de tre partiene går over til å forhandle om en regjeringsplattform, skal arbeidsutvalget til SV delta i selve forhandlingene.

I arbeidsutvalget sitter Audun Lysbakken, Kirsti Bergstø, Torgeir Knag Fylkesnes, Audun Herning og Aila Emilie Kamady.

Referansegruppe

Et enstemmig SV-landsstyre vedtok lørdag mandatet til forhandlingsutvalget dersom partiet går inn i regjeringsforhandlinger med Ap og Sp etter sonderingene.

I tillegg er det opprettet en referansegruppe som står i tett kontakt med forhandlingsdelegasjonen. Her kommer forbundsleder i EL og IT Forbundet siden 2015, Jan Olav Andersen, inn i bildet.

Han har en bakgrunn som faglig leder i sentralstyret til SV og med det god kunnskap fra tiden med den forrige rødgrønne regjeringen.

Andersen var selv ikke til stede på lørdagens landsstyremøte, men er spurt om han kan bidra ved eventuelle forhandlinger og har svart ja til det.

Innenlands helikoptertrafikk: Statnett skjerper sikkerhetskrav til helikoptertrafikk: – Dette vil spare liv, sier LO

Blandede erfaringer

Selv tror Jan Olav Andersen det er to grunner til at han er ønsket med i en referansegruppe: Han satt sentralt i SV under den forrige rødgrønne regjeringsperioden. I tillegg har han bred erfaring med arbeidslivsspørsmål som forbundsleder siden 2015.

Selv sitter han med blandede erfaringer fra de åtte årene i regjering med Ap og Sp, fra 2005 til 2013.

– Vi fikk gjennomslag for en god del politikk. Stoltenberg 2-regjeringen hadde kanskje den mest radikale plattformen i hele Europa. Med SV i regjering flyttes politikken lenger til venstre, sier Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse.

Han innrømmer at regjeringsdeltakelsen også hadde sin pris.

– Vi betalte en veldig høy pris i form av lavere oppslutning. Så erfaringene var delte, sier han.

– Er du redd for at SV i regjering vil bli presset hardt fra MDG og Rødt som vil stå utenfor regjeringen?

– Utålmodighet på venstresiden i politikken er ikke negativt for oss, svarer han.

Aktuelt: Nesten 4000 mennesker kan miste arbeidsavklaringspengene i starten av oktober

«Tid for forandring»

Referansegruppen til SV skal ha et særlig ansvar for å bidra med kompetanse og råd underveis i forhandlingene, og består av Karin Andersen, Lars Haltbrekken, Freddy André Øvstegaard, Ingrid Fiskaa, Kari Elisabeth Kaski, Synnøve Kronen Snyen og Marthe Hammer foruten Jan Olav Andersen.

Vedtak for mandatet trer først i kraft hvis det blir forhandlinger mellom Ap, SV og Sp.

Ifølge en pressemelding etter lørdagens landsstyremøte, er partiprogrammet og landsmøteuttalelsen «Tid for forandring» grunnlaget for dette mandatet. Her heter det blant annet som følger:

«SV er klar til å delta i en ny regjering, men bare hvis vi får tilslutning fra andre partier til en kraftfull politikk for forandring i Norge. Forskjellene i makt og rikdom må ned, klimagassutslippene må uttes. For å få det til må de på toppen bidra langt mer til fellesskapet, kommuneøkonomien må styrkes, velferden utvides. De som har minst, må få mer. Da må det gjøres kraftfulle kutt i klimautslippene, og Norge må gå fra luftige mål til konkrete planer for å nå klimamålene».

Resultatet av forhandlingene skal måles opp mot gjennomslag for programmet og uttalelsen.

– Særlig viktig blir det hvordan SVs politikk preger feltene miljø og ulikhet, heter det i pressemeldingen.

Klima en stor nøtt

Hvordan referansegruppen skal arbeide, vet ikke Andersen. Han vet heller ikke hvilke vurderinger som er gjort i sonderingene og vil heller ikke spekulere i om det virkelig blir reelle forhandlinger eller ikke, og hvor smertegrensen til SV i så måte vil gå.

– Det er en helhet som må på plass, sier Jan Olav Andersen.

Andersen vil ikke spekulere hvor langt klimaspørsmålet må gå i forhold til oljeindustrien, eventuell letestans og så videre for at SV skal si ja til regjeringsdeltakelse. Dette er ventet å bli en av de virkelig store nøttene som må knekkes med Senterpartiet på den ene og SV på den andre siden av bordet.

– Jeg vil ikke bidra til noen spekulasjoner, men jeg har et sterkt ønske om å bidra til å få på plass en ny regjering med SV. Men ikke for enhver pris, sier Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse.

Uravstemning

Om det blir reelle forhandlinger om en regjeringsplattform for SV, avgjøres høyst sannsynlig i løpet av de to nærmeste dagene. Klokken 12.00 mandag starter sonderingene opp igjen på Hurdalsjøen hotell etter helgens pause.

Blir de tre rødgrønne partiene enige om å danne regjering, skal den framforhandlede regjeringsplattformen legges ut til uravstemning blant alle SVs medlemmer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse