Ferie
Under strømkaoset i Syden var det kontanter som reddet ferien
Fellesferie. Nordmenn setter igjen kursen sørover, bare to måneder etter det historiske strømbruddet i Spania og Portugal. Vår reporter deler sine erfaringer til glede for nye reisende.
KØ: Det danner seg kø utenfor Paradise storkiosk. ATM-en til venstre kan du bare glemme å bruke. Den er meget mørklagt.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
leif.kirknes@lomedia.no
Portugal, 28. april 2025. Du er på ferie og aner fred og ingen fare. Så skal du inn på hotellet, klokka er like over 12.
Men nøkkelkortet virker ikke. «Strømmen har gått», sier en fyr, og ringer resepsjonisten som får åpnet døra mekanisk innenfra.
«Jaja, strømbrudd på hotellet, håper de får ordna det etter hvert,» tenker du, men så viser det seg ganske snart at strømmen har gått i hele byen.
En vårdag i Syden er det ingen fare for å fryse i hjel. Og heller ikke så varmt at air-condition er kritisk. Nei, satser på at de fikser det snart. Det hender en opplever strømbrudd. De pleier å gå over ganske fort.
Så skal det vise seg at toppsaker i nettaviser fastslår at strømmen har gått i store deler av landet. Og i hele nabolandet. Og at problemet er mer omfattende enn først antatt.
Jaja, tenker man, pizzasjappa i nabolaget er nå i alle fall vedfyrt. Og mange kjøkken bruker gass eller kullgrill. Så det skal være mulig å få seg noe fôr i alle fall.
Shit, skulle hatt noe cash
Men så begynner det å demre: hvordan skal man betale for den pizzaen?
Mange godt digitaliserte nordmenn i sin beste alder lever jo kun med kortbetaling, gjerne lagt inn på mobilen for den saks skyld, og har ikke hatt noen stor iver etter å ta ut fysiske euro til å gjøre opp for seg.
Det ville vært en ekstra ting å passe på mens man går rundt, det er gjerne ukontrollerbare og skyhøye gebyrer og kjipe valutakurser involvert, skimming-fare i tvilsomme minibanker og i andre enden ender man opp med en hel masse småmynter i lommene som bråker og gjør at buksa sliter med å holde seg på plass.
Les også: Kan Norge rammes av blackout?
Men akkurat nå er cash King. And its the only King in town. For kortbetaling kan en jo glemme. Og minibankene har også slått seg av. Så ingen mulighet for å få tak i det. Joke is on you.
Heldigvis kommer hotellet til unnsetning, og låner bort 100 euro i kontanter og stiller samtidig med en lommelykt man kan ta med på rommet når mørket faller på. Så da blir det pizza til sein-lunsj.
Som man inntil videre må anta kan bli dagens siste skikkelig måltid.
Det iberiske strømbruddet
I slutten av april gikk strømmen i store deler av Spania, Portugal og deler av
Sør-Frankrike. Strømmen var borte i rundt 12 timer.
Nettverks journalist var tilfeldigvis på ferie i Algarve-området i Portugal da det gikk i svart.
Kunne et lignende strømbrudd rammet Norge? Det spørsmålet tar vi for oss i dette temaet.
Kalde nudler og øl
Senere skal det vise seg at noen av butikkene drister seg til å holde åpent.
Med stearinlys i hyllene og utrustet med mobiltelefonens lommelykt er det riktig så koselig å navigere seg gjennom det ellers dunkle lille butikklokalet i skumringen. En liten kø er i ferd med å etablere seg utenfor.
Det går ikke an å varme opp vann til nudler. Men på barneskolen spiste vi sånne gledelig rå, så det kan være fint å ha i det private beredskapslageret på hotellrommet.
Ellers er det sparsommelig utvalg i denne storkiosken, så det blir med nudler, brød, sjokoladepålegg, kjeks, vann. Og et par øl. Da er man sikret.
Men så er alle de 100 euro da også etter hvert brukt opp. Jaggu spennende å se hva morgendagen bringer!
Dalende dekning
Mørket faller på i feriebyen. En gjøgler har fyrt opp noen lyskastere nede ved fontenen og forsøker å få folk til å le mens han tjener noen småmynter. Kanskje han også er tom for fysiske cash? På restaurantene sitter folk i mørket og spiser grillmat. Mobil-lommelykter lyser opp for å telle penger når regningen kommer.
Noen veldig få bygg har strøm. Blant annet telebutikken som ligger i samme bygg som politistasjonen. Det dundrer bra i dieselaggregater utenfor disse. Men ellers er det uvanlig stille. Eneste gatelys kommer fra biler og scootere.
Det er, egentlig imponerende nok, fortsatt strøm som gir dekning til mobiltelefonene. Selv om det på nåværende tidspunkt kun er noen gater i nærområdet som kan by på mobildekning som gir internett-forbindelse god nok til å kunne lese siste nytt om det store strømbruddet.
Redningen
Nei, en får legge seg og håpe på det beste. Men hva hvis strømmen fortsatt er borte i morgen? Må man etter hvert evakuere landet?
Og i så fall hvordan, uten penger og uten strøm? Å tusle fra Algarve, Europas sørvestligste område, og opp til den strømløse norske ambassaden i Lisboa er trolig like meningsløst som håpløst.
Mobildekningen vil på et tidspunkt forsvinne når backup-batterier går ut, og det vil gi store problemer med å ringe etter hjelp. Skal man gå til Frankrike (900+ kilometer)? Ro til Marokko (cirka 300 kilometer)? Jobbe i bytte mot kost og losji på en lokal fiskebåt til strømmen kommer tilbake?
Og hva skjedde egentlig med strømmen, her i området er det jo solcelleparker bortover hele motorveien, vindparker i fjella, samt rikelig med både sol og vind? Spørsmålene som svirrer i hodet er mange. Nei, det blir en tidlig kveld. Klokka er bare 21, men vi får køye og se på det i morgen.
Og takk og lov, klokka 23:30 kommer lyset på i hotellrommet. Og dermed er man reddet. Men drar klok av skade likevel så raskt som mulig til en minibank i tilfelle den skulle finne på å forsvinne igjen.
CASH IS KING: Det var ikke lommelykt og DAB-radio denne Syden-turisten trengte da strømmen gikk i Portugal og Spania. Det var først og fremst og viktigst av alt cash, Euro i kontanter.
Leif Martin Kirknes


Nå: 0 stillingsannonser