Forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet frykter for framtida til de seriøse norske telekomentreprenørene.
Knut Viggen
Frykter norske telekom-entreprenører kan forsvinne
Jan Olav Andersen i EL & IT frykter sosial dumping betyr kroken på døra for seriøs norsk telekom-montasje.
leif.kirknes@lomedia.no
Om vi ikke klarer å stoppe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet innenfor telekommontørbransjen, ser Jan Olav Andersen fra EL & IT Forbundet kun en utgang: bransjen, og med den kompetansen, forsvinner fra norsk jord.
– Seriøse arbeidsgivere vil ikke overleve i konkurransen fra useriøse aktører som baserer seg på sosial dumping. Utfallet vil bli at den seriøse, nasjonale kompetansedelen av bransjen forsvinner, sier han.
Nasjonal bransjedød?
Derfor: kampen mot sosial dumping handler like mye om å beholde bransjen som sådan, påpeker han, og fraråder på det sterkeste forsøk på fly inn et lass fagarbeidere fra et annet land for å rydde opp etter en klassisk norsk høststorm.
– Til sydende og sist handler det om vi skal ha nasjonal teleentreprenørbransje i fremtiden. Arbeidskraften er ubegrenset i Europa og man kan selvfølgelig klare seg uten lokale montører. Men det er uheldig fra et samfunnssikkerhetsperspektiv og andre perspektiv. Vi har sett tilfeller der vi vet hvor mye det betyr med lokalkunnskap og det å være kjent i områdene det gjelder for å få opp strøm og dekning, sier Andersen.
Erkjenner mangelfull rekruttering
Problemstillingene telekombransjen står til knes i, er ikke nye, påpeker han. Særlig i underleverandøren til de største aktørene har det vist seg vanskelig å etablere tariff. Ikke bare blant polske og slovakiske, men også norske ansatte.
– Telekommunikasjonsbransjen har vært gjennom mange nedbemanninger og mange har startet egne selskap og blitt underleverandør, for så å bli kjøpt inn igjen som leie. Underskogen har vi ikke tariffavtale med. På alle nivå i organisasjonen har vi gjort en altfor dårlig jobb fra dag en for å organisere denne biten. Heller ikke blant bemanningsbyråer har vi klart å få noe særlig på plass, erkjenner Andersen.
Vil ha lovkrav
Det er et par mer sentraliserte metoder Andersen tror vil kunne rydde opp i noe av flokene. Han vil blant annet allmenngjøre deler av landsoverenskomsten og har fremmet krav om dette til tariffnemnda. Men grepet som vil monne mest tror han er å innføre tilsvarende ordning for telekommontører som for elektrikere.
– Vi anser at det bare er en løsning på problemet. At Post- og teletilsynet setter i gang arbeid med sikte på å få offentlig godkjenning av kvalifikasjoner med tanke på arbeid i telenettet, på samme måte som elektrikerne har, med godkjenning for dem som ikke har norsk fagbrev, sier Andresen.
Forbundet har tatt opp problemstillingen med Norsk Teknologi, som sier de er opptatt av samme problem, selv om fokuset til Norsk Teknologi i større grad er kvalitet enn lønn.
– Modellen vi har diskutert og tenker ut er ganske lik DSB og elektrikere. Det må til en overgangsfase da det ikke er mulig å få til over natta. Målet må være at fagbrevet er en forutsetning for å utsette i alle fall deler av arbeidet i nettet. Så blir det en diskusjon om hva som er innenfor og utenfor. Men det må være fastsatt i nasjonalt regelverk, det nytter ikke at bedriften selv bestemmer det, sier Andersen.
Samme tanker
Ove Toska fra distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane sier de har fått med samme tanker om en lovregulering av telekomfaget a la elektro.
– Derfor er det også et av forslagene vi har fremmet til landsmøtet. Vi vet hva denne bransjen betyr for infrastrukturen i et moderne samfunn. Vi må, som Jan Olav skisserer, gå til Post- og teletilsynet og få lovsatt noen nasjonale standarder. Det vil selvfølgelig ta litt tid, men det gjorde det da vi fikk tilsvarende standard for elektrikere, sier han.
– Vi kan ikke ha et system der du må ha tilgjengelig satellittelefon i fall systemene detter ned.
Les også: Vil ta bransjerot ved rota
Les også: Slik stopper de sosial dumping
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB