JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter Telenor forsvinner helt fra Troms

Lokalpolitikere i Troms blir forvirret av Telenors Finnsnes-argumentasjon.
POLITISKE: Fylkesråd i Troms for kultur og næring Line Miriam Sandberg og Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen uroer seg over at Telenor kryper sakte, men sikkert ut av fylket.

POLITISKE: Fylkesråd i Troms for kultur og næring Line Miriam Sandberg og Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen uroer seg over at Telenor kryper sakte, men sikkert ut av fylket.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

9. april er ansett som dommedag for Telenor-avdelingen på Finnsnes. Det er da Telenor har styremøte om hvorvidt kontoret skal legges ned og stillinger overføres til Harstad.

Et uavklart spørsmål i saken er om omstillingsloven skal gjelde. Den sier blant annet at konsekvenser og muligheter i forbindelse med nedleggelsen må utredes og vurderes dersom det er snakk om en arbeidsplass som har hatt 30 eller flere ansatte de siste 12 månedene. Unntaket er, ifølge Arbeidslivet.no, om arbeidet skal flyttes innenfor samme fylkeskommune. Lovens mål er å sikre dialog med de ansatte.

Telenor mener de er innenfor, de tillitsvalgte er uenige.

– Vi mener vi kommer under omstillingsloven. Dette er flytting av arbeidsplasser ut av fylket og sentralisering, sier lokaltillitsvalgt Gunnar Betheussen.

– Vi klarte å stoppe en slik flytting fra Bardu for ni år siden, men feilet i omkampen for tre år siden. Da var jeg i samme situasjon som jeg er nå, og måtte bytte arbeidsplass til Finnsnes. Telenor sa de skulle bygge oss opp på Finnsnes, men har egentlig bare bygget oss ned. Siste året har det vært ansettelsesstopp.

Om omstillingsloven kommer til anvendelse, må saken inn til en langt mer omfattende behandling.

Ordfører (H) på laget

Det er momenter i Telenors forsvar av de foreslåtte Finnsnes-kuttene som skurrer, mener ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen (H), og fylkesråd for kultur og næring i Troms, Line Miriam Sandberg. De var begge til stede på det etter hvert mye omtalte møtet mellom Troms, Telenor og de tillitsvalgte onsdag, og registrerer at selskapet og dets ansatte i Finnsnes har to helt ulike virkelighetsoppfatninger.

– Møtet var ikke et formelt drøftingsmøte om omstillingsloven, men mer for å snakke med partene for å kunne ta rede på om dette omhandler omstillingsloven og om alt er belyst og ligger på bordet. Det ble også lagt ting på bordet som ikke konkret har med omstillingsloven å gjøre, sier Sandberg.

– Det kom også opplysninger om prosessen i 2011, da Telenor valgte å legge ned sitt Bardu-kontor. I Bardu var det 65 arbeidsplasser, og argumentasjonen de brukte i den anledningen var noenlunde den samme som de bruker nå; utfordringer med rekruttering.

Sniksentralisering?

Om Finnsnes legges ned har Midt-Troms i så fall mistet godt over 100 Telenor-arbeidsplasser på få år. Både Sandvik og Lenvik-ordføreren sliter med å forstå hvordan Telenor kan slite med rekruttering på Finnsnes og samtidig ha ansettelsesstopp samme sted.

– Du kan vel ikke si det er vanskelig å rekruttere når du samtidig ikke har til hensikt å rekruttere. Det er det fristende å være enig med de tillitsvalgte i, sier Sivertsen.

De to politikerne sliter også med å forstå andre deler av argumentasjonen.

– Først argumenterer de med økonomi og stordriftsfordeler, dernest sier de det er vanskelig å rekruttere, og samtidig sier de at de vil bygge opp på Harstad det de legger ned på Finnsnes. Da må jeg være enig med de tillitsvalgte i at dette i så fall er en ren sentraliseringsstrategi. Dette har Telenor gjort før, nå gjør de det igjen. Det reagerer jeg meget sterkt på, sier Sivertsen.

– Også er det et viktig poeng at prosessen bedriftsøkonomisk ikke synes ha en reell økonomisk virking, og da faller argumentasjonen på steingrunn, sier Sandvik.

Ansvar

Sivertsen mener Telenor har et samfunnsansvar for å tilrettelegge for at kompetansearbeidsplasser som enkelt kan ligge utenfor sentrale steder, kan opprettholdes i distriktene. Sivertsen viser til at det spiller liten rolle hvilket sted du sitter når du svarer på support-telefoner.

– Jeg forventer at styret vektlegger samfunnsansvaret sterkt.

– Men Telenor er jo et privat selskap, står ikke de strengt tatt fritt til å gjøre akkurat det de måtte ønske?

– Hvis man bare legger bedriftsøkonomiske prinsipper til grunn kan man godt argumentere med at det er hensiktsmessig å ha flest mulig samlet under ett tak, men da må man heller ikke omtale seg som en aktør som tar samfunnsmessig ansvar, for da tar man jo ikke det ansvaret. Om Telenor ønsker å fremstå slik er det i og for seg greit, men da kan de ikke kommunisere annerledes, sier Sivertsen.

Harstad neste ut?

Sandberg er klar på at 100 kompetansearbeidsplasser i Troms er fryktelig mye om man prosentvis sammenligner med Oslo. Skulle en proporsjonal prosess funnet sted på Fornebu, hadde Telenor-lokalene stått tomme, mener Sandberg.

– Det hadde blitt sett på som uakseptabelt og heller ikke vært mulig å gjennomføre. Derfor liker jeg situasjonen i Troms veldig dårlig.

Hva er neste, undrer hun og Lenvik-ordføreren. Ryker Harstad?

– Jeg skjønner at det er mer krevende å organisere en bedrift med 1.000 ansatte og regionalstyrt struktur enn om alle er i samme bygg. Men hva er i så fall neste skritt nå? Skal alle sitte i Telenor Arena?, spør Sivertsen.

Snarlig brev

Det som skjer videre fra politikernes ståsted, er en svært rask vurdering om hvorvidt omstillingsloven kommer til anvendelse. Kommunen kommer til å vurdere dette, selv om Telenor mener å ha sitt på det tørre.

– Det sies at dette ikke går under omstillingsloven fra deres side. Nå er det opp til fylkeskommunen og se på det i tillegg til å se på fremgangsmåten før, under og etter vedtaket de har bebudet at de kommer til å gjennomføre, sier Sanvdvik.

Dette lover Sandvik skal skje før 9. april, som det må for å komme styret i forkjøpet.

– Det kommer en uttalelse i løpet av få dager, sier fylkesråden.

– Ikke ansettelsesstopp

Kommunikasjonsdirektør i Telenor, Torild Lid Uribarri, gjentar det samme som informasjonssjef Morten Sollid sa i intervjuet i går; at beslutningen ennå ikke er tatt.

– Det finnes folk i nord som er bekymret for at Telenor kryper lenger og lenger ut av fylket, finnes det noen grunn til å bekymre seg for Harstad-kontoret nå?`

– Det vi har til vurdering nå, er Finnsnes. Det er den eneste lokasjonen som Telenor Norge nå har til vurdering, sier hun.

– Hvordan kan Telenor slite med rekruttering og samtidig ha ansettelsesstopp?

– Det stemmer ikke at det har vært ansettelsesstopp. Det blir en feilbeskrivelse av situasjonen, sier hun.

Hun forklarer at kundeservice-rekrutteringen vanligvis skjer ved at det først skaffes folk til å jobbe 50 prosent i helger og på kvelden. Det er disse som senere rykker opp i 100 prosent-stillinger, og slik går rekrutteringssirkelen. Ifølge Uribarri klarte ikke Telenor å rekruttere til kvelds/helgevakter i Finnsnes, har følgelig ikke hatt et rekrutteringsgrunnlag for 100-prosentstilling og har derfor ikke fått oppbemannet.

– Helg-kveld-ordningen klarte vi ikke få til på Finnsnes. Selv om vi søkte i et ganske stort nedslagsfelt, fikk vi bare én søker. Det er grunnen til at det ikke har vært noen økning i antall ansatte på Finnsnes, noe som feilaktig kan ha blitt oppfattet som ansettelsesstopp, sier Uribarri.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse