JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full jubel da yrkeslandslaget landet

Ankom Gardermoen i går ettermiddag. Ble blant annet møtt av norske flagg, foreldre, kjærester, EL & IT-flagg og spesial-T-skjorter fra Fagforbundets supporterkolleksjon.
JUBLER: Verdensmester i helsefag Jenny-Marlen S. Fossan i bresjen da yrkeslandslaget i går kom ut av tollmuren på Gardemoen.

JUBLER: Verdensmester i helsefag Jenny-Marlen S. Fossan i bresjen da yrkeslandslaget i går kom ut av tollmuren på Gardemoen.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I går landet det en verdensmester på Gardermoen.

Jenny-Marlen S. Fossan, verdens beste i helsefag, ankom Norge etter yrkes-VM i Brasil, sammen med resten av landslaget.

En del familie og venner, representanter fra fagbevegelsen og frifagbevelse.no møtte opp for å møte delegasjonen i det de kom ut med kofferter og medaljer.

– Du er verdensmester i helsefag. Hva gjorde du riktig i konkurransen?

– Si det. Jeg gjorde det jeg skulle. Jeg har trent mye, og har vært ganske forberedt. Men så har det også vært en del som har skjedd underveis, så jeg trodde ikke jeg skulle på pallen en gang!, sier Jenny-Marlen.

Tøff konkurranse

Konkurransen i São Paolo har skilt seg ganske mye fra en ordinær arbeidsdag på Balsfjord bo- og servicesenter.

Det har vært fem oppgaver hver dag, hvorav fire praktiske og en planleggingsoppgave, som regel forskjellige vaser med forskjellige sykdommer.

Oppgavene har blitt løst på en scene foran publikum og dommere, utrustet med mikrofon.

– Det har vært vanskelig, med lange, tunge og intensive dager. Det har vært tøft, skjedd mye, lite søvn, og på andre dagen hadde jeg lyst til å bare dra hjem. Men til slutt var det verdt alt strevet!

For så ble altså Norge til slutt likevel ropt opp som vinner innen helsefag.

Attpåtil fikk Jenny-Marlen medalje for å ha oppnådd høyest poengscore blant de øvrige utøverne på det norske laget.

– Det var en helt sinnssyk opplevelse da Norge ble ropt og det ble kunngjort at jeg kom på første plass!, sier Jenny-Marlen, som ellers er medlem i Fagforbundet og derfor hadde en ganske stor heiagjeng i LO-kretser, blant annet med egen supporter-kolleksjon i form av egenopptrykte t-skjorter.

Heftig tele-japaner

Et LO-medlem er også Norges beste innen telekom, Mats Storbråten fra Caverion, og medlem av EL & IT Forbundet.

Det ble en niendeplass i VM, og det er Mats storveis fornøyd med.

Det har vært tøffe konkurrenter, og det er en god del poenger opp til pallen som ble tapetsert av land som Kina, Brasil og Japan.

Sistnevnte kom på første, og det med en helt vill poengsum, ifølge Mats:

– Japaneren som fikk gull i telekom, var også den beste på hele det japanske landslaget, et landslag der mange utøvere også innen andre faggrener også fikk gull. En heftig poengsum med andre ord, sier Mats.

Selv klarte han å oppnå målet om Medal of Excellence, en hedersmedalje som markerer at poengsummen har krysset 500-grensa.

– Når det er såpass vanskelig å komme på pallen, er det hyggelig å få med en Medal of Excellence hjem, sier Mats.

Ba om autografer

Han er full av lovord om turen. I starten var han litt skeptisk til mat og boforhold, men også det har vist seg å være supert.

– Det har vært gøy å hilse på så mange forskjellige personer fra så mange forskjellige land, sier han der han står side om side med elektro-mester Knut Martin Breivik fra Carlsen Elektro Installasjon, som også fikk niendeplass og Medal of Excellence.

De to har vært nærmest et radarpar etter at de ble norgesmestere, som ikke er helt unaturlig ettersom faggrenene ikke er helt ulike og de to derfor har konkurrert på de samme arenaene og i de samme landskampene.

Knut Martin forteller at det har blitt tid til litt annet enn bare å skru også, om enn lite.

– Vi har vært på sightseeing. Det var stor stas å få besøk fra Norge, virket det som, sier han.

Mats skyter inn:

– Brasilianerne tok oss varmt imot, for å si det sånn. De var helt gira og ville ha autografer. Fordi vi gikk rundt med navneskilt har vi også fått noen venneforespørsler på Facebook!

– Og nå skal du hjem og sove eller feire?

– Sove!, sier Mats – flyturen fra Brasil til Amsterdam var på 12 timer, og derfra ble det noen timer til til Gardermoen.

Stolt over Mats

Nestleder i EL & IT Forbundet, Vidar Hennum, hadde sammen med ungdomsleder Dagfinn Svanøe reist opp til Gardermoen for å hedre Mats.

Dagfinn hadde sågar tatt med seg EL & IT-flagget, som han veivet elegant med i honnør.

– Gratulerer med innsatsen, Mats, det var kjempebra. Fantastisk!, sa Vidar til Mats i det Mats vellykket hadde passert tollslusen på Gardermoen og dermed entret vandrehallen.

Overfor Frifagbevegelse og Nettverk utdyper han:

– Vi er kjempestolte over å ha Mats som medlem. Vi vet at konkurransen er beintøff, og niendeplass og hedersmedalje er stort! Vi er veldig fornøyd med at Mats også ser nytten av å være organisert, og med det også de verdiene vi står for i fellesskapet. Gjennom deltakelsen i Yrkes-VM er han også et godt forbilde for andre ungdommer og et viktig bidrag for å heve statusen for yrkesfag.

Gull også til industrimekanikk

Bortsett fra Jenny-Marlen fikk Martin Østnor også gull innen sin fagdisplin, industrimekaniker.

Han jobber til vanlig for Nidar-fabrikkene er LO-organisert i Norges Nytelses og Næringsmiddelforbund.

Martin valgte å bli igjen i sambaens og solens rike noen ekstra dager i form av ferie.

Både han og Jenny-Marlen oppnådde også Medal of Excellence.

Totalt fikk 14 av Norges 19 utøvere denne hedersprisen.

Fellesforbundet har også hatt to i VM, Jonas Tåsås (CNC) og Alf Sundal (sveising) med henholdsvis 15. og 10. plass i sine grener. Alf var også blant dem som fikk Excellence-medalje.

1189 deltakere fra mer enn 60 land som konkurrerte i 50 ulike faggrener. Fra arrangørens side var også 1144 voksne dommere, 301 tolker og 800 frivillige til stede.

Norge sendte også ned et knippe folk fra Worldskills Norge, hvor de involverte for det meste stammer fra fagorganisasjoner, næringsorganisasjoner og opplæringsorganisasjoner.

PS! Norge ble beste nordiske nasjon og slo blant annet svenskene, som "bare" fikk to sølv og en bronsemedalje.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse