Fanemarkering for litauiske Ramunas Gudas:
Heismontører streiket for sikkerheten
Det var et ydmykt Arbeidstilsyn som talte foran en frustert forsamling av Ramunas Gudas-støttespillere i Lillestrøm i dag. Hanne Luthen fra Arbeidstilsynets region øst sier de har lært mye.
FANEMARKERING: Heismontørene hadde vedtatt tre timers politisk streik i anlednig av fanemarkeringen for kampen mot sosial dumping og for rettferdighet til uføre Ramunas Gudas.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
I dag hadde Heismontørenes Fagforening, Fellesforbundet avd. 614 Byggfag Drammen og Bærum, LO i Asker og Bærum samt LO i Oslo en fanemarkering utenfor Arbeidstilsynet avd. østs kontorer i Lillestrøm.
Les også: Heismontørene arrangerer fanemarkering
Bakgrunnen er Ramunas Gudas-ulykken om en ung litauer som ble skadet under arbeid i en heissjakt i Bærum. Ramunas Gudas har blitt ufør, men har ikke fått erstatning da det ikke var tegnet obligatorisk yrkesskadeforsikring på ham.
Det har senere kommet frem at han ble grovt underbetalt, og på dette området har arbeidsgiver blitt straffet med pålegg. Men stadig har han ikke fått erstatning og oppreisning etter ulykken. De oppmøtte fra fagbevegelsen mener arbeidsgiver og hovedentreprenør må tiltales for brudd på arbeidsmiljøloven.
Saken, som har vært henlagt to ganger, er under etterforskning etter at Statsadvokaten beordret den gjenopptatt i august. Ifølge Roy Pedersen, leder i LO Oslo, overveier de sivilrettslig søksmål etter at den nye etterforskningen har kommet med sin konklusjon i saken. Han er ikke i tvil om at erstatning må komme fra Norge
– Ulykken skjedde i Norge, på en byggeplass i Bærum. Derfor krever vi at Ramuans Gudas skal få yrkesskadeerstatning etter norske regler!
- GROTESK: - Jo mere vi gravde, jo flere groteske funn kom til overflaten, forteller Rune Larsen om heismontørenes egen etterforskning av Ramunas Gudas-ulykken.
Leif Martin Kirknes
Egen etterforskning
Heismontørenes Fagforening (HMF) satte i gang sine egne undersøkelser i det de hørte om at det hadde skjedd en ulykke i en heissjakt i Bærum. Heismontør Rune Larsen forteller at han ble mer og mer sjokkert jo mer han fant ut i sin privatetterforskning.
– Vi sleit lenge med å få tak i den skadde. Han lå lenge på Ullevål sykehus med store skader. Når vi først fant ut hvem han var, ble det slik at jo mer vi sjekket ut saken, jo mer grotesk framstod det, sier han.
Også lokalavisen Budstikka har bedrevet etterforskning i form av journalistisk gravearbeid. De har dekket saken jevnt i tre år.
Ramunas Gudas var 22 år da han i 2013 ble skadet. Konsekvensene for Ramunas Gudas, som for tiden er 100 prosent ufør og som altså heller ikke har fått noen form for erstatning, er store både nå og i fremtiden. Derfor bidrar HMF til å opprettholde trykk på saken.
Den litauiske arbeideren sier han ble bedt om å rive heis, men dette har arbeidsgiveren hans påstått ikke er tilfelle. Dermed har det blitt ord-mot-ord. Men det er mange grunner til at HMF og LO på sentraløstlandet setter lit til Ramunas Gudas versjon av saken. Blant annet mener de de at det er svært lite sannsynlig at en som er snekker av yrke på egenhånd plutselig finner ut at han skal demontere en heis når han ikke har verken kompetanse eller opplæring innen dette.
FANER: Tolv faner møtte opp.
Leif Martin Kirknes
Ikke unik
Larsen trror heller ikke denne saken er unik i norsk arbeidsliv.
– Det er nok mange skjebner som ikke er oppdaget, sier han til de oppmøtte på Lillestrøm.
Han har snakket med Ramunas Gudas via tolk mandag kveld.
– Han er gledelig klar over og sjeleglad for engasjementet for hans sak i Norge, sier Larsen.
Per Harald Refsdal fra LO i Bærum og Asker påpeker at situasjoner som den Ramunas Gudas ble offer for er med på å ødelegge det organiserte arbeidslivet i Norge.
– Et offer for sosial dumping av verste sort. Underbetalt, uten forsikring, uten opplæring og uten arbeidskontrakt som tålte dagens lys. Ramunas Gudas er heller ikke alene om å få oppleve en useriøs arbeidsgiver, sier Refsdal, og nevner i fleng: Coop-saken i Akershus, Hardangerbru-saken i Hordaland, Sykehussaken i Hordaland, Tata-saken og DNB, havbearbeidere, transportbransjen, verftsindustrien..
– Og mange, mange flere. Det er viktig at en samlet fagbevegelse står sammen mot den organiserte arbeidskriminaliteten.
TIL STEDE: Mange møtte opp i Lillestrøm. Det er Helge Breistein som holder appell når dette bildet er tatt.
Leif Martin Kirknes
Glemmer aldri Ramunas Gudas
Under appellene forekom det også kritikk av Arbeidstilsynet, der de fleste appellantene etterlyste et arbeidstilsyn som kjapt er til stede og tar tak og som ikke minst hyppig er på inspeksjon i felten. Appellantene ga inntrykk av å være skuffet over tilsynets innsats i saken.
Direktør i Arbeidstilsynet region øst, Hanne Luthen, høstet applaus fra de fremmøtte på torget for å ha vært til stede og hørt på alle appellantene. Hun ville gjerne komme med noen bemerkninger selv. Hun understreker at hun godt tåler å få kritikken som kommer.
– Av de cirka 350 alvorlige arbeidsulykkene vi har hvert år og som jeg har hatt ansvar for i 15 år, er det et ansikt jeg aldri kommer til å glemme. Og det er Ramunas Gudas, sier Luthen der hun taler til en forsamling der noen bærer plakater med bilde av den unge mannen.
Hun konstaterer at Arbeidstilsynet ikke klarte å finne en årsakssammenheng i ulykken.
– Jeg må innrømme jeg har lurt på ha som gjør at dere har kommet hit, og ikke til politiet som har det formelle ansvaret. Jeg tror kanskje det er fordi dere er skuffet over oss fordi dere mener Arbeidstilsynet burde klart å finne en årsakssammenheng i den triste ulykken, sier hun.
TÅLER KRITIKK: - Jeg tåler inderlig vel kritikken, sier Hanne Luthen fra Arbeidstilsynets region øst. Hun sier de har lært mye av saken.
Leif Martin Kirknes
Har lært
Arbeidstilsynet har lært mye av Ramunas Gudas-saken, ifølge Hanne Luthen. Blant lærdommer sier hun Arbeidstilsynet, hvis de kommer over lignende situasjoner, helt klart vil oppfordre politiet om å etterforske saken, selv om Arbeidstilsynet ikke skulle klare å dokumentere en årsakssammenheng.
– På grunn av engasjementet fra Heismontørene, deler av LO - kanskje særlig Asker og Bærum - og ikke minst Budstikka så har vi nå flere ganger tatt initiativ overfor politiet og sagt vi vil være med å snu steiner. Det har vi gjort mange ganger, senest i oktober. Vi har lært hvor viktig det er å grave enda dypere, enda bredere, enda lengre og enda raskere når det skjer ulykker med utenlandske arbeidere, sier Luthen.
Hun legger til at bekjempelse av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet har høy prioritet i Arbeidstilsynet. Hennes 70 medarbeidere gjør daglig en kjempeinnsats, mener hun.
– De sitter ikke mye rolig på kontoret. De er ute i de verste bransjene hver dag alle dagene de er på jobb.
Luthen beklager at det er lite Arbeidstilsynet kan gjøre med yrkesskadeerstatningen.
– At Ramunas Gudas ikke har fått utbetalt yrkesskadeerstatning tror jeg vi alle finner veldig opprørende. Men det er altså ikke noe Arbeidstilsynet kan gjøre noe med. Uansett hva vi føler om det, ligger ikke det til vår myndighet, sier hun.
APPELL: Per Harald Refsdal, LO i Asker og Bærum.
Leif Martin Kirknes
Vil snakke mer med grasrota
Hanne Luthen varsler også enda tettere samarbeid med LO. Og da helst med LO-ere lavere på rangstigen. Innen ganske umiddelbar fremtid.
– Vi har god tradisjon for samarbeid med LO og har hatt møter med mange forbund. Men jeg tror ikke det er nok. Jeg håper med det første jeg kan invitere dere som er nærmere grasrota i alle bransjer der det er sosial dumping til møte.
Det bifaller ordstyrer Roy Pedersen.
– Vi tror dere vil ha stor nyte av å snakke med de som rammes og dem som står problemene nærmest.
Han tror samarbeid er veien for å møte et problem som har vist seg i arbeidslivet den seneste tiden, der de største kjeltringene plutselig er de som har de lengste og de flotteste HMS-mappene i bokhylla.
– At det har blitt sånn stiller krav til Arbeidstilsynet, men også til fagbevegelsen. Vi må skjønne at hverdagen vår kommer til å bli langt tøffere enn vi har vært vant til å leve med, advarer han.
SAMARBEID: Hanne Luthen fra Arbeidstilsynet vil gjerne snakke mer med grasrota i LO. Det synes Roy Pedersen i LO Oslo er en god plan.
Leif Martin Kirknes