JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektrikerlønna allmenngjøres fram til mai 2022

Her er den nye minstelønna for alle elektrikere i Norge

EL og IT Forbundet er svært fornøyd med at Tariffnemnda viderefører forskriften om allmenngjøring av landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
VIDEREFØRT: Forbundssekretær  Jan Henrik Larsen, er godt fornøyd med at Tariffnemda har videreført forskriften om allmenngjøring av LOK.

VIDEREFØRT: Forbundssekretær Jan Henrik Larsen, er godt fornøyd med at Tariffnemda har videreført forskriften om allmenngjøring av LOK.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Dette har vært en lang og slitsom prosess, sier forbundssekretær Jan Henrik Larsen.

Han sier loven er slik at man må søke om forlenging av et allmenngjøringsvedtak innen en måned etter at tarifforhandlingene er ferdig. Dette skjer annenhvert år i forbindelse med hovedoppgjøret.

EL og IT Forbundet har et allmenngjøringsvedtak som sist ble lønnsmessig justert i juni 2019.

På grunn av koronasituasjonen ble tariffoppgjøret i 2020 utsatt og først sluttført den 23. oktober samme år.

EL og IT Forbundet sendte da krav om videreføring av allmenngjøringen til LO der advokat Håkon Angell behandlet saken. Angell sendte deretter begjæring til Tariffnemnda om videreføring av allmenngjøringen med reviderte satser for 2020.

Fafo-undersøkelse

– Som grunnlag for vårt krav hadde EL og IT Forbundet bedt Fafo om å lage en undersøkelse om lønnsforholdene blant utenlandske arbeidere innen elektrofagene. Denne undersøkelsen som bygger på tall fra SSB viste at 9 prosent av de østeuropeiske arbeidstakerne (EØS-området) lønnes dårligere enn den laveste minstesatsen, og for arbeidstakere utenfor EØS var det 18 prosent som ble lønnet dårligere enn laveste minstesatsen.

I tillegg til Fafos undersøkelse, innhentet EL og IT Forbundet uttalelse fra Arbeidstilsynet som skrev: «Arbeidstilsynet er av den oppfatning av at det fortsatt er behov for allmenngjøring innenfor elektrofaget. Dette som et nødvendig tiltak for å oppnå likeverdige lønns- og arbeidsvilkår mellom innenlandsk og utenlandsk arbeidskraft på elektrooverenskomstens område.»

– Både undersøkelsen fra Fafo og Arbeidstilsynets uttalelse var viktig dokumentasjon på nødvendigheten av å videreføre allmenngjøringen av LOK, sier Larsen.

Sammen med Nelfo

– I tillegg til dette ble forbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo enig om å sende et fellesbrev til Tariffnemnda, der vi sammen understreket viktigheten av videreføring av vedtaket.

I fellesbrevet står det: «Nelfo og EL og IT Forbundet er av den oppfatning at det er viktig at «gulvet» som allmenngjøringsforskriften representerer videreføres for å hindre et tilbakefall til mer ekstrem lavtlønnskonkurranse og konkurransevridning til ugunst for den seriøse delen av bransjen.

På denne bakgrunn ber partene Tariffnemnda om å vedta en begjæring om fortsatt allmenngjøring av LOK.»

– Begjæringen fra 2020 skulle vært behandlet i mars 2021. Så skjedde den ufattelige triste hendelsen med vår kjære LO-leder, som førte til at møte i nemnda ble utsatt til mai 2021, forklarer Jan Henrik Larsen.

Nå foreligger der et vedtak om forlenging av allmenngjøring fram til neste hovedoppgjør som er allerede mai 2022.

Fare for tilbakegang

– Er der noe nytt i vedtaket som du vil trekke fram?

– Forskriften er lik den vi har hatt der, men nå er lønnssatsene justert opp til 2021-nivå.

– Det mest oppsiktsvekkende er at tariffnemnda nå legger stor vekt på faren for tilbakegang til ekstrem lavtlønnskonkurranse innen elektrofagene som begrunnelse for vedtaket.

Dette kommer fram der nemnda nemnda skriver:

«Tariffnemnda har særlig lagt vekt på lønnsstatistikken fra SSB. Det er betydelige forskjeller i lønnsnivået til utenlandske og norske arbeidstakere. Det er få utenlandske arbeidstakere som får lønn under allmenngjort nivå. Det viser at forskriften har reell betydning, og at det er sannsynlig at lønningene vil falle dersom allmenngjøringen fjernes. Tariffnemnda har også vektlagt at partene i bransjen støtter opp om fortsatt allmenngjøring av tariffavtalen.»

– Dette er nye og positive toner fra Tariffnemnda, sier en fornøyd Larsen.

Fortsatt bare deler av avtalen

– Er det noe negativt du vil trekke fram?

– Ja, først og fremst at allmenngjøringsvedtaket omfatter for lite av LOKs bestemmelser. Det framkommer også i forskriftens tittel som er «delvis allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofagene»

– EL og IT Forbundet skulle ønske at større deler av tariffavtalen var omfattet av allmenngjøringen.

– Hvorfor er så lite av LOK allmenngjort?

– I vårt opprinnelige krav om allmenngjøring fra 2015 var forbundets krav at langt større deler av LOK skulle allmenngjøres. Situasjonen den gang var at det var sterk uenighet mellom oss og Nelfo om nødvendigheten av allmenngjøring av tariffavtalen.

– Dermed oppsto det både tvil og uenighet i nemnda da vårt krav skulle behandles. Nå er situasjonen annerledes der EL og IT Forbundet og Nelfo har nærmet seg hverandre og ser behovet for et «lønnsgulv» i bransjen. Men vi er nok fortsatt uenig om hvor stort omfang av LOK som skal inn i forskriften.

Får en kraftig lønnsøkning

– Hva betyr det nye vedtaket for de utenlandske arbeidstakerne?

– Først og fremst en kraftig lønnsøkning. Fagarbeiderne får en økning i timelønnen på kr 7,52, mens de ufaglærte får en økning på kr 6,95 pr. time.

– Denne økningen skyldes at satsene ikke ble justert i 2020 for denne gruppen, slik at hoppet blir noe større for denne gruppen enn for andre.

– Fra når gjelder disse satsene?

– Forskriften gjelder fra 1. juli 2021. Der blir ikke noen etterbetaling fra tidligere datoer, noe som kan oppfattes som urettferdig, men slik er det, sukker Larsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse