Jagland om Hågensen: «Vår hevn ble solidariteten»
Familie, fagforeningskamerater, representanter fra LO-forbundene, venner og samarbeidspartnere gjennom over seks tiår i fagbevegelsen var samlet til minnestund for Yngve Hågensen i storsalen i Folkets Hus fredag ettermiddag.
MINNER: Tidligere partileder, statsminister, stortingspresident, utenriksminister og generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, mintes møtene med Yngve Hågensen, den siste på hytta i Risør så sent som i fjor.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
knut.viggen@lomedia.no
brian.cliff.olguin@lomedia.no
Yngve Hågensens familie, de tidligere LO-lederne Gerd-Liv Valla og Roar Flåthen, dagens LO-leder Peggy Hessen Følsvik, tidligere partileder og statsminister Thorbjørn Jagland, tidligere statsminister, nå generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, tidligere og nåværende forbundsledere i LO, fagforeningskamerater fra Saugbruks i Halden, Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund og Fellesforbundet var blant de nærmere 300 gjestene i minnestunden fredag ettermiddag.
(artikkelen fortsetter under bildet)
TAKK FOR LÅNET: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, takket Yngve Hågensens familie for at fagbevegelsen fikk låne ham gjennom mange års innsats for fagbevegelsen.
Brian Cliff Olguin
Først ute blant talerne var Jørn Eggum som takket familien for «lånet» av Yngve, fra han første gang ble LO-medlem i 1961, via klubb, distrikt, forbund og til slutt som LO-leder fra 1989 til 2001.
Hjertet i Østfold
Ulf Lervik fra LO i Østfold mintes Yngves tette forhold til Halden, hans engasjement for både idretten og lokalpolitikken og ikke minst teaterstykket om Yngve «fra barnehjemmet til LO-toppen», som ble fremført hele ti ganger i fjor – sju av dem med Yngve sjøl til stede i teatersalen.
Nå skal ikke Yngve lenger legge klokka fra seg på talerstolen – for å sjekke datoen. Nå stoppet klokka på 16. juni, dagen han døde, sa Lervik, før han siterte en av Yngve Hågensens mest kjente replikker om at det ikke er tilfeldig at blindtarmen ligger på høyre og hjertet på venstre side i kroppen.
Erik Sollid (gitar) og Tuva Syvertsen, fremfører De unge slekter.
Brian Cliff Olguin
Tore Østenvik i Yngve Hågensens egen fagforening – som han var medlem i uavbrutt fra 1961 til sin død – Papirarbeidernes Forening på Saugbrugs, trakk fram episoder fra Yngves gryende karriere som lokal tillitsvalgt på 60-tallet der ryggmargen var fylt med rettferdighet kombinert med en noe begrenset evne til å tie stille.
– Medlemmene i fagbevegelsen er ryggraden, sa Yngve alltid og replikken «Gjør din plikt, krev din rett og stå på den retten til du får gjennomslag», er også et sitat han tilla Yngve.
Den beste kameraten
Tuva Syvertsen og Erik Sollid fremførte De unge slekter før hans gamle venn og fagforeningskamerat Olav Støylen delte minner fra et femti år langt vennskap. Det har fortsatt helt fram til i dag, med jevnlig ukentlig kontakt på telefon og treff med både Gutteklubben Grei og Ugrei.
(artikkelen fortsetter under bildet)
KAMERATEN: Olav Støylen i Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund var en av Yngve Hågensens aller nærmeste kamerater. Støylen var den siste lederen av Norsk Kjemisk før sammenslåingen i Fellesforbundet.
Brian Cliff Olguin
– Yngve er en av mine beste kamerater som har betydd mye for meg, sa Støylen.
Arbeiderbevegelsens trompet
Tidligere partileder, statsminister, stortingspresident, utenriksminister og til 2019 generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, trakk fram Solidaritetsalternativet og deres delte engasjement for Norges plass i Europa og internasjonal solidaritet. De hadde også jevnlig kontakt både mens Yngve var LO-leder og etterpå.
Jagland leste fra Hans Børlis dikt om trompetlegenden Louis Armstrong og mente disse ordene også kunne brukes om Yngve.
– Yngve var arbeiderbevegelsens Louis Armstrong, hans solidaritet kom fra et langt liv, det var ikke tillært, det var opplevd, sa Jagland.
(artikkelen fortsetter under bildet)
ALLSANG: Thorbjørn Jagland, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Jens Stoltenberg under allsangen på minnestunden for Yngve Hågensen.
Brian Cliff Olguin
Jagland mente denne denne bunnfaste solidariteten også ga ham tryggheten til å møte alle.
– Han visste Solidaritetsalternativet var nødvendig for å få rentene og ledigheten ned. Hans klassekamp var aldri preget av bitterhet. Vår hevn ble solidariteten, mente Jagland.
Aldri under Sportsrevyen
Siste gang Jagland møtte Yngve Hågensen var på hytta i Risør der Yngve kom på besøk.
- Vi ble sittende under pæretreet, det bugnet av pærer. Han så også bort på bedene med grønnkål og rødbeter og sa; «Du er faen meg en god bonde også. Du må ha vanna mye». «Ja, svarte jeg, men jeg vanner aldri under Sportsrevyen».
– Nå spiller ikke trompeten lenger, svetten pipler ikke på brystet. Vi bøyer oss i solidaritet og lyser fred over Ynge Hågensens minne.
Skuespiller Dennis Storhøi fikk i fjor æren av å spille Yngve i teaterforestillingen om hans liv i fjor høst
– At jeg skulle bli en god venn av Yngve Hågensen hadde jeg ikke forestilt meg i min villeste fantasi. Men han var menneskelig, omtenksom, alltid med sin oppdaterte almanakk og han ga tilbakemeldinger og anekdoter til meg hele veien. Han så syv av ti forestillinger, sa Storhøi.


Nå: 0 stillingsannonser