JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vindkraft:

Jan Olav Andersen: - Vil dempe konfliktene rundt vindkraft

EL og IT-lederen mener det viktigste er å få på plass et regelverk og et konsesjonssystem som kan dempe konfliktene rundt vindkraft på land.
AKTIVITETSPLIKT: – Vi kan ikke ha det slik at det går 13-14 år fra en konsesjon gis til utbyggingen er et faktum, sier Jan Olav Andersen.

AKTIVITETSPLIKT: – Vi kan ikke ha det slik at det går 13-14 år fra en konsesjon gis til utbyggingen er et faktum, sier Jan Olav Andersen.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Regjeringen varslet i mars at den før sommeren ville legge fram en melding for Stortinget om konsesjonssystemet for vindkraft framover. Mange venter at meldingen kommer førstkommende fredag, uten at det er bekreftet.

Debattnivået rundt vindkraft på land når stadig nye høyder og medieoppslag om skadeverk og sabotering av anlegg, trakassering av ansatte, ukvemsord mot meningsmotstandere både i åpne møter og ikke minst i sosiale medier, har ikke gått Andersen hus forbi. Han synes det er tragisk at man må ty til slike virkemidler for å nå fram med sine synspunkt.

– Jeg synes de eksemplene som er dratt inn ihvertfall ikke bidrar til å øke saklighetsnivået. Det er et demokratisk problem, sier Jan Olav Andersen.

Aktivitetsplikt

Lederen for forbundet som organiserer blant andre ansatte innen energi- og elforsyning, er klar på at den varslede meldingen må inneholde en tidsbegrensing fra en konsesjon gis til et anlegg bygges.

– Det bør være en aktivitetsplikt. Vi kan ikke ha det slik at det går 13-14 år fra en konsesjon gis til utbyggingen er et faktum, sier Andersen.

Naturinteresser

Han mener det også må være et system som ivaretar naturinteressene.

– Det er ikke alle steder det blåser mye vind i Norge som egner seg for vindmøller, mener EL og IT-lederen.

Samme som vannkraft

Da NVE la fram sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land i fjor, la EL og IT Forbundet i sin høringsuttalelse i september samme år vekt på at vindkraften måtte behandles på samme måte som vannkraften de siste 100 årene.

«Vindkraft skal ha de samme regler som vannkraft, det vil si innføring av grunnrenteskatt, en regel om minst 2/3 norsk offentlig eierskap og en hjemfallsordning», het det i høringsuttalelsen.

Senere samme år valgte regjeringen å droppe rammeplanen, etter massiv motstand fra en rekke høringsinstanser, deriblant EL og IT Forbundet.

Eierskap og begrensninger

Jan Olav Andersen er fortsatt opptatt av skattegrunnlaget.

– Vi må ha et skattesystem som sikrer vertskommunene en større del av inntektene fra vindkraften.

Han er også klar på at vindkraft må ha eierbegrensninger på lik linje med vannkraften.

– Som det er i dag er situasjonen ganske uholdbar, sier han.

Vindkraft er rimeligst

Olje- og energiminister Tina Bru uttalte i mars, i forbindelse med at meldingen ble varslet, at «fremtidig utvikling av vindkraft på land trenger et forutsigbart rammeverk, og bedre lokal og regional forankring».

Regjeringen mener at vindkraft er en viktig del av den norske energiforsyningen. «Framover vil det være den kilden til fornybar energi som er rimeligst å bygge ut. Vindkraften kan bidra til næringsutvikling og elektrifisering i stadig flere sektorer. Samtidig vil regjeringen ta vare på naturverdiene, og sørge for at hensynet til beboere i nærområdet og til berørte næringsinteresser blir godt ivaretatt».

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse