Jobb-drama på Finnsnes
I 2007 bygde Beate og Morten Rune hus på Finnsnes og satset på ei framtid i Telenor. Nå risikerer begge å bli arbeidsløse. «Ingen god sak for Telenor», innrømmer Telenors informasjonssjef.
KJEMPER: Beate Kristiansen (bak t.h.), mannen, Morten Rune Simonsen og sønnene Lukas(8) og William (4) har satset på en fremtid på Finnsnes. Klubbleder Gunnar Bertheussen (t.v.) og tillitsvalgt Allan Arnesen jobber for å få Telenor til å snu. Foran t.v. Richard Felix Bertheussen (8),
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
I 2011 trakk Telenor seg ut fra Bardu. Nå vil selskapet bort fra Finnsnes også. 50 stillinger står på spill.
– Nei, vi må vel mest sannsynlig lete etter ny jobb, da.
Det sier Beate Kristiansen. I 2007 bygde hun og Morten Rune Simonsen hus sammen på Finnsnes i Lenvik kommune, etablerte seg og satset på en framtid i Telenor. Har du ringt 05000 eller 09000, Telenors kundeservice, er oddsene gode for at du har pratet med en av dem.
Nå må de kanskje ta med sine to barn og forlate både huset og fylket de begge er fra. Fremtidsvisjonen slår sprekker. Anledningen er at Telenor vurderer å legge ned Finnsnes-kontoret og dermed rive vekk 50 arbeidsplasser fra relativt lille Finnsnes i Troms. Både Kristiansen og Simonsen jobber her.
Men de har ikke tenkt å gi seg uten kamp. De 50 berørte jobber nå iherdig med å mobilisere for bevaring av jobben sin. Med på laget har de LO i området, politiske krefter både her og i Troms og andre i lokalområdet.
Glade i arbeidsplassen
For det er ikke bare 50 som er direkte berørt. Det sies at en tommelfingerregel påstår du kan gange med tre for å få cirka-snittet berørte inkludert familie. Da er vi på 150. Dessuten har det indirekte konsekvenser i lokalmiljøet, blant annet står den yngre garde i byen i fare for å miste sine venner Lukas Simonsen (8) og William Simonsen (4, snart 5).
– Vi jobber iherdig for å snu det her. Vi er utrolig glade i arbeidsplassene våre. Og så trives ungene godt i lokalsamfunnet, og har etablert seg godt på skole og i barnehage, sier pappa Simonsen og får et anerkjennende blikk fra tillitsvalgt Gunnar Bertheussen:
– Ja, det er ekstra ille med det hele. Man kan ikke bare flytte når man han unger, sier Bertheussen.
Da Simonsen først hørte om nedleggelsen tenkte han; greit, det kan gå. Men så gikk han gjennom det. Tenkte, og da viste det seg. Det er faktisk ikke enkelt å forlate hjemmet på den måten i praksis.
Mor og far og barna trives godt, de har investert tid og penger i å bygge hus sentralt, bare 800 meter fra arbeidsplassen. Og det er her kontaktnettet er. Simonsen har ikke minst en datter i Tromsø som det i så fall blir vanskelig å møte.
– Jeg var inne på tanken om at vi kunne dra til Skien, Kristiansand eller Harstad, men så viser det seg at det blir ekstremt vanskelig å gjennomføre. Jeg har ikke lyst til å ta ungene bort fra vennene, sier Morten Rune Simonsen.
50 på NAV
I en by med såpass få innbyggere, rett over 4000 om man teller med området rundt, er det heller ikke en enkel sak å bare bytte jobb. De kan bare glemme å jobbe med det samme de gjør i dag, kundeservice innen telekom, hvis de vil fortsette å bo i byen..
– Vi har fått opplæring og spesialisert oss innen teleteknologi og internett. Det er det vi kan, det er det vi er best på. Vi har 10 - 15 års erfaring på feltet, og en sånn jobb er ikke å finne i området her, sier Kristiansen.
Så det må bli noe annet, da. Problemet er at det samme gjelder for 48 ande Finnsnes-innbyggere.
– Vi stiller ikke sterkere enn noen andre. Om 50 stykker må gå samtidig, stiller vi alle i kø på NAV, sammen med de andre som står i ledighetskø fra før, sier Simonsen.
Lov kan redde avdelingen
Klubbleder Bertheussen var onsdag i et avklaringsmøte med fylkeskommunen, sammen med personer fra administrasjonen i Telenor, sentrale tillitsvalgte i EL & IT i Telenor, tillitsvalgte i Negotia, samt ordføreren i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen (H). Håpet er at den såkalte omstillingsloven skal komme til anvendelse.
Den sier blant annet at konsekvenser og muligheter i forbindelse med nedleggelsen må utredes og vurderes dersom det er snakk om en arbeidsplass som det siste året har hatt 30 eller flere ansatte de siste 12 månedene. Unntaket er ifølge Arbeidslivet.no om arbeidet skal flyttes innenfor samme fylkeskommune. Lovens mål er å sikre dialog med de ansatte.
Triste og frustrerte
En slik dialog mener de lokale tillitsvalgte ikke har eksistert, Bertheussen og hans medtillitsvalgte, Allan Arnesen, påpeker at hele saken kom til overflaten ved at en journalist fant et brev i fylkets postliste.
– Vi har ikke fått muligheten til å forsvare våre arbeidsplaser, skulle bare få avgjørelsen tredd over hodet, sier Bertheussen.
– Hvordan er stemningen på jobb for tiden?
– Det er en kombinasjon av folk som er triste, sinte og frustrerte. Det er ikke helt normale arbeidsdager, for å si det sånn. De sitter og prøver å svare på telefoner som de skal, men det er ikke så lett å konsentrere seg når man sitter og venter på en dom av dette slaget, legger Arnesen til.
Les også:
– Ingen i Telenor synes dette er en god sak, sier informasjonssjef i Telenor Norge, Knut Sollid, i en kommentar til planene om å legge ned avdelingen på Finnsnes. Les mer.
Dom 9. april:
Telenor vurderer å legge ned sin kundeserviceavdeling på Finnsnes med 50 ansatte.
Saken er nå til utredning i administrasjonen og en avgjørelse er ventet på styremøtet 9. april.
De ansatte vil få tilbud om jobb andre steder i selskapet hvis Telenor beslutter å legge ned avdelingen.
Tillitsvalgte mener omstillingsloven må komme til anvendelse. Da får saken en langt mer omfattende behandling.
Tidligere artikler:
– Vi jobber iherdig for å snu det her. Vi er utrolig glade i arbeidsplassene våre.
Morten Rune Simonsen, Telenor-ansatt Finnsnes
Flere saker
Les også:
– Ingen i Telenor synes dette er en god sak, sier informasjonssjef i Telenor Norge, Knut Sollid, i en kommentar til planene om å legge ned avdelingen på Finnsnes. Les mer.
Dom 9. april:
Telenor vurderer å legge ned sin kundeserviceavdeling på Finnsnes med 50 ansatte.
Saken er nå til utredning i administrasjonen og en avgjørelse er ventet på styremøtet 9. april.
De ansatte vil få tilbud om jobb andre steder i selskapet hvis Telenor beslutter å legge ned avdelingen.
Tillitsvalgte mener omstillingsloven må komme til anvendelse. Da får saken en langt mer omfattende behandling.
Tidligere artikler: