Norske Skog sliter med å rekruttere elektrikere:
Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk
Glede og optimisme blant elektrikerne på Norske Skog i Skogn er på ett og et halvt år snudd til frustrasjon og fortvilelse. Nå håper klubbleder Kim Olav Johansen på bedre samarbeidsklima etter måneder med dårlig stemning.
Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
– Problemet er at vi har for få ansatte. Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.
Elektrikerne og automatikerne jobber i vedlikeholdsavdelingen, der det er døgnkontinuerlig bemanning. En interessant, men også krevende jobb, i et industrimiljø, der det kreves spesiell kompetanse for å kunne løse arbeidsoppgavene best mulig. Det tar gjerne et par år før den er på plass.
Aktuelt: Nå finpusser elektrikerne kravene til neste års lønnsoppgjør
Store forventninger
Nettverk skrev om pågangsmot og optimisme blant de ansatte da vi besøkte Norske Skogs fabrikk i Skogn tilbake i februar 2020.
Kriseårene noen år i forveien var glemt og det ble stilt store forventninger til en ny ledelse, både ny fabrikksjef og ny sjef for vedlikeholdsavdelingen.
Blant dem som gledet seg over endringene var leder i EL og IT-klubben, Kim Olav Johansen.
Det ble snakket om samarbeid og om å løfte i flokk, ikke minst for å ta vare på kompetanse og sørge for rekruttering av nye ansatte.
Ett og et halvt år etterpå føler Johansen at de fine ordene som ble uttalt den gangen ikke har slått til. Samarbeidet har siden februar 2020 gått i feil retning, og har de siste månedene har vært preget av dårlig samarbeid, misnøye og konflikt, ifølge klubblederen.
Norske Skog Skogn: Her blir trøndersk gran til avispapir for britisk presse
Møte NHO og LO
Nettverk har snakket med den tidligere nestlederen i klubben, Christian Bechmann, som sluttet tidligere i høst i frustrasjon, verneombud og ansatte som forteller om samarbeidsproblemer over flere måneder. Dråpen som fikk begeret til å renne over var da to dyktige lærlinger i vinter ikke fikk tilbud om faste ansettelser, men kun vikariater, noe som gjorde at begge etter hvert sluttet og fant seg arbeid utenfor bedriften.
De siste ukene har konflikten blitt løftet opp på forbundsnivå etter at bedriften ba om hjelp fra sin arbeidsgiverorganisasjon, Norsk Industri. Bedriften mente det foregikk ulovlige aksjoner, noe som er blitt avvist av klubben.
14. oktober ble det avholdt forhandlingsmøte i Oslo mellom NHO og LO. Der ble det bestemt at konflikten skal legges død.
– Vi er vel i grunnen tilbake til utgangspunktet, slik det var før Norsk Industri, NHO, forbund og LO ble involvert i saken, men vi har ikke kommet fram til noen langsiktig løsning foreløpig, sier Johansen, som av ledelsen er blitt bedt om å være med og jobbe konstruktivt for å bedre rekrutteringen.
Fikk du med deg denne? Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat
– Pågående dialog med klubben
Fabrikksjef Bjørn-Einar Ugedal bekrefter at de er inne i en pågående dialog med den lokale klubben, men vil ikke kommentere noe særlig ut over dette nå.
– Det har vært vanskelige tider for papirprodusenter, inkludert Norske Skog Skogn, på grunn av manglende etterspørsel under pandemien. Vi håper at vi sammen med de tillitsvalgt finner gode løsninger fremover. God dialog er et viktig element i dette, skriver Ugedal i en e-post.
– Mangler kontinuitetsbærerne
Klubbleder Kim Olav Johansen forteller at vedlikeholdsavdelingen siden 2015 har mistet ca. 215 år med prosesserfaring, mens ca. 30 er tilført. Snittalderen på de som har sluttet er ca. 47,5 år, mens de som har begynt i snitt har vært ca. 20 år yngre.
– Det vi mangler er kontinuitetsbærerne, de mellom 30 og 40 år. Vi sliter med å holde på folk, sier han.
Under konflikten har ledelsen forsøkt å knytte dette til lønn, men Nettverk har snakket med flere av medlemmene som sier det handler om mer enn lønn. Det bekrefter også klubblederen.
– Det er riktig at lønna er lavere her enn det elektrikere kan oppnå i sammenlignbare installasjonsbedrifter som vi skal rekruttere fra, vi ligger langt bak snittet i bransjen, men dette er ikke først og fremst en lønnskonflikt, sier Johansen.
Kim Olav Johansen har tillitsverv både i fagforening og distrikt – han ble valgt til leder i distriktet i fjor – og har for alvor blitt trukket inn i konflikten etter at nestlederen sluttet i sommer og fikk seg ny jobb.
– Det handler vel så mye om å føle at man blir lyttet til og det føler vi ikke at vi er blitt her, sier han.