JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Adm. dir. Knut Kroepelien i Energi Norge (til venstre) og Morten Bildøy, arbeidstakerrepresentant i styret i fornybarselskapet Eviny ble provosert av Rødt-politiker Sofie Marhaug.

Adm. dir. Knut Kroepelien i Energi Norge (til venstre) og Morten Bildøy, arbeidstakerrepresentant i styret i fornybarselskapet Eviny ble provosert av Rødt-politiker Sofie Marhaug.

Knut Viggen/Helge Rønning Birkelund

Strømprisen og kraftselskapene

«Kraftbransjen» er det verste hun vet, svarte Rødt-politikeren. Her får hun svar tilbake

Uttalelser om kraftbransjen fra Rødt-politiker Sofie Marhaug i et Klassekampen-intervju vekker reaksjoner. Marhaug mener hun er blitt feiltolket.26.04.2022
12:32
26.04.2022 17:06

oystein@lomedia.no

Rødt-politiker og andre nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget Sofie Marhaug ble intervjuet i Klassekampen lørdag. Der sa hun blant annet at kraftbransjen er det verste hun vet.

Uttalelsen vekker reaksjoner, selv om det i intervjuet blir påpekt av avisen at uttalelsene om kraftbransjen ble sagt «med glimt i øyet.»

– Jeg synes det er trist at Marhaug som nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, tillater seg å henge ut en hel sektor på den måten, sier administrerende direktør Knut Kroeplien i Energi Norge.

– Fornybarnæringen sysselsetter over 30.000 ansatte som står på hver eneste dag for å sikre at vi har strøm i kontakten døgnet rundt, industriarbeidsplasser over hele landet og mulighet til å kutte klimagassutslipp mer effektivt enn nesten alle andre land i verden, fortsetter han.

Kroepelien får støtte fra Morten Bildøy, arbeidstakerrepresentant i styret i fornybarselskapet Eviny.

– Det er en uheldig kommentar fra en så sentral politiker, sier Bildøy, som også er kandidat til nestledervervet i EL og IT Forbundet.

Konfrontert med reaksjonene, sier Sofie Marhaug at det hun snakker om i Klassekampen-intervjuet ikke handler om alle dem som jobber med kraft.

– Jeg omtaler ikke ansatte. Jeg sa «kraftbransjen». Hvis man tolker det som alle som jobber med kraft, så tolker man det feil. Det har jeg aldri sagt.

– Ansatte utsatt for trusler

Bildøy forteller at ansatte i Eviny som er i kontakt med kunder, mottar stadig flere trusler.

– Personell på kundesenteret, og ansatte som er hjemme hos folk og bytter strømmåler, for eksempel, blir i økende grad utsatt for negative reaksjoner og trusler. Jo mer negativ omtale ansatte i kraftbransjen får i mediene, jo mer påvirker det vanlige folks oppfatning av de som jobber innenfor den bransjen. Når Marhaug omtaler ansatte innenfor kraftbransjen på den måten hun gjør, bidrar det til å bygge opp under hat eller negativitet mot ansatte hos oss som er i kontakt med kunder ute, sier Bildøy.

Sofie Marhaug fortalte i Klassekampen-intervjuet at det er menn i kraftbransjen, i 30-40-årene, som på Twitter eller andre steder skal fortelle hvor dum hun er, som provoserer henne.

Marhaug mener ifølge intervjuet det er påfallende at det som presenteres som samfunnsøkonomisk lønnsomt, alltid sammenfaller med kraftselskapenes interesser.

– For eksempel at det skal være samfunnsøkonomisk lønnsomt med høye strømpriser. Eller å bygge utenlandskabler, noe som tilfeldigvis også er veldig lønnsomt for Statnett, sa hun i intervjuet.

Morten Bildøy i Eviny oppfatter at Marhaug snevrer inn hvem hun sikter til, men at det ikke nødvendigvis er det folk oppfatter når de leser det.

– Hun snakker muligens om noen som sitter på børsen og spekulerer, eller noe sånn, men når hun omtaler det på den måten må hun være mer tydelig på hvem hun snakker om, sier Bildøy.

REAGERER: Rødt-politiker Sofie Marhaug svartmaler alle som jobber i kraftbransjen, mener  Morten Bildøy, arbeidstakerrepresentant i styret i fornybarselskapet Eviny. Han er også kandidat til nestledervervet i EL og IT Forbundet.

REAGERER: Rødt-politiker Sofie Marhaug svartmaler alle som jobber i kraftbransjen, mener Morten Bildøy, arbeidstakerrepresentant i styret i fornybarselskapet Eviny. Han er også kandidat til nestledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

– Som fanden leser Bibelen

Nettverk har bedt Marhaug presisere hvem hun snakker om.

– Det har aldri vært meningen å svartmale vanlige ansatte i kraftbransjen. Det er åpenbart at jeg snakker om det sjiktet av toppledere, kommunikasjonsdirektører og lobbyorganisasjoner som forsøker å påvirke energipolitikken i en bestemt retning.

Marhaug mener meningsmotstandere fremstiller det som at hun misliker alle som jobber med kraft.

– Det stemmer ikke. De leser intervjuet som fanden leser Bibelen, om det er dette de får ut av portrettet. Jeg vil advare mot tendensen til å skyve ansatte foran seg i politiske konflikter, når det er toppbyråkrater og politisk ledelse som har ansvaret for skyhøye strømpriser og – naturlig nok – misfornøyde kunder. Det må for eksempel gå an å kritisere dagligvarebransjens markedsmakt uten at det leses som et angrep på folk som sitter i kassen på Rema. Jeg samarbeider jo ofte med folk som jobber med kraft. Jeg spør dem til råds. Men jeg samarbeider jo ikke med kommunikasjonsdirektørene i for eksempel Eviny og Statnett. 

Marhaug mener sammenhengen uttalelsene i Klassekampen står i, er viktig. I en fast, liten spalte knyttet til portrettintervjuet Marhaug gjorde med Klassekampen, svarer hun «kraftbransjen» på «Det verste du vet», i tillegg til at hun svarer e-posttjenesten Outlook.

– Jeg misliker jo ikke de underbetalte, indiske arbeiderne i Microsoft heller, selv om jeg sier at jeg hater Outlook.

Rødts energipolitikk

Politikken til Rødt er for populistisk, mener kandidaten til nestledervervet i EL og IT Forbundet.

– Vi skal ha billig kraft i kraftkrevende industri, for all del. Men eierne av kraftkrevende industri er gjerne store, internasjonale konsern som ikke holder til i Norge, som i så tilfeller også drar et overskudd ut av landet.

Man må finne en balansegang på det, mener Bildøy.

– Kraftprisene slik de er nå er jo altfor høye, der er Marhaug og jeg enige. Men hun svartmaler alle som jobber i kraftbransjen, og det blir feil. Det bygger opp under et hat, som ikke er gunstig for de som jobber der.

Knut Kroeplien i Energi Norge mener energipolitikken i Norge er bredt forankret i Stortinget og baserer seg på løsninger som utnytter ressursene på en best mulig måte for samfunnet.

– Det er forståelig at mange bekymrer seg for de ekstremt høye prisene vi har sett i vinter, men de store inntektene går tilbake til staten, kommuner og fylkeskommuner og havner ikke i lommene til de mange ansatte som jobber i næringen, slik Marhaug ofte skaper inntrykk av, sier Kroepelien.

I fjor bidro næringen ifølge Energi Norge med nærmere 78 milliarder kroner til fellesskapet gjennom skatter og utbytte til offentlige eiere.

– Staten har alle muligheter til å omfordele disse inntektene tilbake til befolkningen på permanent basis, sier Kroepelien, som påpeker at Energi Norge har foreslått dette.

UENIG: Kraftinntektene går tilbake til staten, kommuner og fylkeskommuner og havner ikke i lommene til de mange ansatte som jobber i næringen, slik Marhaug ofte skaper inntrykk av, sier Knut Kroepelien i Energi Norge.

UENIG: Kraftinntektene går tilbake til staten, kommuner og fylkeskommuner og havner ikke i lommene til de mange ansatte som jobber i næringen, slik Marhaug ofte skaper inntrykk av, sier Knut Kroepelien i Energi Norge.

Knut Viggen

Les også: Både kraftbransjen og analytiker mener EU-avtale og utenlandskabler vil sikre oss stabil og rimelig strøm.

«Helter»

«20.000 årsverk, alt fra elektrikere til ingeniører. Folk som står opp midt på natta for å fikse et nettutfall midt under en storm, eller henger 100 meter over bakken og fikser en turbin. Det er mine helter.»

Slik var Andreas Thon Aasheims reaksjon på Twitter etter å ha lest Klassekampen-intervjuet med Sofie Marhaug.

Aasheim jobber i Cloudberry Clean Energy og har blant annet ansvar for forretningsutvikling av industri- og energiprosjekter.

Han fikk støtte fra leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet, som tvitret: «Et fantastisk «statment» fra et medlem av Stortingets energi og miljøkomité. Den nesten 100 % offentlig eide fornybarnæringen er det verste man vet», skrev Andersen og la ved en gråte-emoji.

Meningene om Marhaugs uttalelser har vært delte, og flere på sosiale medier mener intervjuet er blitt vranglest.

– De fleste av oss forstår jo at det ikke er de på gølvet hun misliker, men gutta boys på toppen, tvitret for eksempel lektor Terje Aukland.

Lobbyister

Sofie Marhaug påpeker at det finnes noen interessekonflikter i kraftbransjen, som ofte blir tåkelagt.

– Et godt eksempel er diskusjonen om utenlandskabler, hvordan de påvirker strømprisen i Norge. Alle forsøk på å si at det er en sammenheng, blir møtt med at sammenhengen er kompleks. Og man tåkelegger det som er en uenighet, der for eksempel Statnett har interesse av flaskehalsinntektene, som norske kunder kanskje ikke har interesse av.

Marhaug sier at hun kjenner folk på gulvet i Statkraft, har god kontakt med dem og tror ikke at vanlige folk identifiserer dem med kommunikasjonsdirektører og toppledere.

– Det står også i intervjuet i Klassekampen, det handler om dem som vil bygge flere utenlandskabler, mer vindkraft på land og er imot å regulere prisene. Jeg snakker om lobbyister på Twitter. I Energi Norge og Norwea. Det er ikke de ansatte på gulvet i BKK og Statkraft.

– Særlig innenfor de nye selskapsstrukturene, har de opprettet mange kommunikasjonsrådgiverstillinger. Det er ingenting sivilisert eller anstendig i deres metode, som tilsier at de skal bli møtt med servilitet fra politisk hold, sier Marhaug.

Dette er saken:

• I et intervju med Klassekampen lørdag 23. april sa Rødt-politiker Sofie Marhaug, «med glimt i øyet», at kraftbransjen er det verste hun vet.

• Rødt-politikerens omtale av kraftbransjen vekker reaksjoner. Energi Norge hevder Marhaug henger ut en hel sektor.

• Sofie Marhaug, som også er andre nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener uttalelsene hennes om kraftbransjen er feiltolket.

• I dette intervjuet med Nettverk utdyper hun hva hun mente.

26.04.2022
12:32
26.04.2022 17:06Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv


Flere saker