JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftgiganten Eviny tar ikke samfunnsansvaret på alvor, mener veteran

Arild Horsevik (66) fortsetter å være frittalende også inn i pensjonisttilværelsen.
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i Energiforening Sogn og Fjordane i to perioder fra 1977 og fram til i fjor, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i Energiforening Sogn og Fjordane i to perioder fra 1977 og fram til i fjor, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Eviny har fått for mange økonomi- og bankfolk inn i ledelsen. Det ser vi på blant annet nedbemanningene som skjer nå. Jeg synes det er helt forferdelig at de går vekk fra samfunnsansvaret sitt, tordner Horsevik på telefonen hjemmefra i Sande i Sunnfjord.

100 ansatte hos kraftgiganten Eviny er omfattet av kuttene, som kommer etter at selskapet i fjor betalte rekordutbytte til eierne sine. Mange av de som må gå har jobbet store deler av yrkeslivet sitt i selskapet.

Han synes at Eviny har opptrådt på en skammelig måte de siste månedene. 

– Når de sier at folk slutter frivillig, etter å ha fått en frist på bare 2-3 uker på å bestemme seg. Da er det etter min mening ikke frivillig, sier Horsevik.

Nettverk har bedt Eviny kommentere Horseviks uttalelser, uten å få svar.

Uredd tillitsvalgt

Han er ikke redd for å si det han mener etter et langt arbeidsliv i energibransjen.

Nylig ble Arild Horsevik takket av etter 46 år som medlem, tillitsvalgt og leder i to perioder i det som i dag er E-verkenes Fagforening Vestland.

Han har vært en mann med tydelig stemme som tillitsvalgt, både lokalt og sentralt.

Arild Horsevik er utdannet elektriker og begynte som lærling i NEBB i 1977, ble skipselektriker i marinen, tok teknisk fagskole og ble etter hvert installasjonsinspektør i Gaular Kraftlag.

I NEBB ble han i 10 år, senere jobbet han i Gaular Kraftlag, som ble fusjonert inn i Sunnfjord E-verk, senere Sunnfjord Energi helt fram til fusjonen med BKK/Eviny for tre år siden. Vervene i arbeiderbevegelsen, både faglig og politisk, har han håndtert i tillegg til full jobb.  

– Det har vært veldig interessant og lærerikt å være tillitsvalgt, men jeg har jo en familie. Vi hadde ei datter og jeg må innrømme at mye ansvar hjemme falt på kona mi, Kari, sier han ettertenksomt.

– Å være tillitsvalgt krever mye fritid. Av og til har jeg tenkt at det kunne bli i meste laget.

Eviny bryr seg ikke

Men så var det dette engasjementet da. For faget, energipolitikken, lokalsamfunnene og miljøet. Alt dette ligger Arild Horseviks hjerte nært.

Han var med da Sunnfjord Energi fusjonerte med BKK for tre år siden. Da ble det inngått en skriftlig avtale med de syv eierkommunene.

En avtale Eviny ikke har brydd seg en tøddel om i etterkant, mener han i dag.

– Nå skal BKK nedprioritere vaktordningene. Et øysamfunn som Solund kan bli stående uten vakt. Det burde være motsatt. De må slutte å bagatellisere alt som er, mener Horsevik.

 – Hvis energiforsyningen ligger nede fungerer ingenting annet i samfunnet, heller ikke nødnettet. Jeg føler ikke at de tar samfunnsansvaret de skal gjøre, sier Horsevik og tenker tilbake på hvordan det var i Gaular Kraftlag da han startet der for mer enn tre tiår siden. Et selskap der alle hjalp hverandre.

– Jeg blir oppgitt når det snakkes om uvær og tøffere klima. Jeg opplevde nyttårsstormen i 1991/92. Jeg tror det er få som forstår hvor ille det var. Vi opplevde stolper som knakk tvert av i vindkastene. Og slike stormer kan komme igjen, kanskje enda tøffere enn den gangen. Hva skjer da? Spør Horsevik.

66-åringen fra Sande i Sunnfjord ble valgt inn i Sunnfjord kommunestyre nå ved høstens kommunevalg.

Fra en 13. plass på lista ble han flyttet opp til en 7. plass av velgerne (Ap fikk 8 representanter inn i kommunestyret).

Kjernekraft før vindkraft

Arild Horsevik vil ha klare synspunkt der også. Blant annet på vindkraftutbygging.

– Hydro i Høyanger og Eviny snakker om 50 turbiner, det reelle tallet hvis du tar med Fred Olsen Renewal og andre selskap er 200. Vi kan ikke bygge ned hele vår norske natur for å sprenge plass til veier som skal frakte disse turbinene høyt til fjells. Jeg mener vi må begynne å se på småskala kjernekraft før vi totalt ødelegger norsk natur, sier Horsevik. 

– Vind er ustabilt. I dag når jeg snakker med deg på telefonen er det bra med vind, men i går var det vindstille og slik veksler det.

– Skal vi bygge vindturbiner må det bygges ut mer nett, som igjen vil gi dyrere nettleie og mer tap, sier han.

Selv er han glad i å gå turer i fjellet. Og han har vært noen ganger i Snøheia-området der det planlegges vindparker. 

– Det må en voldsom infrastruktur til for å frakte rotorblader, for det er de som tar størst plass opp dit og det er ikke akkurat flatt, med høyder opp mot 1100 meter. Dette skal skje i et område med varig verna vassdrag (Gaular-vassdraget red. anm.). Jeg skjønner jo at Hydro må ha langsiktige kraftavtaler, men dette er ikke veien å gå, mener han.

Spørsmålet om vindturbiner i Snøheia er omstridt. I Høyanger er det ikke flertall for turbinene.

Kommer saken opp i Sunnfjord kommune skal dette først behandles på et medlemsmøte i Arbeiderpartiet i Sunnfjord før det skal behandles i Sunnfjord kommunestyre.

Lært mye i EL og IT Forbundet

Gjennom EL og IT Forbundet har Arild Horsevik stiftet mange bekjentskaper, fått mange gode venner og lært mye. 

Både gjennom forhandlinger og møter med kamerater og motparter.

– Dette er kunnskap jeg tar med meg både privat og inn i politikken. Jeg har sagt det til de yngre tillitsvalgte også: «Se tillitsvalgtrollen som en utfordring og ta den lærdommen med deg videre», avslutter Arild Horsevik.

Arild Horsevik takkes av for innsatsen i E-verkenes Fagforening Vestlandet av leder Therese Brekke Lekven  under en markering 15. september.

Arild Horsevik takkes av for innsatsen i E-verkenes Fagforening Vestlandet av leder Therese Brekke Lekven under en markering 15. september.

Knut Viggen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse