JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

LO-forbund vil ut av EØS. Medlemmene er uenige

Et flertall av medlemmene i EL og IT Forbundet sier nei til EU, men flere sier ja til EØS-avtalen.
STÅR STØTT: Geir Ove Kulseth ble valgt til forbundsleder i 2023 og står fast på forbundets vedtak om at målet er utmelding av EØS-avtalen.

STÅR STØTT: Geir Ove Kulseth ble valgt til forbundsleder i 2023 og står fast på forbundets vedtak om at målet er utmelding av EØS-avtalen.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Vårt mål er fortsatt utmelding av EØS, sier forbundsleder Geir Ove Kulseth.

– Vi står støtt i vedtaket vårt. Om det er et ønske fra medlemmene om å endre på dette, så er arenaen landsmøtet i 2027, slår Kulseth fast.

Bakgrunnen for kommentaren fra forbundslederen er en undersøkelse blant yrkesaktive medlemmer og studentmedlemmer i EL og IT Forbundet.

Et utvalg av 1.060 medlemmer er spurt elektronisk via epostadresser i tidsrommet 2. til 15. desember.

Nei til EU, tja til EØS

Ikke overraskende sier et klart flertall av EL og IT-medlemmene nei til norsk EU-medlemskap.

Men hadde det vært avstemning om EØS-avtalen i morgen, ville langt flere av dem svart ja enn nei til EØS - stikk i strid med forbundets landsmøtevedtak fra 2023.

Det lever forbundslederen godt med. Han og forbundets begrunnelse for å ville melde Norge ut av EØS står fast:

– For ofte har vi sett at EUs fire friheter, fri flyt av varer, arbeid, tjenester og kapital, har gått foran hensynet til trygge ansettelser, faglige rettigheter og kampen mot sosial dumping. Mye av motstanden i vårt forbund bunner i dette, sier Kulseth.

EL og IT-medlemmenes mening om EU og EØS

Endringer i Europa

Men han ser at det har skjedd endringer i Europa på bare noen få år og at det kan ha påvirket medlemmene i det som tradisjonelt har vært et av LO-familiens mest EØS-skeptiske forbund.

– EØS-avtalen er viktig for norsk eksport og derfor mange arbeidsplasser her i landet. På bare noen år har Europa i tillegg opplevd krig, pandemi, ekstremvær og framvekst av antidemokratiske bevegelser. Dette har nok påvirket folks holdninger til europeisk samarbeid – også i vårt forbund, vedgår Kulseth.

Han står likevel fast på vedtaket landsmøtet gjorde i forfjor og minner om at et landsmøtevedtak bare kan endres av et nytt.

Det kan først skje i 2027, altså om drøye to år.

Unge mer skeptiske enn eldre

Tilbake til undersøkelsen viser den at et klart flertall av medlemmene (59 prosent) ville ha sagt nei til norsk medlemskap i EU dersom det var folkeavstemning i morgen.

Ja-andelen øker med stigende aldersgruppe, fra 12 prosent i gruppen under 30 år til 26 prosent i gruppen over 60 år.

Det er ingen signifikante forskjeller mellom kvinner og menn. En av fem medlemmer svarte vet ikke på spørsmålet.

På spørsmål om hva de ville ha stemt dersom det var folkeavstemning om EØS-avtalen i morgen svarer 43 prosent at de ville ha stemt ja, 33 prosent nei, mens hvert fjerde medlem oppgir at de ikke vet.

Langt flere av medlemmene over 60 år (50 prosent) enn i de tre yngre aldersgruppene ville ha stemt ja.

Mest EU-skepsis blant tillitsvalgte

Medlemmer som sier at de er tillitsvalgte, eller tidligere har vært tillitsvalgte, er hakket mer negative til EU enn de som ikke har vært det.

Her svarer hele 65 prosent av de tillitsvalgte i dag nei til EU, mens det er tidligere tillitsvalgte som er mest negative til EØS-avtalen (39 prosent).

Verdt å merke seg at det er størst oppslutning om EØS-avtalen blant dagens tillitsvalgte (47 prosent). Tillitsvalgte svarer også i mindre grad enn medlemmer vet ikke på spørsmålene om EU og EØS-medlemskap.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse