VM i yrkesfag
LO-ledelsen heier på yrkeslandslaget
Trude Tinnlund er i Lyon for å vise sin støtte, når Norges fremste fagarbeidere skal kjempe om VM-gull. Hun skulle ønsket at flere gjorde det samme.
LO-sekretær Trude Tinnlund er installert i Lyon og yrkes-NM. Her ser hun på elektriker-Thomas (Christensen) sammen med Worldskills-delegat og LO-spesialrådgiver Benedikte Sterner og lagleder Nils Karjetta (tidligere gullmedaljevinner i anleggsgartnerfaget, EM Budapest)
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
LYON, FRANKRIKE: – Det er viktig å komme ned og støtte det norske laget. Det er utrolig spennende ting som skjer her, og det er veldig stort, veldig omfattende og veldig artig for våre unge fagarbeidere å få bryne seg på resten av verden, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.
Hun har dratt til Lyon for å heie på det norske yrkeslandslaget og se på yrkesmessa som er rundt konkurransene.
Hun har passert flere utøvere på sin vei, og står nå og ser hvordan elektriker og EL og IT-medlem Thomas Christensen ligger an timer etter konkurransestart.
Åtte av de 16 utøverne er organisert i LO-forbund.
Les også: Nå skal Norges fremste fagarbeidere kjempe om VM-gull
– Dette er veldig spennende. Det er artig å se på, gå rundt og ta inn hele følelsen av fagstolthet som det bare oser av på denne arenaen. Det er helt fantastisk, sier Tinnlund.
Elektriker-Norgesmester Thomas Christensen kappet kanaler mens LO-delegasjonen så på.
Leif Martin Kirknes
Trude Tinnlund tar bilde av El-Thomas.
Leif Martin Kirknes
Sammenligne med andre land
Norge har hatt suksess med å heve yrkesfagene status i Norge, og nå for tiden er det flere som søker seg til slike linjer enn til allmennfag. Nå gjelder det å holde momentet oppe, mener Tinnlund.
Hun sitter som nestleder i styret til Worldskills i Norge og poengterer at den er liten som organisasjon.
Det er én ansatt på fulltid som må holde oversikt over NM, EM, VM, skolekonkurranser, konferanser og alt rundt, riktignok godt støttet av ulike fagmiljøer i særlig fagorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner.
LO og NHO spleiser på Worldskills-organisasjonen, og får også litt støtte av staten. Tinnlund skulle gjerne sett mer støtte for å få virkelig fart på sakene, og viser til andre land i Europa som har mye større satsinger på feltet.
Utover konkurransen i seg selv, gir det blant annet verdi å se hvordan andre yrkesfagarbeider jobber, så man kan sikre at norsk utdanning er rett sammenskrudd.
– Dette er viktig å følge med på, også for norske myndigheter, sier Tinnlund.
– Uutnytta potensial
Benedikte Sterner jobber også i LO. Hun er engasjert i både yrkeslandslaget og Worldskills som organisasjon.
Sterner er Norges delegat i Worldskills International, som har hatt toppmøte i Lyon.
– Norge har et stort potensial som ligger helt uutnytta i hva vi gjør ut av Wordskills.
– Vi får til å delta i de internasjonale konkurransene, men det er masse aktivitet i randsonen av disse yrkeskonkurransene, blant annet innen sosialt entreprenørskap, sier hun.
I tillegg handler det om å bygge opp og vise fram gode rollemodeller, ambassadører, for fagene.
Sterner har lagt merke til at Norge ofte gløtter over til Finland når det gjelder utdanningsaktiviteter.
Hun tipser om å også gløtte over på det Worldskills jobber med. Der er det 89 land som møtes for å sammenligne og utvikle fagopplæringssystemene sine sammen.
– Den viktigste forbedringen i Norge er flere våkne organisasjoner som vil være med og som forstår verdien av at yrkeskonkurranser ikke bare handler om den ene som står på pallen, men hele nettverket for å heve nivået og statusen på yrkesfag på en bred måte, sier hun.
Benedikte Sterner og Trude Tinnlund i engasjert prat, mens den norske servitør-kandidaten Olav Christian Mamen finpusser på glasset for håp om VM-medalje i faget.
Leif Martin Kirknes
Lukkede byggeplasser
Hun tror også at yrkeskonkurransene i seg selv har mer verdi enn bare å være en konkurranse.
Det er en måte å vise fram yrker som ellers vanligvis foregår bak lukkede dører og forheng, og det praktiske resultatet, for eksempel når det konkurreres om å bygge 30 fullt fungerende kjøkken for åpen scene.
– Det gjør at både unge og foresatte kan få et innblikk i hvordan de ulike yrkesfagene ser ut og om det ser spennende ut. Det gir en ramme som du ikke får noe annet sted. Arbeidslivet er mer og mer lukket for unge. Anleggsplassene har store gjerder med skilt som ber deg holde deg unna, så det er vanskelig å se hvordan en tømrer, elektriker og murer jobber i dag, sier Sterner.
– Etter hva jeg observerer, er det også litt begrensa engasjement innad i LO kanskje, med noen unntak?
– Fagforbundet er prisverdig. De har skjønt verdien av dette. Men jeg ønsker meg større nysgjerrighet og engasjement fra forbundene ja, det gjør jeg.