JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkes-VM

Nå skal Norges fremste fagarbeidere kjempe om VM-gull

16 norske utøvere skal forsøke å klatre seg til toppen av pallen i verdensmesterskapet i yrkesfag.
Her marsjerer Norges yrkeslandslag inn under flaggseremonien tirsdag kveld. Helsefagarbeider Emma Straub gikk først under den norske flaggbæringen.

Her marsjerer Norges yrkeslandslag inn under flaggseremonien tirsdag kveld. Helsefagarbeider Emma Straub gikk først under den norske flaggbæringen.

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia.no

Lyon, Frankrike: Det er ikke til å stikke under stol at kunnskapen om OL i Paris antakelig er vesentlig større enn om Worldskills i Lyon. Men det er altså snakk om verdens største yrkeskonkurranse.

Onsdag starter Worldskills, verdensmesterskapet i yrkesfag. De 16 norske utøverne i konkurransen skal konkurrere i 14 fag.

Tirsdag kveld var det åpningsseremoni der norske flagg marsjerte inn blant i en kortesje med rundt 70 deltakende land.

– Da er det i gang. Det er veldig spennende, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i Worldskills Norge.

Han merker at utøverne er spente. Mange har blitt overrasket over hvor stort arrangementet er og fått kjent på litt nervøsitet etter å ha møtt konkurrentene sine.

Landslagsleder Yvonne Soggemoen tror nervøsiteten vil kjennes veldig tydelig natta etter åpningsseremonien.

LEDER: Yvonne Soggemoen er lagleder for Norges yrkeslandslag under Worldskills i Frankrike denne uka.

LEDER: Yvonne Soggemoen er lagleder for Norges yrkeslandslag under Worldskills i Frankrike denne uka.

Leif Martin Kirknes

– Det er klart det er nerver, du ser hvor mange land som er med og ser oppgaven og skjønner at dette blir tøft. Det er jo et VM. Men laget er utrolig flinke til å støtte hverandre. Hvis noen har det tøft og kjenner på nerver så vil de andre gi av sin energi. Det er en god egenskap i denne gjengen, sier hun.

– Blir det gull?

– Jeg har alltid troen. Det hadde vært fantastisk. Men vi vet at nivået er helt sykt. Noen land trener i tre år for å være med. Vi gjør det på en litt annen måte i Norge. Men vi har tatt gull før, sier hun.

Mange om elektro-beinet

Harald Haugen er ansvarlig for elektrikermesterskapet, en av de største i antall deltakende land.

– Det er veldig mange dyktige land med. Det er alltid høyt nivå på elektrofaget, sier Haugen.

Haugen har selv bak seg en NM-tittel og et europamesterskap, og vet hvor stressende det kan være å delta i en konkurranse mens 250.000 publikummere rusler stirrende forbi og dommere fingransker arbeidsmetodikk.

– Hva er viktigst? Rene kapp og ryddig arbeidsstasjon?

– En god blanding av alt mulig. Selvfølgelig at installasjonen ser ryddig ut og pen, at du har fulgt riktig målsetting på installasjonen, at det er elsikkert og selvfølgelig at det fungerer til slutt. Hvis du skal være topp tre må du være god på absolutt alt – og være rask i tillegg!

ELEKTRIKER: Harald Haugen er ansvarlig for elektrikermesterskapet.

ELEKTRIKER: Harald Haugen er ansvarlig for elektrikermesterskapet.

Leif Martin Kirknes

Les også: Thomas og Ruben er ferske norgesmestre i elektro og telekom

Bygge internasjonale fagmiljøer

Ifølge Bjørnar Valstad er Worldskills mye større enn det som er kjent i Norge.

– Det er land der dette er helt gedigent, påpeker han.

SPENT: Bjørnar Valstad er daglig leder for Worldskills Norway.

SPENT: Bjørnar Valstad er daglig leder for Worldskills Norway.

Leif Martin Kirknes

I land lenger øst er det langt mer prestisje i konkurransen, og disse stiller også med mye større tropper og legger mye mer ressurser i trening og forberedelser enn Worldskills Norge har mulighet til, poengterer han.

Det synes han er synd. En ting er at konkurransen gir utvikling både personlig, faglig og kontaktnettmessig for den enkelte utøver og støtteapparatet rundt, som så gagner norsk næringsliv ute i de enkelte bedriftene, påpeker han.

Men han tror også Norge som nasjon går glipp av en mulighet til å utveksle erfaringer rundt yrkesfag ved å ikke gjøre mer ut av den enn vi gjør i dag.

Blant annet finnes det mesterskap innen fornybar energi og en hel bråte av fag i industrien. Det er også mange IT-fag på lista over mesterskap.

Valstad synes det er paradoksalt at det skrikes etter IT-arbeidere i vårt land, og så er ikke Norge representert med en eneste utøver på konkurransen til verdens største yrkesfagnettverk.

– Å få fagmiljøene i Norge inn mot fagmiljøene i Europa og resten av verden – det er noen enorme treffpunkt. Derfor skulle jeg ønske vi hadde vært med på flere konkurranser enn det vi i Norge er.

Gode tele-håp

En spent norsk utøver i konkurransen er Ruben Hagevik Åsheim som representerer Norge i telekomfaget.

PAKKER UT: Ruben Hagevik Åsheim, Norges deltager i telekomkonkurransen, pakker ut utstyr før konkurransen.

PAKKER UT: Ruben Hagevik Åsheim, Norges deltager i telekomkonkurransen, pakker ut utstyr før konkurransen.

Leif Martin Kirknes

Ståle Brå er Norges mentor i faget, han har selv både fagbrev som elektriker og telekommontør og har representert Norge i internasjonale konkurranser i begge fag.

I 2018 fikk han bronse i Europamesterskapet i elektro. Men nå er det Norges medaljehåp innen telekom Brå følger opp, en bergenser fra Bravida som for så vidt også nå har fagbrev i begge sjangre.

– Hvordan er våre vinnersjanser?

– Ruben har forberedt seg bra, trent veldig mye de siste ukene. Etter han tok fagprøven i telekom for en måned siden har han hatt fri fra jobben for å trene. Det er en ukjent oppgave i år, og da stiller vi mye mer likt enn tidligere år. Jeg tror det er en sjanse for at det går bra, sier Brå.

Det med at oppgaven ikke har vært kjent på forhånd mener han er en kjempefordel for Norge opp mot de aller argeste konkurrenten fra Asia. De pleier å gjøre det meget bra, men har sa ikke fått anledning til å pugge og øve på absolutt alle aspekter av selve oppgaven på forhånd.

Information overload

Oppgaven handler om både fiber og kobber – hele veien fra stolpe og inn i hus, oppsett av nettverksutstyr, feilsøking og naturligvis den svært publikumsvennlige øvelsen hurtigspleising av fiber. Der gjelder det å få til så mange fungerende koblinger som mulig på så kort tid som mulig.

Den times i år med rubiks-kube-mesterskap-utstyr.

TESTER TIMER: Ståle Brå demonstrer hvordan timeren til speedtest-fiberspleisingen fungerer. Bak rigger Ruben Hagevik Åsheim opp utstyr før konkurransen.

TESTER TIMER: Ståle Brå demonstrer hvordan timeren til speedtest-fiberspleisingen fungerer. Bak rigger Ruben Hagevik Åsheim opp utstyr før konkurransen.

Leif Martin Kirknes

I tillegg må man prioritere hvilke oppgaver man tar på seg for å få maksimal uttelling.

– Du har vært i settingen før, Ståle Brå, hva tror du går gjennom hodet til Ruben nå?

– Jeg tror det går mye gjennom hodet. Det er veldig mye info. Noe nyttig info, noe ny info. Så er det utfordrende å sortere ut hva som er nytt og hva som er nyttig. Men jeg føler han har grei kontroll og håper han klarer å holde hodet kaldt og prestere som han pleier, sier Brå.

Egen t-skjortekolleksjon

Det er flere supportere tilknyttet Fagforbundet i Lyon. Det er tradisjon for det.

Under VM følger de helsefagarbeider Emma Straub fra St Olavs Hospital i Trondheim, og det er et flertall trøndere i supporterklubben. Trønderne har på ulikt vis fulgt reisen hennes gjennom flere år. De fulgte henne også til EM Gdansk i fjor.

Helge Arild Sporsheim fra helse- og sosialseksjonen til Fagforbundet har trykt opp eget supporter-tøy med bilde av Straub som de vil gå med, i tillegg til å være godt utrustet med norske flagg.

– Vi vet hva Emma står for. Dette med yrkesstolthet. Hun har vist seg som en god rollemodell for oss som er helsefagarbeidere i dag, men også for framtida, sier Lisa Bjørnstrøm fra samme seksjon.

Godt forberedt

Straubs mentor, Jenny-Marlen Skogeng-Fossan, er også positivt innstilt.

– Hun har trent mye, er godt forberedt og virker rolig. Så jeg tror hun kommer til å gjøre det bra, sier hun.

MENTOR: Jenny-Marlen Skogeng-Fossan er mentor for Emma Straub.

MENTOR: Jenny-Marlen Skogeng-Fossan er mentor for Emma Straub.

Leif Martin Kirknes

I helsefag er det profesjonelle skuespillere som later som om de er pasienter. Man blir blant annet bedømt på hvordan man kommuniserer med disse, hvis man for eksempel må forklare det man trenger å vite om høyt blodsukker og lavt blodsukker til pasienter som har fått diabetes.

– Det er mange av de samme casene som man gjør på jobb, så det er veldig realitetsnært. Jeg tror hun er godt forberedt, sier Skogeng-Fossan, som selv tok gull i yrkes-VM i 2015.

Fakta:

Worldskills Norway (WSN) er en ideell organisasjon som arbeider for å heve kvaliteten på og interessen for norsk yrkesutdanning. WSN ble stiftet i 1990 og er en del av Worldskills International som har over 80 medlemsland.

Bak organisasjonen står Næringslivets Hovedorganisasjon NHO, LO, YS, Utdanningsdirektoratet, KS og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner.

WSN arrangerer yrkeskonkurranser som Skole-NM og Yrkes-NM og står bak Yrkeslandslaget som deltar på Yrkes-VM og Yrkes-EM. 89 land fra alle kontinenter er med i Worldskills, som er det internasjonale navnet på både organisasjonen og konkurransen. Unge fagarbeidere, lærlinger og andre fagutdannede kan delta på konkurransene.

Worldskills Internationals visjon er «Improving our world with the power of skills». Misjonen er å øke anerkjennelsen av fagfolk og å vise hvor viktig fagkunnskaper er i å oppnå økonomisk vekst og personlig suksess. Historien strekker seg tilbake til etterkrigstida i Europa, 1946.

Det er EM og VM annethvert år. Det er ulike arrangørland fra år til år. Selve verdensmesterskapet i 2024 i Lyon i Frankrike samler 69 land og 1400 utøvere fra 59 ulike fag, og har parallelt også en konferanse og en utstilling. Det er regnet med besøkstall på 250.000.

Kilde: Worldskills Norge / Worldskills International

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse