JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DOBBELT OPP: Datasenteret på Rennesøy er egentlig to separate datasentre som ligger inntil hverandre, atskilt av 40 meter med fjell, forteller driftssjef Tor Kristian Gyland og administrerende direktør Knut Molaug.

DOBBELT OPP: Datasenteret på Rennesøy er egentlig to separate datasentre som ligger inntil hverandre, atskilt av 40 meter med fjell, forteller driftssjef Tor Kristian Gyland og administrerende direktør Knut Molaug.

Tommy Ellingsen

Massedatalagring skaper «grønne» arbeidsplasser

Dette datasenteret utenfor Stavanger vil gi 1500 arbeidsplasser ved full drift.05.06.2015
12:00
02.07.2015 14:14

alf.inge.molde@lomedia.no

Det er enormt behov for datalagring, og behovet øker. Det betyr flere arbeidsplasser i Norge der arbeidsløsheten øker. Det er nå 117.000 arbeidsledige i Norge. Det er en økning på 2000 fra mars, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Alt fra nettbanker til industri leier plass til sine servere i toppsikre «datasentre». FriFagbevegelse besøkte Skandinavias sikreste datasenter.

Veien dit går fra en dør i fjellet ved en bortgjemt kai på Rennesøy utenfor Stavanger. 100-250 meter inn i fjellet ligger anlegget som er designet for å tåle sprengningen av en middels stor atombombe på dypvannskaia utenfor. To separate datasentre der inne er adskilt av 40 meter fjell.

Før selskapet Green Mountain kom på banen i januar 2010, fungerte de massive fjellhallene som lagerhaller for både NATO og Sjøforsvaret. Arbeidet med å bygge om fra NATO til data begynte i 2012, og året etter var driften i gang.

Store bedrifter og offentlige virksomheter har sjelden sine viktigste servere i sine egne kontorer. De leier heller plass hos datasentre, store brann- og innbruddssikre innendørsarealer fulle av dateservere og dobbelt opp med strømtilførsel og nettlinjer.

– Sikkerhet, sikkerhet, sikkerhet

En ting er sikkerhetssystemene som skal sikre at uvedkommende ikke tar seg inn i anlegget. Vi må gjennom bommer, scanne nøkkelkort, trykke koder, scanne fingeravtrykk og gå forbi mange kameraer før vi i det hele tatt er inne i fjellet.

Oksygeninnholdet i fjellhallene er senket til det som tilsvarer en høyde på 2500 meter, noe som gjør det umulig å tenne en fyrstikk. Skulle det likevel oppstå brann, står røykvarslere i taket klare til å hyle ut.

Selve anlegget består av seks store haller, tre i bredden og to i høyden, forbundet av like ganger. Alt er malt hvitt. De låste dørene har ingen skilt. Her skal man vite akkurat hva man leter etter.

– Datasenteret er bygd for å håndtere enhver feil som kan oppstå, forteller driftssjef Tor Kristian Gyland.

Like før påske ble det som første datasenter i Skandinavia sertifisert som nivå 3-anlegg på den internasjonalt anerkjente skalaen som går fra 1 til 4. Det fins bare noen få nivå 4-anlegg i hele verden.

Det er backupløsninger for alt. Viktigst av alt er strømforsyningen og kjølesystemet. Datasenteret er knyttet til tre uavhengige høyspentforsyninger. Deretter kommer Green Mountains egen infrastruktur. Det gir dem en oppetid på over 99,99 prosent.

Skulle de tre strømforsyningene mot alle odds ryke samtidig, har to separate batteribanker nok kapasitet til å drifte hele anlegget i 30 minutter. Men det trenger de ikke. Dieselaggregatet er oppe og går mellom bare sekunder etter et slikt tenkt strømbrudd.

Kjøles av fjorden

Administrerende direktør Knut Molaug og driftssjef Gyland åpner en av de anonyme dørene, og viser inn i et rom med en de spesialbygde apparatene som gir avbruddsfri strøm. Under januar-stormene alene registrerte de 50 hendelser med ustabiliteter i strømleveransen. Ingen av dem nådde fram til datautstyret.

Datasenteret på Rennesøy kjøles ned med sjøvann hentet fra 100 meters dyp. Der er temperaturen 8 varmegrader året rundt. Vann er 2000 ganger mer effektivt til kjøletransport enn luft. Det er svært god økonomi. Strømutgiftene til datasentre utgjør halvparten av driftskostnadene.

Båndbredden er i teorien uendelig, sier Gyland. For å være på den sikre siden er de knyttet opp til både Lyse, Telenor, Broadnet, TDC, Xfiber, Tampnet og Verizon.

Kundelista er hemmelig

Til sammen har datasentrene på Rennesøy plass til å sette opp 12 000 kvadratmeter med datarack. Men kapasiteten måles ikke i kvadratmeter. Det er megawatt som er interessant. Totalt kan Molaug levere 25 megawatt. Til nå har han solgt 4 MW.

Kundelisten er, som det meste her, hemmelig. Noen har imidlertid selv gått ut med at de er kunder. De fleste er norske.

Den største kunden er Norges største bank, DNB. En annen er selskapet CCG, som har ansvar for programvare og drift av databaser for seismikkdata, brønndata og produksjonsdata for hele den norske kontinentalsokkelen.

58 prosent av kundene sorterer under bank og finans, 18 prosent olje og gass, 10 prosent energi, 7 prosent telekom og 7 prosent offentlig sektor. Den sistnevnte gruppen blir et viktig område for oss i tiden framover, sier Molaug.

Han legger ikke skjul på at de har vært, og er, i forhandlinger også med utenlandske aktører. I tillegg til Stavanger, Rjukan og Oslo, har selskapet kontor i London.

– Vi er i kontakt med særdeles store aktører, og konkurrerer blant annet om å få levere til store industriselskap i Europa, hovedsakelig konsern i Tyskland, Frankrike og England, forteller han.

Grønn energi, kaldt klima og sikkerhet

Norge har alt som skal til for å skape nye grønne arbeidsplasser, mener LOs Are Tomasgard.

– Datasentre er basisinfrastruktur for den digitale revolusjonen vi er inne i. For LO er det viktig med en aktiv næringspolitikk som legger til rette for ny industri og arbeidsplasser, sier LO-sekretær Are Tomasgard.

En analyse Green Mountain har gjort viser at hver megawatt energiforbruk krever rundt 30 arbeidsplasser. Ved full kapasitet vil selskapets to sentre, som har kapasitet på 25 megawatt hver, kunne skape så mange som 1500 arbeidsplasser – gjennom bygging, etablering, vedlikehold og drift av all datainfrastruktur.

Apple etablerte seg i Danmark, og bruker norsk strøm, men slipper de norske elavgiftene. Tomasgard ville foretrekke å se datagiganten etablere seg i datasentre i Norge i stedet.

– LO støtter bransjens ønske om kutt i elavgiften. Arbeiderpartiet foreslo dette i sitt alternative statsbudsjett for 2015. Det er bra at regjeringen ser ut til å komme etter, sier LOs Tomasgard.

 

Etterlengtet melding fra regjeringen

– Vi er den nye kraftkrevende industrien. Vi skaper arbeidsplasser og ringvirkninger, sier Green Mountains administrerende direktør Knut Molaug.

I revidert statsbudsjett i mai kom beskjeden Green Mountain og andre i bransjen hadde ventet på.

Regjeringen vil redusere strømavgiften for de store datasentrene. Fra neste år skal grønne datasentre likestilles med annen kraftkrevende industri, og avgiften settes ned fra nesten 14 øre per kilowattime til under 50 øre.

Det kan være utslagsgivende for utenlandske selskaper, om de velger å lagre sine data i Norge eller ikke.

Hva er et datasenter?

• Datasentre er store innendørsarealer fulle av dateservere, som haller i nedlagte fabrikker eller gruver, containere ute i en ørken.

• Sentrene har høyt sikkerhetsnivå med tanke på innbrudd og brann.

• Det er dobbelt opp av strømtilførsel og nettlinjer til datasentrene.

• Bedrifter og offentlige virksomheter har sjelden sine viktigste servere i sine egne kontorer. De leier heller plass hos datasentre som har bedre infrastruktur og høyere sikkerhet.

• De kan flytte inn egne servere eller leie dem av datasentrene.

• I noen tilfeller leies også datasenteret inn til å drifte serverne i stedet for at selskapene gjør det selv.

Kilde: Nettverk

Datasentre i Norge

• Disse privat eide datasentrene fins allerede - her kan firmaer leie plass til sine servere:

• Basefarm Data Centre (Oslo)

• Digiplex (Oslo)

• Blue Fjords (i Sogn og Fjordane)

• Troll Housing (Møre og Romsdal)

• Offentlige datasentre: 700 spredt i hele Norge.

Kilde: LO Ingeniør

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.06.2015
12:00
02.07.2015 14:14Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst


Flere saker