Øystein Helmikstøl" />
Nettselskapene kan signalisere i mange år at de har mye som skal bygges. Så skjer det ingenting, sier hovedtillitsvalgt Roger Nordland (til høyre).  Energimontør Kristoffer Christensen begynte i Frost i januar, rett før andre runde med omorganisering.

Nettselskapene kan signalisere i mange år at de har mye som skal bygges. Så skjer det ingenting, sier hovedtillitsvalgt Roger Nordland (til høyre). Energimontør Kristoffer Christensen begynte i Frost i januar, rett før andre runde med omorganisering.

Knut Viggen

Nedbemanning i kraftbransjen

Montører får fyken mens Norge skriker etter mer strøm

Hos Frost Kraftentreprenør i Bodø har de vært mest opptatt med nedbemanninger og omstilling det siste året.25.08.2023
13:23
25.08.2023 15:02

oystein@lomedia.no

Vi får en guidet tur til en ny trafostasjon midt i Bodø sentrum.

Energimontør Kristoffer Christensen viser oss rundt blant høyspentkablene som kommer opp fra kjelleren. Mye skal få plass på et bitte lite rom.

Norge skriker etter mer nettkapasitet for strøm. Problemet for norske energimontører er at de ikke får nok oppdrag.

Tillitsvalgte slo i februar alarm om ordretørken: De som bygger kraftnettet mister jobben, skrev Nettverk.

Men så:

Markedet for energientreprenørene snudde i mars, forteller bransjebladet Energiteknikk. Jobbene er på vei tilbake, skrev de i mai.

Fjernt fra virkeligheten

Bladet Energiteknikk ligger på bordet i felleslokalene til Frost Kraftentreprenør i Bodø. Her møter vi tillitsvalgt Roger Nordland og flere ansatte som er berørt av nedbemanning og omstilling de siste månedene.

Nordland har ikke hatt tid til å jobbe med annet enn omorganiseringer de siste månedene. Han måtte til og med be om fritak fra landsmøtet i EL og IT Forbundet.

I Frost her i Bodø er virkeligheten en annen enn de optimistiske meldingene i Energiteknikk.

– Det var 200 ansatte i Frost fram til nyttår i fjor. Da startet permitteringene. Bakteppet var ordretørke på prosjektavdelingen og linjeutbygging, forteller Nordland.

I den første runden måtte 30 ansatte gå.

Ved nyttår var Frost blitt 129 ansatte, ettersom el-sikkerhet ble skilt ut til eget selskap.

– Utålmodig eier

De har tapt rundt 30 millioner kroner både i 2021 og 2022.

– Vi har en utålmodig eier, som mener at vi ikke kan fortsette å tære på egenkapitalen på denne måten, sier Nordland.

Energimontør Kristoffer Christensen viser frem filmer på mobilen fra luftige jober han har vært ute på til hovedtillitsvalgt Roger Nordland.

Energimontør Kristoffer Christensen viser frem filmer på mobilen fra luftige jober han har vært ute på til hovedtillitsvalgt Roger Nordland.

Knut Viggen

Eieren presiserer på sin side at det var styret som tok beslutningen om nedbemanning.

Frost ble stiftet i 2017 som en sammenslåing av fire entreprenører. Selskapet har to eiere: Troms Kraft eier 49 prosent, Bodø Energi eier 51 prosent.

I den siste runden er det 21 ansatte som må ut av Frost.

I forrige runde var det i hovedsak energimontører og annet produktivt personell som var berørt.

I denne siste runden går det ut over administrativt personell.

Frost Kraftentreprenør har adresse i Bodø, men har også to lokasjoner i Troms, i Tromsø og Finnsnes. Nedbemanningen omfatter hele Frost og lokasjonene i Troms er også berørt. 

Også hos Frost ser det en smule lysere ut enn da de slo alarm for noen måneder siden.

– Vi ser at det løsner litt. Vi har mye på blokka nå, ut året.

Men det er ifølge Nordland på små oppdrag.

– Vi er ikke rigget for de store prosjektene slik vi har vært, forklarer han.

– Frykter du nye nedbemanningsrunder?

– Nei, vi får et pusterom nå. Signalene må jo på et eller annet tidspunkt realiseres. Men da er spørsmålene om vi har kapasitet, og om vi har nok folk.

Må ned i lønn

En av de ansatte som er berørt i den siste runden med nedbemanning og omstilling i Frost, forteller til Nettverk at han har opplevd prosessen frustrerende.

– Ledelsen spyttet først ut et tall i Avisa Nordland på hvor mange som ville bli rammet. Det viste seg at det tallet ikke stemte med det de sa til oss ansatte.

Og ledelsen startet også i feil ende, mener han.

– De bestemte først at mange ansatte måtte gå, mens de først etterpå prøvde å finne ut hva den enkelte ansatte egentlig jobber med. Det er selvsagt feil rekkefølge, sier den ansatte, som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Han jobber nå inne på kontoret, men skal etter omstillingen ut og jobbe som montør. Han går dermed ned flere titalls tusen kroner i lønn.

Energimontører er en ettertraktet yrkesgruppe. Likevel har mange fått fyken de siste par årene.

Energimontører er en ettertraktet yrkesgruppe. Likevel har mange fått fyken de siste par årene.

Privat

– Jeg har respekt for Frost, de har betalt for utdanningen min, og jeg drar ikke ved første motgang. Og det er et godt arbeidsmiljø her.

Tillitsvalgt for EL og IT Forbundet Roger Nordland forteller at det i denne siste runden med nedbemanning og omstilling var det mange ledere som ble berørt, og dermed få ledere som håndterte selve prosessen.

– De har ikke detaljkunnskaper om hva de ansatte holder på med i det daglige.

SE SVARET FRA EIEREN NEDERST I SAKEN.

Ond sirkel

Energimontører er en ettertraktet yrkesgruppe. Likevel har mange fått fyken de siste par årene.

Bodø Energi, som eier 51 prosent av Frost, har også eierinteresser i Arva. Frost er entreprenørselskapet, mens Arva er nettselskapet. Frost bygger og vedlikeholder infrastrukturen (for eksempel master og trafostasjoner), mens Arva leverer strømmen.

I lokalene til Frost forteller både tillitsvalgt Roger Nordland og flere ansatte om denne snodige situasjonen:

Rett før prosessen med nedbemanning og omstilling i Frost, skrek nettselskapet Arva etter folk.

– Det ene selskapet sier at de er for mange, det andre er for få. Så er det ingen kommunikasjon mellom de to datterselskapene, sier en prosjektleder i Frost.

Han mener eieren enkelt kunne ha flyttet ansatte i Frost over til Arva.

– Det er en ond sirkel. Nettselskapet mangler folk, så de får ikke ut jobber til entreprenørene. Og da har ikke entreprenørene behov for å ha folk inne.

Kritiserer ledelsen

Nettverk har snakket med ansatte som forteller at stemningen blant montørene i Frost nå er dårlig. Ansatte kritiserer også ledelsen for måten den har håndtert nedbemanningene på.

Noen forteller at søvnproblemer har erstattet arbeidsglede i kjølvannet av oppsigelsene. Ansatte forteller at tilliten til ledelsen har fått seg en knekk.

Hva blir det neste ledelsen kommer på? spør de seg.

– Skjer ingenting

Selv om Roger Nordland i Frost mener det ser lysere ut nå for entreprenørselskapene, er han usikker på hva som skal til for at det skal løsne skikkelig.

– Dette er en uoversiktlig bransje. Jeg forstår ikke at nettselskapene kan signalisere i mange år at de har mye som skal bygges. Så skjer det ingenting, i alle fall ikke på linjeprosjektene.

Statnett fortalte nylig på årsmøte for Statnett-klubben om planene for spenningsoppgradering over hele landet. Innen 2035 er målet 420 KV over hele landet.

Det er kort tid, mener Nordland.

Klubbleder Roger Nordland har ikke hatt tid til å jobbe med annet enn omorganiseringer de siste månedene. Han måtte til og med be om fritak fra landsmøtet i EL og IT Forbundet.

Klubbleder Roger Nordland har ikke hatt tid til å jobbe med annet enn omorganiseringer de siste månedene. Han måtte til og med be om fritak fra landsmøtet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

– Ingen norske selskaper er rigget for slike store utbygginger. Det har vært belyst flere ganger, særlig fra Nettpartners side.

Nordland påpeker at det er utenlandske selskap som har bygget det meste av Statnetts anlegg de siste årene.

Nordland mener olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ser ut til å ha forståelse for entreprenørselskapenes utfordringer.

– Han har vært tydelig på at ledetida skal ned. Tiltak som vil gjøre det mer forutsigbart for oss. Så gjenstår det å se i praksis hva man får til.

Ble stressa

I Bodø sentrum viser energimontør Kristoffer Christensen vei til kjelleren under den nye trafokiosken. Vi må bruke lyset på mobilen for å unngå å tråkke feil.

Christensen forteller at han trives best ute. Han viser luftige utebilder fra en klatrejobb i høye master han nylig var på.

– Se hvor fine dager vi har, ler energimontøren.

Han begynte i Frost i januar, rett før andre runde med omorganisering.

– Jeg ble jo litt stresset. Jeg var helt fersk, hadde ingen ansiennitet.

Ute har de snakket om at det er leit for dem som har mistet jobben.

– Vi føler virkelig med dem.

Selv ble han ikke så stresset at han så seg om etter ny jobb.

– Jeg vet at jeg er velkommen tilbake dit jeg var. Energimontører er ettertraktet.

Eier: – Et nødvendig grep

Konsernsjef Monica Hansen Fjellstad i Bodø Energi AS svarer på epost om nedbemanningen i Frost:

Pressefoto

«Selve nedbemanningen var et nødvendig grep som måtte gjøres for å berge selskapet og kom hovedsakelig som følge av langvarig ordretørke generelt. Så tiltaket var nødvendig for å berge arbeidsplasser for de om lag 107 ansatte som er igjen i Frost.

Det har vært en svært grundig nedbemanningsprosess med risikovurdering og kartlegginger, og med en bred involvering av de tillitsvalgte. Flesteparten av dem som ble berørt var administrativt personell og ikke på montørsiden. Nå er omstruktureringen gjennomført, og pilene peker i positiv retning på alle områdene i hele selskapet.

Frost er Nord-Norges største kraftentreprenør, og de har nå rigget seg og er godt i gang med prosjekter innenfor det grønne skiftet, både innenfor prosjektering, bygging og drift av strømnett, samt ellers innenfor elektrifiseringen.»

25.08.2023
13:23
25.08.2023 15:02Mest lest

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

Martin Guttormsen Slørdal

Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono

Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

Martin Guttormsen Slørdal

Etter 13 år får Rune omsider millionerstatning: – Tårene triller her nå

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Jonas Fagereng Jacobsen

Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Anita Arntzen

Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem

Kommentar

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre

Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).

Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).

Tormod Ytrehus

Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»

Debatt

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Ole Palmstrøm

Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge


Flere saker