JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Strømkrise

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Situasjonen er kritisk, mener tillitsvalgte. Behovet for mer nett har aldri vært større, men norske energimontører får ikke nok oppdrag.03.02.2023
13:53
16.02.2023 14:28

oystein.helmikstol@lomedia.no

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030, ifølge Energikommisjonens utredning som kom i går.

Selv om Norge skriker etter mer nettkapasitet for strøm, er problemet for norske energimontører at de ikke får nok oppdrag.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass.

Det sier hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner til FriFagbevegelse.

– Varslet tragedie

Stadig flere energimontører må finne seg annet arbeid enn å bygge og vedlikeholde det norske kraftnettet. Samtidig har behovet for mer nett aldri vært større, skrev E24 mandag.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, sier Stokke.

Tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør forteller at bedriften nylig har vært igjennom en nedbemanning i 2022 – som en direkte konsekvens av ordretørken.

– Det er uforutsigbart for entreprenørene, sier Nordland.

Han påpeker at markedet begynte å gå nedover allerede for et par år siden.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det.

Men situasjonen har ifølge Nordland bare blitt verre og verre.

Strømkrise i Norge: – En selvpåført katastrofe, mener Industri Energi-leder

Advarer: Vil snart være for lite fagfolk

Hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner påpeker også at bransjen er preget av store fusjoner mellom nettselskapene. Dette tar ifølge Stokke mye fokus.

– Nettselskapene er mer opptatt av intern organisering, enn å bygge og vedlikeholde nettet.

Det er det som blir resultatet når konsentrasjonen ligger på det interne arbeidet, understreker han.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner. Til venstre Jostein Fjellvang, EL og IT-leder i Troms/Svalbard og tillitsvalgt i Hålogaland Kraft.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner. Til venstre Jostein Fjellvang, EL og IT-leder i Troms/Svalbard og tillitsvalgt i Hålogaland Kraft.

Øystein Helmikstøl

– Dette er noe av årsaken til svikt i markedet, sier Stokke.

Det vil snart være for lite fagfolk til å utføre alt, advarer han.

– Når man snakker om utfordringene for entreprenørene, kan det virke som man snakker i et rom hvor alle holder seg for ørene.

Strømstreik fikk fart på statsrådene: Kalte «opprørere» inn til hastemøte

Oppdragstørke fører til dårlig rekruttering

For noen år siden var energimontører i hovedsak ansatt hos nettselskapene. I dag er hovedtyngden av energimontører ansatt i et entreprenørselskap.

Oppdragstørke fører ifølge tillitsvalgt Roger Nordland til usikkerhet, og entreprenørene vegrer seg for å ta inn lærlinger.

– Nettselskapene kan og bør ta en rolle for å sikre rekruttering til bransjen.

– Hvordan?

– De kan for eksempel stille krav om et antall lærlinger i anbudene og ved å sørge for mer forutsigbarhet i oppdragsmengde, svarer Nordland.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner (i midten). Her med tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør (til venstre) og Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner (i midten). Her med tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør (til venstre) og Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

Øystein Helmikstøl

Peker på skattesystemet

Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, mener Norge har havnet i en oppsiktsvekkende krise, når «alle» har visst om alvoret så lenge.

Både han og tillitsvalgte Per Olav Stokke og Roger Nordland peker på dette som en viktig årsak til ordretørken for energimontører:

Skattesystemet og mangel på insentiver for å bygge nett.

– Myndighetene må legge til rette for at skattesystemet blir vridd slik at det blir lønnsomt å gjøre de investeringene, krever Fornes.

Fornes, Stokke og Nordland vil at energiselskapene skal få fortgang på sin planlegging av nettutbyggingen.

De mener Norge har klart å lamme seg selv.

– I mellomtida er det entreprenørselskapene som må stå der og prøve å ta vare på de ansatte.

Det klarer de ikke, mener de.

Mye lest om montører: Derfor flagger naboene når Eirik og Terje river: – Flere har invitert oss inn på middag

– Statnett må få ut fingeren

EL og IT-trioen peker på myndighetene og energiselskapene.

Og ikke minst Statnett.

– De har et stort ansvar. Statnett må få ut fingeren, rett og slett.

Fornes opplyser at dette blir en sak på landsmøtet i EL og IT Forbundet i mars:

– Vi må få Statnett til å begynne å tilrettelegge slik at anbudene deres kan tas av norske oppdragstakere. Det gjør de ikke i dag.

Statnett: Vil ha flere norske entreprenører

Statnett har investert over 60 milliarder kroner i transmisjonsnettet i årene 2011-2022, ifølge Nina Yong Kviberg, kommunikasjonssjef i Statnett.

– Men selv om vi har investert stort i nettutbygging er omfanget av vår aktivitet ikke nok til å skape et fungerende marked, sier hun.

Kviberg understreker at det vil være en styrke for Statnett dersom flere norske entreprenører etablerer seg som konkurransedyktige på større nettutbygginger.

– Allerede i dag går de aller fleste av antall tildelte kontrakter knyttet til nettprosjekt til norske entreprenører og leverandører, påpeker hun. 

For at norske og utenlandske bedrifter skal kunne konkurrere på lik linje er alle entreprenører som jobber for Statnett ifølge Kviberg underlagt det samme regelverket knyttet til arbeidsmiljøloven og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår.

Dette gjelder også for underleverandører. 

Vil plage Statnett mer

Tillitsvalgt Roger Nordland kaller ordretørken for energimontører for en varslet tragedie.

– Hva har EL og IT Forbundet gjort for å unngå den?

– Vi har vært i kontakt med myndighetene. Vi har levert høringssvar på insentivdelen, altså hvilke modeller som må på plass for at nettselskapene skal kunne gjøre dette her, svarer forhandlingsleder Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

Han opplyser at forbundet har hatt jevnlige møter med Statnett.

– Vi har plaget Statnett ganske mange ganger med dette. Vi lover å plage dem mer.

Kommentar: «Det haster med billigere strøm, men regjeringen somler. Det er inntrykket jeg sitter igjen med»

Tilgang til kompetanse er avgjørende

I likhet med Bjørn Fornes mener også Statnett ifølge Nina Yong Kviberg at rekruttering til – og utvikling av – norske leverandører og norske fagarbeidere i denne sektoren, som kan hevde seg i internasjonal konkurranse, bør være høyt på dagsordenen.

– Som bedrift er også Statnett opptatt av å bygge og vedlikeholde egen fagkompetanse, sier hun.

Hun understreker at både myndigheter, leverandørselskap og bransjen som helhet har et felles ansvar for at utviklingen går rett vei.

– Tilgang til kvalifiserte leverandører og kompetanse er helt avgjørende om vi skal greie å gjennomføre det grønne taktskiftet vi er midt oppe i, sier Kviberg.

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Håper på høsten

Per Olav Stokke, Roger Nordland og Bjørn Fornes krever at det må komme signaler på at det blir mer aktivitet i energi- og nettbransjen utpå høsten.

– Dette må være det siste året vi går rundt og kaver i det her systemet, sier Fornes.

Han møtte tillitsvalgte fra energibransjen over hele landet på Gardermoen tirsdag. De arrangerte blant annet en debatt mellom Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Forrige lederdebatt var amper og ble kritisert av Garberg for å være regissert, da FriFagbevegelse tok kontakt etter debatten.

Det var god stemning og et helt annet opplegg på energisamlingen på Gardermoen tirsdag. Arrangøren hadde tatt en ekstrarunde på forhånd, blant annet om ordstyrer Robert Kippe fra Fornybar Norge, for å forsikre seg om at debatten skulle være ryddig.

Kandidatene svarte på spørsmål fra energimiljøet, og ordstyreren holdt denne gangen en lavere profil.

Kontrasten var stor fra lederdebatten i forrige runde.

Etter debatten denne gangen hadde ingen av lederkandidatene noe å utsette på opplegget, ifølge Morten Bildøy. Han ledet arrangementet på Gardermoen tirsdag. Bildøy vil bli nestleder i EL og IT Forbundet. Han har distrikt Vestland bak seg, som også støtter Geir Ove Kulseth som leder.

Geir Ove Kulseth (til venstre) og Eystein Garberg kjemper om vervet som ny leder i EL og IT Forbundet. De deltok på lederdebatt hos energimiljøet i forbundet tirsdag. Kontrasten til forrige lederdebatt var stor.

Geir Ove Kulseth (til venstre) og Eystein Garberg kjemper om vervet som ny leder i EL og IT Forbundet. De deltok på lederdebatt hos energimiljøet i forbundet tirsdag. Kontrasten til forrige lederdebatt var stor.

Øystein Helmikstøl

03.02.2023
13:53
16.02.2023 14:28Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Eivind Senneset

Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik


Flere saker