Strømkrise
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Situasjonen er kritisk, mener tillitsvalgte. Behovet for mer nett har aldri vært større, men norske energimontører får ikke nok oppdrag.
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
oystein.helmikstol@lomedia.no
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030, ifølge Energikommisjonens utredning som kom i går.
Selv om Norge skriker etter mer nettkapasitet for strøm, er problemet for norske energimontører at de ikke får nok oppdrag.
– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass.
Det sier hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner til FriFagbevegelse.
– Varslet tragedie
Stadig flere energimontører må finne seg annet arbeid enn å bygge og vedlikeholde det norske kraftnettet. Samtidig har behovet for mer nett aldri vært større, skrev E24 mandag.
– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, sier Stokke.
Tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør forteller at bedriften nylig har vært igjennom en nedbemanning i 2022 – som en direkte konsekvens av ordretørken.
– Det er uforutsigbart for entreprenørene, sier Nordland.
Han påpeker at markedet begynte å gå nedover allerede for et par år siden.
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det.
Men situasjonen har ifølge Nordland bare blitt verre og verre.
Strømkrise i Norge: – En selvpåført katastrofe, mener Industri Energi-leder
Advarer: Vil snart være for lite fagfolk
Hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner påpeker også at bransjen er preget av store fusjoner mellom nettselskapene. Dette tar ifølge Stokke mye fokus.
– Nettselskapene er mer opptatt av intern organisering, enn å bygge og vedlikeholde nettet.
Det er det som blir resultatet når konsentrasjonen ligger på det interne arbeidet, understreker han.
– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner. Til venstre Jostein Fjellvang, EL og IT-leder i Troms/Svalbard og tillitsvalgt i Hålogaland Kraft.
Øystein Helmikstøl
– Dette er noe av årsaken til svikt i markedet, sier Stokke.
Det vil snart være for lite fagfolk til å utføre alt, advarer han.
– Når man snakker om utfordringene for entreprenørene, kan det virke som man snakker i et rom hvor alle holder seg for ørene.
Strømstreik fikk fart på statsrådene: Kalte «opprørere» inn til hastemøte
Oppdragstørke fører til dårlig rekruttering
For noen år siden var energimontører i hovedsak ansatt hos nettselskapene. I dag er hovedtyngden av energimontører ansatt i et entreprenørselskap.
Oppdragstørke fører ifølge tillitsvalgt Roger Nordland til usikkerhet, og entreprenørene vegrer seg for å ta inn lærlinger.
– Nettselskapene kan og bør ta en rolle for å sikre rekruttering til bransjen.
– Hvordan?
– De kan for eksempel stille krav om et antall lærlinger i anbudene og ved å sørge for mer forutsigbarhet i oppdragsmengde, svarer Nordland.
– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner (i midten). Her med tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør (til venstre) og Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.
Øystein Helmikstøl
Peker på skattesystemet
Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, mener Norge har havnet i en oppsiktsvekkende krise, når «alle» har visst om alvoret så lenge.
Både han og tillitsvalgte Per Olav Stokke og Roger Nordland peker på dette som en viktig årsak til ordretørken for energimontører:
Skattesystemet og mangel på insentiver for å bygge nett.
– Myndighetene må legge til rette for at skattesystemet blir vridd slik at det blir lønnsomt å gjøre de investeringene, krever Fornes.
Fornes, Stokke og Nordland vil at energiselskapene skal få fortgang på sin planlegging av nettutbyggingen.
De mener Norge har klart å lamme seg selv.
– I mellomtida er det entreprenørselskapene som må stå der og prøve å ta vare på de ansatte.
Det klarer de ikke, mener de.
Mye lest om montører: Derfor flagger naboene når Eirik og Terje river: – Flere har invitert oss inn på middag
– Statnett må få ut fingeren
EL og IT-trioen peker på myndighetene og energiselskapene.
Og ikke minst Statnett.
– De har et stort ansvar. Statnett må få ut fingeren, rett og slett.
Fornes opplyser at dette blir en sak på landsmøtet i EL og IT Forbundet i mars:
– Vi må få Statnett til å begynne å tilrettelegge slik at anbudene deres kan tas av norske oppdragstakere. Det gjør de ikke i dag.
Statnett: Vil ha flere norske entreprenører
Statnett har investert over 60 milliarder kroner i transmisjonsnettet i årene 2011-2022, ifølge Nina Yong Kviberg, kommunikasjonssjef i Statnett.
– Men selv om vi har investert stort i nettutbygging er omfanget av vår aktivitet ikke nok til å skape et fungerende marked, sier hun.
Kviberg understreker at det vil være en styrke for Statnett dersom flere norske entreprenører etablerer seg som konkurransedyktige på større nettutbygginger.
– Allerede i dag går de aller fleste av antall tildelte kontrakter knyttet til nettprosjekt til norske entreprenører og leverandører, påpeker hun.
For at norske og utenlandske bedrifter skal kunne konkurrere på lik linje er alle entreprenører som jobber for Statnett ifølge Kviberg underlagt det samme regelverket knyttet til arbeidsmiljøloven og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår.
Dette gjelder også for underleverandører.
Vil plage Statnett mer
Tillitsvalgt Roger Nordland kaller ordretørken for energimontører for en varslet tragedie.
– Hva har EL og IT Forbundet gjort for å unngå den?
– Vi har vært i kontakt med myndighetene. Vi har levert høringssvar på insentivdelen, altså hvilke modeller som må på plass for at nettselskapene skal kunne gjøre dette her, svarer forhandlingsleder Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.
Han opplyser at forbundet har hatt jevnlige møter med Statnett.
– Vi har plaget Statnett ganske mange ganger med dette. Vi lover å plage dem mer.
Kommentar: «Det haster med billigere strøm, men regjeringen somler. Det er inntrykket jeg sitter igjen med»
Tilgang til kompetanse er avgjørende
I likhet med Bjørn Fornes mener også Statnett ifølge Nina Yong Kviberg at rekruttering til – og utvikling av – norske leverandører og norske fagarbeidere i denne sektoren, som kan hevde seg i internasjonal konkurranse, bør være høyt på dagsordenen.
– Som bedrift er også Statnett opptatt av å bygge og vedlikeholde egen fagkompetanse, sier hun.
Hun understreker at både myndigheter, leverandørselskap og bransjen som helhet har et felles ansvar for at utviklingen går rett vei.
– Tilgang til kvalifiserte leverandører og kompetanse er helt avgjørende om vi skal greie å gjennomføre det grønne taktskiftet vi er midt oppe i, sier Kviberg.
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Håper på høsten
Per Olav Stokke, Roger Nordland og Bjørn Fornes krever at det må komme signaler på at det blir mer aktivitet i energi- og nettbransjen utpå høsten.
– Dette må være det siste året vi går rundt og kaver i det her systemet, sier Fornes.
Han møtte tillitsvalgte fra energibransjen over hele landet på Gardermoen tirsdag. De arrangerte blant annet en debatt mellom Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Forrige lederdebatt var amper og ble kritisert av Garberg for å være regissert, da FriFagbevegelse tok kontakt etter debatten.
Det var god stemning og et helt annet opplegg på energisamlingen på Gardermoen tirsdag. Arrangøren hadde tatt en ekstrarunde på forhånd, blant annet om ordstyrer Robert Kippe fra Fornybar Norge, for å forsikre seg om at debatten skulle være ryddig.
Kandidatene svarte på spørsmål fra energimiljøet, og ordstyreren holdt denne gangen en lavere profil.
Kontrasten var stor fra lederdebatten i forrige runde.
Etter debatten denne gangen hadde ingen av lederkandidatene noe å utsette på opplegget, ifølge Morten Bildøy. Han ledet arrangementet på Gardermoen tirsdag. Bildøy vil bli nestleder i EL og IT Forbundet. Han har distrikt Vestland bak seg, som også støtter Geir Ove Kulseth som leder.
Geir Ove Kulseth (til venstre) og Eystein Garberg kjemper om vervet som ny leder i EL og IT Forbundet. De deltok på lederdebatt hos energimiljøet i forbundet tirsdag. Kontrasten til forrige lederdebatt var stor.
Øystein Helmikstøl