JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Strømkrise

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Situasjonen er kritisk, mener tillitsvalgte. Behovet for mer nett har aldri vært større, men norske energimontører får ikke nok oppdrag.03.02.2023
13:53
16.02.2023 14:28

oystein.helmikstol@lomedia.no

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030, ifølge Energikommisjonens utredning som kom i går.

Selv om Norge skriker etter mer nettkapasitet for strøm, er problemet for norske energimontører at de ikke får nok oppdrag.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass.

Det sier hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner til FriFagbevegelse.

– Varslet tragedie

Stadig flere energimontører må finne seg annet arbeid enn å bygge og vedlikeholde det norske kraftnettet. Samtidig har behovet for mer nett aldri vært større, skrev E24 mandag.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, sier Stokke.

Tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør forteller at bedriften nylig har vært igjennom en nedbemanning i 2022 – som en direkte konsekvens av ordretørken.

– Det er uforutsigbart for entreprenørene, sier Nordland.

Han påpeker at markedet begynte å gå nedover allerede for et par år siden.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det.

Men situasjonen har ifølge Nordland bare blitt verre og verre.

Strømkrise i Norge: – En selvpåført katastrofe, mener Industri Energi-leder

Advarer: Vil snart være for lite fagfolk

Hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner påpeker også at bransjen er preget av store fusjoner mellom nettselskapene. Dette tar ifølge Stokke mye fokus.

– Nettselskapene er mer opptatt av intern organisering, enn å bygge og vedlikeholde nettet.

Det er det som blir resultatet når konsentrasjonen ligger på det interne arbeidet, understreker han.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner. Til venstre Jostein Fjellvang, EL og IT-leder i Troms/Svalbard og tillitsvalgt i Hålogaland Kraft.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner. Til venstre Jostein Fjellvang, EL og IT-leder i Troms/Svalbard og tillitsvalgt i Hålogaland Kraft.

Øystein Helmikstøl

– Dette er noe av årsaken til svikt i markedet, sier Stokke.

Det vil snart være for lite fagfolk til å utføre alt, advarer han.

– Når man snakker om utfordringene for entreprenørene, kan det virke som man snakker i et rom hvor alle holder seg for ørene.

Strømstreik fikk fart på statsrådene: Kalte «opprørere» inn til hastemøte

Oppdragstørke fører til dårlig rekruttering

For noen år siden var energimontører i hovedsak ansatt hos nettselskapene. I dag er hovedtyngden av energimontører ansatt i et entreprenørselskap.

Oppdragstørke fører ifølge tillitsvalgt Roger Nordland til usikkerhet, og entreprenørene vegrer seg for å ta inn lærlinger.

– Nettselskapene kan og bør ta en rolle for å sikre rekruttering til bransjen.

– Hvordan?

– De kan for eksempel stille krav om et antall lærlinger i anbudene og ved å sørge for mer forutsigbarhet i oppdragsmengde, svarer Nordland.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner (i midten). Her med tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør (til venstre) og Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner (i midten). Her med tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør (til venstre) og Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

Øystein Helmikstøl

Peker på skattesystemet

Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, mener Norge har havnet i en oppsiktsvekkende krise, når «alle» har visst om alvoret så lenge.

Både han og tillitsvalgte Per Olav Stokke og Roger Nordland peker på dette som en viktig årsak til ordretørken for energimontører:

Skattesystemet og mangel på insentiver for å bygge nett.

– Myndighetene må legge til rette for at skattesystemet blir vridd slik at det blir lønnsomt å gjøre de investeringene, krever Fornes.

Fornes, Stokke og Nordland vil at energiselskapene skal få fortgang på sin planlegging av nettutbyggingen.

De mener Norge har klart å lamme seg selv.

– I mellomtida er det entreprenørselskapene som må stå der og prøve å ta vare på de ansatte.

Det klarer de ikke, mener de.

Mye lest om montører: Derfor flagger naboene når Eirik og Terje river: – Flere har invitert oss inn på middag

– Statnett må få ut fingeren

EL og IT-trioen peker på myndighetene og energiselskapene.

Og ikke minst Statnett.

– De har et stort ansvar. Statnett må få ut fingeren, rett og slett.

Fornes opplyser at dette blir en sak på landsmøtet i EL og IT Forbundet i mars:

– Vi må få Statnett til å begynne å tilrettelegge slik at anbudene deres kan tas av norske oppdragstakere. Det gjør de ikke i dag.

Statnett: Vil ha flere norske entreprenører

Statnett har investert over 60 milliarder kroner i transmisjonsnettet i årene 2011-2022, ifølge Nina Yong Kviberg, kommunikasjonssjef i Statnett.

– Men selv om vi har investert stort i nettutbygging er omfanget av vår aktivitet ikke nok til å skape et fungerende marked, sier hun.

Kviberg understreker at det vil være en styrke for Statnett dersom flere norske entreprenører etablerer seg som konkurransedyktige på større nettutbygginger.

– Allerede i dag går de aller fleste av antall tildelte kontrakter knyttet til nettprosjekt til norske entreprenører og leverandører, påpeker hun. 

For at norske og utenlandske bedrifter skal kunne konkurrere på lik linje er alle entreprenører som jobber for Statnett ifølge Kviberg underlagt det samme regelverket knyttet til arbeidsmiljøloven og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår.

Dette gjelder også for underleverandører. 

Vil plage Statnett mer

Tillitsvalgt Roger Nordland kaller ordretørken for energimontører for en varslet tragedie.

– Hva har EL og IT Forbundet gjort for å unngå den?

– Vi har vært i kontakt med myndighetene. Vi har levert høringssvar på insentivdelen, altså hvilke modeller som må på plass for at nettselskapene skal kunne gjøre dette her, svarer forhandlingsleder Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

Han opplyser at forbundet har hatt jevnlige møter med Statnett.

– Vi har plaget Statnett ganske mange ganger med dette. Vi lover å plage dem mer.

Kommentar: «Det haster med billigere strøm, men regjeringen somler. Det er inntrykket jeg sitter igjen med»

Tilgang til kompetanse er avgjørende

I likhet med Bjørn Fornes mener også Statnett ifølge Nina Yong Kviberg at rekruttering til – og utvikling av – norske leverandører og norske fagarbeidere i denne sektoren, som kan hevde seg i internasjonal konkurranse, bør være høyt på dagsordenen.

– Som bedrift er også Statnett opptatt av å bygge og vedlikeholde egen fagkompetanse, sier hun.

Hun understreker at både myndigheter, leverandørselskap og bransjen som helhet har et felles ansvar for at utviklingen går rett vei.

– Tilgang til kvalifiserte leverandører og kompetanse er helt avgjørende om vi skal greie å gjennomføre det grønne taktskiftet vi er midt oppe i, sier Kviberg.

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Håper på høsten

Per Olav Stokke, Roger Nordland og Bjørn Fornes krever at det må komme signaler på at det blir mer aktivitet i energi- og nettbransjen utpå høsten.

– Dette må være det siste året vi går rundt og kaver i det her systemet, sier Fornes.

Han møtte tillitsvalgte fra energibransjen over hele landet på Gardermoen tirsdag. De arrangerte blant annet en debatt mellom Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Forrige lederdebatt var amper og ble kritisert av Garberg for å være regissert, da FriFagbevegelse tok kontakt etter debatten.

Det var god stemning og et helt annet opplegg på energisamlingen på Gardermoen tirsdag. Arrangøren hadde tatt en ekstrarunde på forhånd, blant annet om ordstyrer Robert Kippe fra Fornybar Norge, for å forsikre seg om at debatten skulle være ryddig.

Kandidatene svarte på spørsmål fra energimiljøet, og ordstyreren holdt denne gangen en lavere profil.

Kontrasten var stor fra lederdebatten i forrige runde.

Etter debatten denne gangen hadde ingen av lederkandidatene noe å utsette på opplegget, ifølge Morten Bildøy. Han ledet arrangementet på Gardermoen tirsdag. Bildøy vil bli nestleder i EL og IT Forbundet. Han har distrikt Vestland bak seg, som også støtter Geir Ove Kulseth som leder.

Geir Ove Kulseth (til venstre) og Eystein Garberg kjemper om vervet som ny leder i EL og IT Forbundet. De deltok på lederdebatt hos energimiljøet i forbundet tirsdag. Kontrasten til forrige lederdebatt var stor.

Geir Ove Kulseth (til venstre) og Eystein Garberg kjemper om vervet som ny leder i EL og IT Forbundet. De deltok på lederdebatt hos energimiljøet i forbundet tirsdag. Kontrasten til forrige lederdebatt var stor.

Øystein Helmikstøl

03.02.2023
13:53
16.02.2023 14:28Mest lest

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

–  Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke


Flere saker