JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftselskap

Næringsministeren tar ikke ansvar for nedbemanningen i Eviny, mener Rødt-politiker

Sofie Marhaug utfordret Jan Christian Vestre. Svaret irriterer henne.
Kraftgiganten Eviny ser bort fra sitt spesielle samfunnsansvar når selskapet på tross av rekordinntekter velger å gjennomføre en stor nedbemanningsprosess, mener Sofie Marhaug.

Kraftgiganten Eviny ser bort fra sitt spesielle samfunnsansvar når selskapet på tross av rekordinntekter velger å gjennomføre en stor nedbemanningsprosess, mener Sofie Marhaug.

Herman Bjørnson Hagen

knut.viggen@lomedia.no

– Nesten litt frekt, sier Marhaug om responsen.

Stortingsrepresentanten fra Bergen mener kraftgiganten Eviny ser bort fra sitt spesielle samfunnsansvar når selskapet, på tross av rekordinntekter, velger å gjennomføre en stor nedbemanningsprosess.

Stab- og støttefunksjoner skal kuttes med 250 millioner kroner, noe som betyr en nedbemanning som omfatter 100 ansatte. I disse dager undertegnes i første omgang avtaler om frivillige sluttpakker.

Bakgrunn: Strømselskap fjerner 100 stillinger – mens eierne får 1,8 milliarder i utbytte

Flere av dem som slutter nå, har tjent selskapet trofast i mer enn tre tiår.

Prosessen ble forrige uke sterkt kritisert av blant annet EL og IT Forbundet.

Marhaug har merket seg kritikken fra fagbevegelsen.

– Ansatte fortviler og tillitsvalgte settes i en enorm skvis. Det er nærmest amerikanske tilstander i et offentlig selskap. Nedbemanningen er en skandale, skrev Marhaug i forrige uke.

– Altfor enkelt svar

Statkraft er største eier i Eviny med rundt 43 prosent. Bergen kommune har 37 prosent. Resten eies av 16 øvrige vestlandskommuner og to lokale kraftlag. Det vil si at selskapet er ett hundre prosent offentlig eid.

Marhaug mente næringsministeren, som representant for den største eieren, Statkraft, måtte kunne agere for å stanse omleggingen og sendte spørsmål til Vestre.

Fredag kom svaret.

Der skriver Vestre at Staten ikke er eier i Eviny, men at det er styret og ledelsen i Eviny som er ansvarlig for driften av selskapet.

Det gjelder også beslutninger som gjelder omstilling og programmer for kostnadsreduksjoner.

(Se hele svaret lenger nede i saken)

– Etter min mening er dette en altfor enkel måte å slippe unna ansvaret på. Det irriterer meg at Ap i denne saken sitter med hånden på rattet, både gjennom staten (regjeringen), fylket (Vestland) og kommunen (Bergen). Likevel er holdningen at «vi skal ikke bry oss», sier Marhaug til FriFagbevegelse.

Aktuelt: Ansatte i strømselskap føler seg tvunget ut: Sjokkert over ledelsen

– Har et samfunnsansvar

Hun har en mistanke om at selskapet nå kvitter seg med ansatte, for så å oppbemanne igjen.

– På veien kaster de 100 ansatte under bussen. Jeg kan ikke forstå at det er slik man skal drive med omstilling, sier Marhaug.

– Det er en snikprivatisering av et hundre prosent offentlig eid selskap. Jeg er ikke i tvil om at dette er ideologisk styrt, sier hun.

Rødt har tidligere – i Bergen bystyre – bedt om en ekstraordinær generalforsamling i Eviny på bakgrunn av nedbemanningene, men har ikke fått gjennomslag for det.

Partiet var heller ikke fornøyd med svaret de fikk fra næringsbyråden i Bergen under bystyremøtet onsdag på spørsmål om han ville foreta seg noe i sakens anledning.

– Jeg mener selskapet har et samfunnsansvar som både omfatter hensynet til lønnsom drift, men også til de ansatte. Eviny er en stor arbeidsgiver i Bergen og omegn. Man burde tenkt mer helhetlig, mener Marhaug.

Her er hele svaret fra Vestre

«Som eier har staten tydelige forventninger til selskapene hvor staten har direkte eierskap, jf. eierskapsmeldingen (Meld. St. 6 (2022-2023)). Dette inkluderer blant annet en forventning om at selskapenes organisering er effektiv, støtter selskapets strategier og fremmer oppnåelse av selskapets mål, som for Statkraft er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer.

Eviny eies av Statkraft, 17 kommuner i Vestland fylke og to lokale kraftlag. Statkraft er den største enkelteieren, med 43,44 prosent, mens den nest største eieren er Bergen kommune, med 37,75 prosent. Eviny spiller en viktig rolle i norsk energiforsyning. Selskapets nettvirksomhet har om lag 250 000 kunder i Bergen og en rekke andre kommuner i Vestland. Vannkraftvirksomheten har en årlig produksjon på 7,7 TWh, og selskapet leverer fjernvarme i Bergen og Førde og har eierskap i flere telekomvirksomheter. De siste årene har Eviny også etablert ny virksomhet knyttet til energiomstillingen og er i dag en ledende aktør innenfor elektrifisering, blant annet knyttet til ladetjenester for elektriske kjøretøy og landstrøm for skip.

Statkraft opplyser at Eviny i mars i år annonserte at selskapet vil redusere kostnadene til stabs- og støttefunksjoner med 250 millioner kroner årlig. Dette tilsvarer om lag 30 prosent av selskapets kostnader på dette området. Omstillingen er basert på virksomhetens fremtidige behov, og Eviny har uttalt at selskapet nå har høyere kostnader enn sammenlignbare energiselskaper. Dette reduserer selskapets evne til å løfte store investeringer innenfor fornybar energi og nettinfrastruktur og gjør det vanskeligere for selskapet å lykkes innenfor nye forretningsområder.

Statkraft opplyser at omstillingen reflekterer det behovet Evinys styre vurderer at selskapet vil ha framover. Statkraft viser videre til at kostnadsreduksjonen skal gjennomføres ved en mer effektiv styringsmodell, endrede arbeidsprosesser, redusert bruk av konsulenter og reduksjon i egne årsverk. Omorganisering og nedbemanning vil naturlig nok oppleves krevende av de ansatte som blir berørt. Statkraft opplyser at Eviny har lagt til grunn at Eviny så langt det lar seg gjøre skal løse overtallighet med frivillige løsninger. Eviny har derfor tilbudt sluttvederlag, gavepensjon, hjelp til å søke ny jobb og løsninger som ivaretar ansatte mellom 59 til 62 år slik at disse ikke taper rett til AFP. Statkraft opplyser at erfaringen så langt er at overtalligheten i hovedsak er løst med frivillige avtaler. Prosessen er gjennomført i dialog med de tillitsvalgte, og det er viktig i denne typen prosesser at det er god dialog med de fagorganiserte.

Staten er ikke eier i Eviny. Det er styret og ledelsen i Eviny som er ansvarlig for driften av selskapet, herunder beslutninger relatert til omstilling og kostnadsreduksjonsprogrammer.

Med vennlig hilsen
Jan Christian Vestre»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse