MOBILSERTE: Rundt 150 Schindler-montører, fagforeningskamerater og sympatisører møtte opp til markeringen utenfor Schindlers lokaler i Oslo torsdag. Hovedtillitsvalgt Alexander Jordnes forklarte hvorfor folk er opprørte: - Gi gutta lønna si, oppfordret han.
Leif Martin Kirknes
Schindler:
Norges største heisbedrift holder tilbake lønna til montørene sine: – Tragisk
Heismontørene mener det er historisk at et heisselskap ikke vil utbetale lønn for jobber de har gjort. Schindler-ledelsen bekrefter at selskapet har en tvist med montørene med hensyn til innrapportering av timer.
knut.viggen@lomedia.no
leif.kirknes@lomedia.no
– Schindler, gi gutta våre lønn, sa klubbleder Alexander Jordnes, hovedtillitsvalgt for heismontørene i landets største heisbedrift til 150 kampklare montører, fagforeningskamerater og andre støttespillere som var møtt opp foran Schindlers lokaler i Oslo torsdag formiddag.
Det dreier seg om 260 montører som nå ikke får utbetalt lønn.
• Les også: Henrik lærer å montere heis under koronakrisa
(artikkelen fortsetter under bildet)
LØNNSKRAV: Et klart krav til bedriften fra medlemmene i Schindler-klubben
Knut Viggen
Fra oppfordringen til denne markeringen på sosiale medier og til oppmøte gikk det mindre enn 20 timer, men det forhindret ikke at svært mange møtte opp for å vise solidaritet og sympati, både klubber innen heis, samt fagforeninger både i og utenfor EL og IT Forbundet.
Konflikt om nettbrett
Anledningen til markeringen er en konflikt mellom montørene og ledelsen i heisbedriften, i forbindelse med endringer i applikasjonen på montørenes nettbrett.
– FieldLink–appen som vi bruker til å registrere det meste vi foretar oss har blitt endret uten vårt samtykke, forklarer Jordnes.
Dette strider ifølge heismontørene med avtaleverket som foreligger mellom bedriften og klubben.
– Bedriften sier det kun dreier seg om en liten teknisk endring, men for oss innebærer det en stor arbeidsmessig endring og påvirker kvaliteten på den servicen vi gjør ute hos kundene, sier Jordnes.
(artikkelen fortsetter under bildet)
LØNNSNEKT: – Folk kan ikke jobbe uten lønn, sier hovedtillitsvalgt i Schindler AS, Alexander Jordnes, som er sjokkert over at ledelsen har valgt å ikke utbetale lønn i forbindelse med en pågående konflikt rundt montørenes nettverktøy.
Leif Martin Kirknes
– Vi har klare avtaler om at alle utvidelser som endrer måten vi jobber med nettbrettet på, ikke skal skje uten avtale med klubben. Her har den nye ledelsen implementert og rullet ut endringen til tross for at vi var enige om å ikke gjøre det uten skriftlig avtale, fortsetter Jordnes, som sier at Schindler har kjørt en fagforeningsfiendtlig aggressiv stil siden bedriften i fjor ansatte flere nye ledere.
– Det er egentlig veldig trist, for vi har tradisjonelt sett hatt et veldig godt samarbeid med ledelsen i Schindler, konstaterer Jordnes.
• Les også: Heis, heis, i sjakta der, hvorfor er det så få kvinnelige heismontører i landet her?
Sendte timelister i retur
Han mener bedriften har valgt å hoppe bukk over avtaleverket. Resultatet er at montører den siste tiden istedet har levert papirsedler, noe som var praksis før nettbrettene ble innført. Disse timesedlene har bedriften sendt tilbake til montørene og satt lønna deres til null i påvente av at de går tilbake til å bruke nettbrettet.
Konflikten gjelder to ukers arbeid og de 260 medlemmene risikerer nå å stå uten lønnsinntekt fra og med neste utbetaling.
Klubbleder Jordnes har jobbet i bedriften siden 2007 og har vært leder i klubben i fem år. Klubben har hundre prosent organisasjonsgrad.
Han sier at han aldri har opplevd noe tilsvarende tidligere.
– Ikke skjedd før
Rune Larsen, fungerende leder i Heismontørenes Fagforening (HMF), mener dette er et historisk og trist kapittel i Schindlers historie.
– Det er tragisk å bruke lønn som virkemiddel mot de ansatte. Jeg veit ikke om det noen gang har skjedd før, sier han. Og Larsen husker enda noen år lenger tilbake i tiden enn Jordnes.
(artikkelen fortsetter under bildet)
SMITTEVERN: Antibac og munnbind ble tilbudt alle deltagerne i demonstrasjonen.
Leif Martin Kirknes
– En ting er sikkert. Folk kan ikke jobbe uten lønn, sier klubbleder Jordnes, som regner med at det ikke er siste gang det blir samling utenfor Schindler-kontoret. En tilsvarende samling var det i dag også utenfor Schindlers gamle hovedkontor i Vennesla.
• Les også: Heismontørene stoppet leveranser til byggeplass etter påstått streikebryteri
Schindler: – En uenighet
Harald Torsøe, adm. direktør i Schindler AS, bekrefter at selskapet har en tvist med montørene med hensyn til innrapportering av timer.
– Dette skjer i et elektronisk format, som er det etablerte lønnssystem gjennom mer enn 10 år. Registrerte timer gir grunnlag for deres utlønning, bedriftens fakturering og status i pågående installasjoner. De siste ukene har en del av montørene ikke rapportert inn deres timer gjennom det ordinære systemet. For disse vil utlønning således bli utsatt, svarer Torsøe på spørsmål fra Nettverk/fri fagbevegelse.
(artikkelen fortsetter under bildet)
HMF: Rune Larsen er fungerende leder i Heismontørenes Fagforening (HMF), mens Markus Hansen er i pappapermisjon.
Leif Martin Kirknes
Mens klubben mener dette er et avtalebrudd, er ledelsen av en annen oppfatning.
– Det elektroniske verktøyet har fått en oppdatering, som også er drøftet med representanter fra de ansatte. Det foreligger en uenighet om nevnte oppdateringer, sier Torsøe. Han sier det er nedfelt spilleregler i arbeidslivet om hvordan man løser uenigheter.
– Denne tvisten er fra bedriftens side eskalert til partenes organisasjoner, og vi vil ta innover oss den vurderingen som gis der, avslutter Torsøe.
Tvistemøte bebudet
Klubben har lest hva toppsjefen svarer og de mener dette er en stor ansvarsfraskrivelse fra bedriftens side.
– Hvis man skal eskalere et så åpenbart avtalebrudd betyr det at avtaleverket ikke har noen verdi, er reaksjonen derfra.
EL og IT Forbundet bekrefter at det er bebudet et tvistemøte mellom partene, EL og IT og Nelfo, om denne saken. Bedriften mener klubben har brutt fredsplikten ved å oppfordre medlemmene til å levere timelister manuelt. Klubben mener på sin side dette er gjort med bakgrunn i at endringen av det elektroniske systemet ikke er avtalt med klubben.
Leif Martin Kirknes
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad