Panikk i sør, panikk i nord, men bedriftene overdriver behovet for permitteringer, mener tillitsvalgte
Elektrikere får permitteringsvarsler på løpende bånd, både i Kristiansand og Tromsø. Tillitsvalgte etterlyser bedriftsledere med litt mer is i magen.
PANIKK: På Sørlandet forteller Torstein Kiland at bedriftslederne har mer panikk enn montørene. Montørene ser at det er nok å gjøre så lenge det ikke er byggestans.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
leif.kirknes@lomedia.no
knut.viggen@lomedia.no
– Bedriftene har fått panikk. Og lederne har nok mer panikk enn montørene, for montørene ser at det ikke er så lite arbeid som lederne skal ha det til. Det er vel det at lederne frykter at flere store prosjekter blir stoppet, sier Torstein Kiland, leder i El-fagarbeidernes forening 240 Vest-Agder.
Han forteller at det meste foreløpig er på varslingsstadiet.
- Det er mange som har spørsmål. Jeg synes arbeidsgiversiden er veldig offensiv med hvor lett det er å permittere og bruker korona som argument i stedet for bortfall av arbeid.
Vil ikke ha besøk
På servicemarkedet går det også dårlig, særlig blant dem som skal hjem til privatfolk. Mange ringer og sier de ikke vil ha besøk. Imidlertid har mange vært i karantene, og det har sørget for arbeid nok til dem som er igjen. Det kan endre seg når karantenetidene går ut.
Der er det mye rart som foregår når det gjelder 14 dager versus 2-dagervarsel, forteller Kiland.
– Det hjelper heller ikke at Nav legger ut videoer og veiledere der det står at på grunn av korona er det to-dager som gjelder. Det er provoserende, sier han. Han tror forhandlingsavdelingene får en del å gjøre når vi kommer tilbake og alle uenighetsprotokollene skal behandles, inklusive lønnskrav i ettertid, ifølge Kiland.
Men at vi kommer tilbake, det er han ikke i tvil om. Og da skal uansett alt ugjort tas igjen.
– Så det blir mye å gjøre senere, sier Kiland.
Permitterer alle
Mona Haugan, distriktssekretær i EL og IT Forbundet Troms og Svalbard, sier alle de store installasjonsbedriftene i distriktet nå har sendt ut permitteringsvarsel til sine ansatte. Hun mener dette ikke er reellt, at det fortsatt finnes jobber som skal utføres, men at panikken nå har fått råde.
(artikkelen fortsetter under bildet)
TØFF: Mona Haugan er vant med tøffe tak, som tillitsvalgt og ansatt gjennom mange år. Men pågangen hun opplever nå har hun ikke opplevd før.
Knut Viggen
– Det er sikkert anleggsplasser som får så mange i karantene etterhvert nå at de må stenge, men i mellomtiden er det jo mulig å innføre beskyttelsestiltak, slik vi har sett andre steder, sier hun.
– Det kan virke som om noen har latt panikken ta seg, samtidig som de ikke har tatt de nødvendige grepene på forhånd, sier hun.
Mona Wærnes viser til at mange har faste serviceoppdrag for kunder.
– Bedriftene tenker ikke på at de har løpende serviceavtaler som de skal håndtere, men de har også permittert folk på service. Det er lite gjennomtenkt, mener hun.
– Det er vel i dager som disse man får se hva som er god ledelse og hva som ikke er det, konstaterer hun.
Stor pågang
Til sammenligning har ingen i energisektoren i distriktet fått permitteringsvarsel, og beredskapen styrkes. I IT-virksomhetene har permitteringer foreløpig ikke vært tema.
Mona Wærnes merker stor pågang fra tillitsvalgte og medlemmer.
– Ja, det er lenge siden jeg har måttet jobbe så mye, så lenge, men det er jo derfor vi er her, sier hun.
– Mange kommer nå i en fortvilt situasjon. Vi frykter at bedrifter skal gå konkurs og at folk dermed ikke har noen jobb å komme tilbake til, sier hun.
Skiftende situasjon
– Situasjonen er veldig skiftende. Det er utfordrende å være tillitsvalgt i dag, og både følge med på det som skjer – og samtidig holde tritt med det som skjer i egen bedrift, sier Ole-Johan Broløkken, distriktsleder i EL og IT Møre og Romsdal.
Det som kjennetegner tilbakemeldingene så langt er at de fleste opplever situasjonen som svært uoversiktlig, forteller han.
– I egen bedrift, Brattvåg Electro, er det er en opplevelse av det fra å sitte å diskutere hvem vi skal permittere til å diskutere hvem vi må ansette. Skiftningene er veldig store, sier han.
– Det er mange verft i distriktet, har du hørt noe fram dem?
– Etter hva jeg har fått med meg gjennom media har de utfordringer med hvordan de skal forholde seg til karantene og innleid arbeidskraft. Ellers virker det som om verftene, i alle fall innen elektro, fortsatt går tilnærmet som normalt, bare med noen skiftordninger som deler opp arbeidsstokken og fordeler risiko, sier Broløkken.
Info-forvirring
I EL og ITs distrikt Buskerud går det etter forholdene rolig for seg, ifølge distriktssekretær Jette Marie Øie.
– En del av de tillitsvalgte har møter med ledelsen og diskuterer hvis-om-atte, dersom-atte. Noen bedrifter han sendt ut permitteringsvarsel, mens en bedrift har trukket permitteringsvarselet igjen, så det er jo litt positivt, sier hun.
– Så det skurer og går enn så lenge. Det er en del service-oppdrag som automatisk stopper, men så suser det og går så lenge byggeplassene går. Om noen av disse få pålegg om stenging, så vil elektrikerne merke det, sier Øie.
(artikkelen fortsetter under bildet)
ROLIG: Jette Marie Øie sier det ikke er brå-panikk i Buskerud ennå.
Leif Martin Kirknes
Hun er i ferd med å ringe rundt til tillitsvalgte i distriktets elektrobedrifter for å høre hva som står på, men har ikke fullført hele runden ennå. Det dukker også opp litt spørsmål underveis.
– Stort sett har de spørsmål om permitteringsregler, 14- og 2-dager, ansiennitet, og om betalingsplikt overfor bedriftene. Det har gått litt i surr, og jeg skjønner at det er forvirring. Det har også vært spørsmål fra noen i karantene. En bedrift prøvde seg på at du ikke får lønn i karantene, at de må ta ut ferie. Men regjeringen har jo sagt at du kan sende egenmelding, sier Øie.
– Det har vært mye info på kort tid!, skyter hun inn.
Privatmarkedet tørket inn
Atle Rasmussen, distriktsleder for EL og IT i Vestland, forteller om travle tider på distriktskontoret. De jobber med å opparbeide seg oversikt over permitteringer og permitteringsvarsler, men har ikke fått tallfestet slike ting håndfast foreløpig. På generell basis er det mye uvisshet.
– Det er mange bedrifter som har skrevet protokoll om behov for permitteringer, sier han.
Rasmussen forteller at de fleste prosjektene fortsatt er oppe og går. Det er derimot en helt annen situasjon i service-markedet.
– Privatmarkedet har tørket helt inn ifølge tilbakemeldingene vi får. Dette slår litt forskjellig ut på bedriftene, sier han.
Når det gjelder ansatte i øvrige kategorier som ekom og nettselskap, peker han på at det er ansett som samfunnskritiske oppgaver.
Distriktet håper å ha dannet seg en bedre oversikt utover i neste uke.
Atle Ramussen, leder for EL og IT Distrikt Vestland.
Knut Viggen


Nå: 0 stillingsannonser