Heisulykken i Bærum:
Ramunas ble kvestet for livet på jobb i Norge, men ulykken får ingen konsekvenser for oppdragsgiverne
Ramunas Gudas renvaskes for å ha noen som helst egen skyld i ulykken i 2013, men de som hadde ansvaret, slipper unna med en påtaleunnlatelse. Det synes støttespillerne hans er oppsiktsvekkende.
PÅ SUNNAAS: Ramunas Gudas var til legeundersøkelse på Sunnaas sykehus på Nesodden i 2017. Han er nå frikjent for beskyldningene om å ha forårsaket egen ulykke.
Leif Martin Kirknes
nettverk@lomedia.no
– Påtaleunnlatelse er bedre enn henleggelse, som de tre foregående konklusjonene kom fram til, men vi synes det er oppsiktsvekkende at det ikke ikke er satt noen straffeutmåling, sier Rune Larsen, fungerende leder i Heismontørenes Fagforening (HMF) på vegne av støttegruppa for Ramunas Gudas.
Budstikka skriver i dag at Riksadvokaten nå har konkludert i det som trolig er siste etterforskningsrunde i saken, nesten syv år etter ulykken.
Riksadvokaten har gitt både Ramunas' sjef i selskapet Norena Services, Vyandas Piaulokas, og hovedentreprenøren RVS påtaleunnlatelse med en måneds ankefrist.
Påtaleunnlatelse betyr at de mener at alle vilkår for straffbarhet er oppfylt og anser en person skyldig til straff, men de unnlater å fremme straffesak.
Den litauske arbeideren Ramunas Gudas fikk store og varige men etter at han sommeren 2013 ble skadet i en arbeidsulykke i Kirkeveien i Bærum.
Den unge arbeideren hadde bare jobbet på byggeprosjektet i 14 dager, da han under demontering av en heis ble dratt 15 meter opp gjennom heissjakten.
Det var 24. april slutningen fra siste etterforskning av Ramunas Gudas-saken kom, en sak som ble iverksatt på nytt av Riksadvokaten.
Ulykken med Ramunas Gudas skjedde 22. juli 2013.
Konklusjonen fra Riksadvokaten er at han nå renvasker Ramunas for tidligere påstander om at han ‘’helt av seg selv fant på å begynne å rive heis…….’’
Kraftig kritikk av Arbeidstilsynet
Riksadvokaten påpeker brudd på Arbeidsmiljøloven §19-1 i hovedsak, men også §4-1, skriver støttegruppa i en kommentar til fri fagbevegelse.no. Videre understreker Riksadvokaten at i forkant av ulykken, det vil si timene samme dag, var det ingen SJA (sikker jobbanalyse red. anm.), ingen HMS og ingen tilstrekkelig opplæring før Ramunas ble satt til å rive heis!
p
– Dette er også på nytt en kraftig kritikk mot Arbeidstilsynet på og den er berettiget, mener Larsen.
– Arbeidstilsynet konkluderte med at alt innen HMS var i skjønneste orden, snakket kun med Ramunas sine overordnede og ut fra dette konkluderte med at Ramunas begynte å rive heis inne i heissjakt helt av seg selv, konstaterer Larsen.
Saken fortsetter under bildet.
STØTTE: Fungerende leder i Heismontørenes Fagforening (HMF) har fulgte saken om Ramunas Gudas hele veien og har vært en av litauerens fremste støttespillere i Norge.
Knut Viggen
– Oppsiktsvekkende
Bruddene på AML og HMS er rettet mot ansvarlig hovedentreprenør, RVS, og den litauiske arbeidslederen.
– Det som er oppsiktsvekkende fra Riksadvokaten, er at ingen straffeutmåling er satt, på fagspråket heter ‘’dommen’’ påtaleunnlatelse, sier Larsen.
p
Han reagerer sterkt på at de ansvarlige slipper unna og mener det i seg selv er betenkelig sett i sammenheng med den offentlige, tverrpolitiske kampen mot arbeidskriminalitet og sosial dumping.
Lang saksbehandlingstid
Begrunnelsen for påtaleunnlatelsen er den lange saksbehandlingstiden. Normalt kunne det ha endt med «en bot av en betydelig størrelsesorden og for siktede en betinget reaksjon i størrelsesorden 45–60 dager», ifølge politiets oversendelse til statsadvokaten.
Støttespillerne til Ramunas Gudas fortsetter kampen for at han skal få erstatningen han har krav på