JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raymond Johansen: – Gaza er mye mer bombet enn Dresden under andre verdenskrig

Raymond Johansen får jevnlig hjerteskjærende rapporter fra Norsk Folkehjelps medarbeidere i Gaza. Det som kanskje skremmer ham mest, er dehumaniseringen av palestinerne.
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, mener vi nå må presse på for å en snarlig våpenhvile på Gaza for å unngå en humanitær katastrofe.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, mener vi nå må presse på for å en snarlig våpenhvile på Gaza for å unngå en humanitær katastrofe.

Erlend Tro Klette

knut.viggen@lomedia.no

– Når israelske ledere, statsråder kaller palestinerne for menneskedyr, så er det en dehumanisering. Denne måten å snakke om folk på, er opprørende og livsfarlig, sier Johansen.

Johansen viser til historiske eksempler på at dette kan få katastrofale følger, fra før og under andre verdenskrig til Jugoslavia. Det er ikke lenge siden, og gjennom vår historie har det vært mange flere eksempler.

– Karakteriserer du og tenker på at det ikke er mennesker du har med og gjøre, så gjør du det lettere å slippe bomber og gjøre det man nå har gjort gjennom sju måneder i Gaza.

I forrige uke besøkte generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, forbundsstyret i EL og IT Forbundet. Der holdt han en 25 minutter lang appell med hovedvekt på situasjonen i Gaza.

Dette besøket og intervjuet ble gjort før regjeringen annonserte sin anerkjennelse av staten Palestina, med virkning fra 28. mai.

Norsk Folkehjelp har vært engasjert på Gazastripen med eget kontor siden 1987. Dagens konflikt startet ikke, etter Johansens mening, med terrorhandlingene fra Hamas 7. oktober, men har vart i 76 år og begynte med etableringen av staten Israel som FN og Norge og andre var en pådriver for etter andre verdenskrig.

– Det som skjedde 7. oktober og det som har skjedd siden er særdeles dramatisk. Gaza har opplevd vedvarende bombing i sju måneder. Gaza er mye, mye mer bombet enn Dresden var under andre verdenskrig. Det er et helvete på jord, sier Johansen.

Ingen steder på Gaza er trygge

Norsk Folkehjelp jobber gjennom sivilsamfunn, og gir støtte til lokale organisasjoner. Johansen refererte til en av Folkehjelpas lokalt ansatte som sier at han aldri har trodd han skulle få se så mye ødeleggelse, alt støvet og ruinene av hus og lukten av kroppsdeler som ligger igjen i ruinene.

– En annen hjelpearbeider forteller at han ble slått av hvor mange ensomme barn det var. Når man kjører gjennom det som føles som helt tomme gater, ser man plutselig barn som klatrer ut av ruinhauger, forteller Johansen.

Han understreker at dette er en menneskeskapt katastrofe, ikke et jordskjelv eller en skogbrann, det er en villet politikk.

– Og ingen steder på Gaza er nå trygge og har ikke vært det på lenge. Man blir bedt om å flykte til såkalte sikre steder, men det eksisterer ingen sikre steder. For også på de såkalt sikre stedene så har det falt bomber og mange er drept, forklarer Johansen.

Det er også enorm mangel på mat, vann, drivstoff og medisiner.

Våpenhvile og tostatsløsning

Raymond Johansen mener det vi uansett må gjøre er å kreve en våpenhvile, og at det haster.

– Det virker ikke som det er noe røde linjer for Israel. De fortsetter bombingen og militære operasjoner på bakken uten å høre på sine nærmeste allierte, USA. Å gå inn i et så lite område, nå med 1,8 millioner mennesker er umulig uten at det blir et helvetes blodbad.

Johansen forteller også at en av organisasjonene Folkehjelpa støtter, Palestinian Farmers Union, melder at også at det lille jordsmonnet de er avhengige av systematisk ødelegges av israelerne, rett og slett for at man ikke skal kunne produsere mat. I tillegg til at man gjør det umulig å komme ut og fiske.

– Som en av våre ansatte sa, som en beskrivelse av det som foregår nå: Det er helvete på jord.

Raymond Johansen mener det nå ikke finnes noen annen løsning enn å få til en tostatsløsning.

– Og da må vi etablere en levedyktig palestinsk stat, med Vestbredden som det viktigste området, mener Johansen.

Norsk Folkehjelp og LO er begge tydelige på at Oljefondet må trekke sine investeringer ut fra totalt 66 selskaper på Vestbredden. Det er viktigere enn en generell boikott av Israel, mener Johansen.

Nei til doble standarder

Johansen kom også inn på det han omtaler som faren for at vi ved dagens konflikter i verden opererer med doble standarder.

Mens den norske regjeringen og mange andre land boikotter Russland etter den folkerettsstridige og groteske invasjonen av Ukraina, og har prøvd å isolere Russland fra det internasjonale samarbeidet, har det internasjonale samfunnet etter Johansen mening ikke klart å kritisere Israel tydelig nok for brudd på folkeretten, og internasjonale humanitære lover og konvensjoner.

– At noe tillates ett sted og ikke et annet sted er farlig for oss. Norge er et land som har nytt godt av internasjonale konvensjoner. Det har vært avgjørende for at vi kan ta opp selv og høste av det som produseres innenfor 200-milssonen, det har vært grunnlaget for Oljefondet, grunnlaget for hundretusenvis av arbeidsplasser, sier Johansen.

– Hvis det er sånn at man begynner å akseptere at land kan ta seg til rette, at vi ikke slår ned på bruddene på konvensjonene, på folkeretten og på den internasjonale humanitære retten, så får vi ikke en regelstyrt verden og små land er avhengige av en regelstyrt verden, understreker Johansen.

Han mener det som skjer i Midtøsten angår oss i aller høyeste grad.

– Det har enorm betydning for hvordan våre land vil utvikle oss. Det har noe å si for flyktningstrømmer, det har noe å si for fremveksten av høyreekstremisme, det har noe å si for trygghet. Vi må fortsette å støtte opp om en internasjonal rettsorden, sier Raymond Johansen.

Nettverk har kontaktet den israelske ambassaden og bedt om en kommentar til Johansens uttalelse om dehumanisering, men ikke fått noe svar.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse