Statsbudsjettet 2021:
Regjeringen foreslår ny vannkraftskatt-ordning: – Løser bare halve problemet, mener Energi Norge
Det har vært dårlig økonomi for kraftselskap i å oppgradere og bygge vannkraftverk. Nå vil regjeringen la kraftutbyggere skrive av investeringer raskere.
Tina Bru
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
I statsbudsjettet for 2021 kommer regjeringen med et forslag til løsning på kraftskatt-problematikken som har vært påpekt av både EL og IT Forbundet, Energi Norge, LO sentralt og en rekke andre.
Kraftselskapene mener det har blitt for dyrt å modernisere eller bygge nye anlegg. Energi Norge oppsummerer at det ikke gis fradrag for lånekostnader i grunnrenteskatten, bare et lavt skjermingsfradrag, og at nye prosjekter dermed risikerer å måtte betale mer i skatt enn de har i overskudd.
I statsbudsjettet for 2021 kommer regjeringen med et forslag til løsning på dette dilemmaet.
Umiddelbar utgiftsføring
Regjeringen vil åpne for at kraftforetakene kan utgiftsføre investeringskostnader umiddelbart, og ikke over tid, slik dagens regler er.
Det vil tilføre selskapene betydelig likviditet når de investerer både i nye kraftverk og i oppgraderinger, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.
Endringen vil føre til at selskapene vil betale mindre skatt når de investerer, og blir dermed tilført betydelig likviditet.
– Svekker selskapenes evne til å finansiere nye prosjekter
Energi Norge, som organiserer norske energiselskaper hos NHO, er glad saken blir tatt tak i i statsbudsjettet, men er ikke overbegeistret for forslaget.
– Forslaget om kontantstrømskatt for nye prosjekter vil gjøre det mer lønnsomt å modernisere og utvide eldre kraftverk. Men vannkraften vil fortsatt være Norges tyngst beskattede næring, hvor enkelte kraftverk betaler mer enn hele overskuddet i skatt. Det svekker selskapenes evne til å finansiere nye prosjekter, skriver administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i en pressemelding.
Regjeringens forslag løser ikke det grunnleggende problemet, nemlig at ordinære overskudd fra de eksisterende kraftverkene belastes med ekstraordinært høy grunnrenteskatt, mener organisasjonen, som nå setter sin lit til at forhandlinger i Stortinget vil føre til et forbedret forslag.
MØTE: Knut Kroepelin (t.h.), her i samtale med Jan Olav Andersen. (Arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
– Kanskje ikke nok
– Det er positivt at regjeringen nå vil legge til rette for nødvendige oppgraderinger i vannkraften, og endringen vil gjøre det mer lønnsomt å modernisere gamle kraftverk. Samtidig har en samla bransje pekt på andre løsninger som vi mener hadde vært enda mer effektive, sier forbundsleder i EL og IT, Jan Olav Andersen.
– Dette er en bransje som nå lever med historisk lave strømpriser og en generell høy beskatning. Det er derfor et spørsmål om det regjeringa foreslår er tilstrekkelig for å utløse alle moderniseringsprosjektene som behøves, undrer Andersen.
Han legger til at det likevel er et skritt i riktig regning.
Jan Tore Sanner
Leif Martin Kirknes
Legger til rette
– Jeg er glad for at vi i dag foreslår en skatteendring som tilfører kraftforetakene betydelig likviditet når de investerer. Det legger til rette for lønnsomme investeringer i norsk vannkraft, både i nye kraftverk og i opprustning og utvidelser av eksisterende kraftverk. Jeg mener dette vil bidra til å videreutvikle sektoren, og kan gjøre det enklere å gjennomføre lønnsomme investeringer i norske vassdrag, skriver olje- og energiminister Tina Bru (H) i meldingen.
Hun har holdt foredrag om hovedtrekkene i olje- og energibudsjettet hos Lyse i Stavanger i dag tidlig.
Aktivitet og arbeidsplasser
Forslaget anslås å gi et skattetap for staten i 2021 på 800 millioner kroner. Selskapenes likviditetsforbedring vil være tilsvarende, skriver Finansdepartementet.
Over tid går omleggingen i null for staten (målt som nåverdi) fordi skattebetalingene vil øke i senere år, påpeker departementet.
– Den norske vannkraften har lagt grunnlag for vekst og velferd i over 100 år. Dette er et viktig tiltak for å sikre gode, stabile og forutsigbare rammebetingelser for en næring som har en viktig rolle både i et klimaperspektiv og i arbeidet med å skape aktivitet og arbeidsplasser over hele landet, skriver finansminister Jan Tore Sanner (H) i meldingen.
– Ikke nok
Nelfo, som organiserer elektriker, heis- og telekom-entreprenører hos NHO, er også lunken til statsbudsjettet. Budsjettet er på langt nær nok, mener de.
– For Nelfos medlemsbedrifter, som skaper mange jobber i distriktene, er det viktig at kommunen får øremerkede midler til rehabilitering og igangsetting av nye byggeprosjekter, skriver Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.
Men han ser også noe godt i budsjettet:
– Vi er glade for satsingen på vei og bane. Det er viktig. Det er også gledelig at bransjeprogrammet for elektrifisering av Norge blir videreført, skriver han.