JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strøm

Regjeringen med et klart nei til nye utenlandskabler

LO er fornøyde med strømtiltakene regjeringen la fram på fredag. Men de forventer også at de gamle strømkablene til Danmark ikke blir fornyet.
Energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under fredagens pressekonferanse der flere nye tiltak for å kontroll på strømprisene ble lansert.

Energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under fredagens pressekonferanse der flere nye tiltak for å kontroll på strømprisene ble lansert.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap) presenterte fredag en omfattende pakke med tiltak for å sikre lavere strømregninger og bedre kontroll over kraftressursene.

Dette møtes med glede av både LO sentralt og forbund med medlemmer innen industri og kraftproduksjon.

– Dette er en treffsikker pakke som vil sørge for at folk kan få forutsigbarhet for strømutgiftene sine, sier LO-sekretær Are Tomasgard, som har ansvar for kraft i LOs ledelse.

Han understreker at tiltakene vil være spesielt gunstige for områder som har hatt store utfordringer, som Sørvest-Norge.

Den store nyheten for folk flest på dagens pressekonferanse var forslaget om en ny fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kjent som Norgespris, som en videreføring av regjeringens politikk for å trygge husholdningenes strømutgifter.

Det er en ordning, som trer i kraft senest 1. oktober 2025, og som gir husholdninger muligheten til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime. Samtidig videreføres dagens strømstøtteordning.

Slik sikrer regjeringen lavere strømregning

Norgespris på 40 øre per kilowattime: Fastpris på strøm fra 1. oktober 2025.

Redusert moms på nettleie: Merverdiavgiften reduseres fra 25 til 15 prosent fra 1. juli 2025.

Ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk: Regjeringen vil ikke innføre Ren energi-pakken.

Nordisk samarbeid mot høye priser: Initiativ til samarbeid med nordiske land.

Ingen nye utenlandskabler: Statnett vil ikke planlegge nye undersjøiske forbindelser fram til 2029.

– Vil ivareta det norske kraftsystemet

Samtidig sier regjeringen nei til nye utenlandskabler og de vil ikke innføre det omstridte markedsregelverket.

– Vi er glade for at regjeringen nå sier nei til å planlegge nye undersjøiske kabler. Så har vi forventninger om at man ikke bare lar være å bygge nye kabler, men heller ikke fornyer de kablene til Danmark hvor konsesjonen utløper nå, sier LO-sekretæren.

Det siste kunne ikke energiminister Terje Aasland love hundre prosent da FriFagbevegelse intervjuet han etter pressekonferansen.

– Jeg må bare si at hvis Statnett søker konsesjon, så er mitt hovedanliggende at jeg skal ivareta norske strømkunder og det norske kraftsystemet og det betyr at hvis det er en ulempe for det norske kraftsystemet og det norske kraftsystemet får de ikke konsesjon, sier Aasland.

– Fornøyd med at direktiver utsettes

Senterpartiet trakk seg fra regjeringen 30. januar på grunn av uenighet om EU-direktiver. Arbeiderpartiet mener derimot at direktivene er fordelaktige for Norge.

– EØS-avtalen er viktig for norske arbeidsplasser og norsk økonomi, sa Støre.

LO-sekretær Tomasgard støtter dette synet og er fornøyd med at de mer kontroversielle sakene utsettes.

– LO har sagt at de tre direktivene som regjeringen nå innfører er helt uproblematiske, men vi er veldig fornøyd med at de mer kontroversielle sakene, som Acer-forordningen og elmarkedsdirektivet nå utsettes. Det har vært LOs posisjon helt siden 2018, sier Tomasgard.

Styrke: – Klokt grep fra regjeringen

Også forbundsleder i Styrke, Frode Alfheim, mener regjeringen nå tar et klokt grep med å si nei til nye utenlandskabler.

– Dette er et klokt grep fra Regjeringen. Vi tolker dette signalet til å inkludere også dagens kraftforbindelse til Danmark, sier Alfheim.

Forbundet Styrke har lenge arbeidet for at de undersjøiske kraftkablene Skagerrak 1 og 2 ikke skal fornyes, etter de går ut på dato i 2026.

– Kraftutvekslingen fra disse kablene er med på å gjøre strømprisen for industri og husholdninger høyere, mener Alfheim.

Kostnadene på fornyelse av kablene er satt til 10–16 milliarder kroner.

Forbundet Styrke har tidligere vunnet fram om å stanse byggingen av den omstridte NorthConnect-kabelen til Storbritannia.

– For den kraftkrevende industrien vår er det viktig at vi kan foredle strømmen her. Det vil trygge arbeidsplasser og kunne bygge ut ny industri i Norge.

EL og IT: – Må følges opp med mer kraft, nett og ENØK

Fra EL og IT Forbundet, som organiserer medlemmer innen kraftproduksjon, nettdistribusjon og elektro, er reaksjonene på regjeringens strømpakke positive.

– Det er bra at regjeringen nå vil tilby folk fast strømpris på 40 øre og kutte i momsen på nettleie, sier EL og It Forbundets leder, Geir Ove Kulseth.

I tillegg til en ny fastprisordning for husholdninger og fritidsboliger foreslår også Regjeringen å senke moms på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli i år.

– Norgespris og momskutt på nettleie vil sikre forutsigbare og lave strømpriser for folk. Det viser at Arbeiderparti-regjeringen tar på alvor de bekymringene mange har hatt over høye strømpriser. Det er veldig bra, sier leder i EL og IT Forbundet, Geir Ove Kulseth.

Forbundet understreker at dette må følges opp med mer kraft, mer nett og styrkede ordninger for mer energieffektivisering. 

– En ordning som garanterer en såpass lav strømpris vil mest sannsynlig føre til økt forbruk og dersom vi ikke klarer å produsere mer kraft og bygge mer nett vil kraftoverskuddet raskt bli spist opp. Det vil i neste omgang presse opp prisene for de som ikke er omfattet av ordningen, som industri og næringsliv, sier Kulseth. 

– Tror dette vil bli tatt godt imot

På spørsmål fra FriFagbevegelse om i hvor stor grad regjeringen har lyttet til fagbevegelsen i forbindelse med lanseringen av de nye tiltakene svarer Terje Aasland:

– Jeg tror jeg det vi har lansert i dag blir tatt godt imot i fagbevegelsen, vi jobber tett og nært med LO og de ulike forbundene, sier Terje Aasland.

– Industrien har lange tradisjoner med å sikre seg med kontrakter direkte med kraftprodusentene. Det er ordning som fungerer veldig bra og skal vi den ha den kvaliteten i fortsettelsen må vi sørge for at vi har kraftoverskudd, i såpass store volum at kraftprodusentene også ser seg tjent med å sikre seg gjennom langsiktige kontrakter med industrien.

Så mener vi kraftprodusentene må fortsette å utvikle fastprisprodukter for det øvrige næringslivet, som de vil søke i større grad i fortsettelsen, nettopp for å sikre seg i en tid hvor prisene varierer, sier Aasland.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse