JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MØTE: Ramunas Gudas, advokat Zita Kazlauskiene og Rune Larsen fra Heismontørenes Fagforening under møtet de hadde i Oslo i september 2014. Da hapet de fortsatt på en rask avgjørelse om erstatning,

MØTE: Ramunas Gudas, advokat Zita Kazlauskiene og Rune Larsen fra Heismontørenes Fagforening under møtet de hadde i Oslo i september 2014. Da hapet de fortsatt på en rask avgjørelse om erstatning,

Knut Viggen

Rune Larsen etterlyser de andre støttespillerne etter arbeidsulykken i heissjakt i Bærum for snart to år siden

Politikere slo ring om heis-offeret Ramunas Gudas da saken stod på som verst. Men nå er det stille – og forsikringssaken har gått i stå, bemerker Rune Larsen.05.08.2015
12:00
05.08.2015 14:09

Leif.kirknes@lomedia.no

Det nærmer seg nå snart to år siden litaueren Ramunas Gudas ble alvorlig og stygt skadet på byggeplassen til ABBL på Haslum i Bærum, bemerker Rune Larsen, en av ildsjelene som har fulgt saken fra den inntraff. Han er for øvrig med i Heismontørenes fagforening, og var med sin ekspertise på fagfeltet tidlig ute med å antyde ugler i mosen etter at Gudas brått ble rykket mangfoldige meter opp en heissjakt og med det pådro seg alvorlige skader i ryggen og beinet.

Nå lurer Larsen på hva som skjedde med særlig de politiske bekymrede røstene som reiste seg i kjølvannet av episoden, der den unge litaueren endte arbeidsufør i hjemlandet etter ulykken på den norske byggeplassen.

– Hvor er Ap-politiker Marianne Aasen nå? Aasen var ivrig i saken den uka Ramunas med sin litauiske advokat var i Norge for å gjennomføre flere møter og gjøremål tilknyttet arbeidsulykken som rammet ham så sterkt, spør han via en epost sendt til Frifagbevegelse i løpet av sommerferien.

Marianne Aasen møtte til og med opp utenfor byggeplassen på Haslum da Ramunas var der for å se stedet og for å treffe sin redningsmann fra Asker og Bærum brannvesen, fremhever Larsen.

– Det var liksom ikke måte på lovord om Aps arbeid mot sosial dumping og at Ramunas skulle hjelpes til yrkesskadeerstatning. Saken ble også tatt opp i Stortinget, påpeker han.

YFF-avslag

For saken er ikke over ennå, påpeker Larsen. Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF), som behandler erstatningsansvar fra usikrede arbeidstakere, har ifølge Larsen gjort en helomvending i forhold hva de først sa og vedtatt at de ikke har erstatningsansvar for Ramunas Gudas.

– Marianne Aasen ble informert i et møte på Stortinget med frivillige advokater fra Kco i Sandvika om at YFF påtok seg erstatningsansvar for Ramunas Gudas, da det åpenbart ikke var tegnet lovpålagt yrkesskadeforsikring for Ramunas da han kom til Norge for å jobbe. Dessverre så har YFF endret dette ansvarsforholdet sitt, og det er svært tragisk for Ramunas. Denne tragiske endringen vet Aps Marianne Aasen om, og mange andre! Hvor er de nå etter dette? Hvorfor er de ikke på banen nå med sin politiske posisjon?, spør Larsen.

YFF-avslaget inntraff tidligere i år, og er blant annet omtalt i lokalavisa Budstikka som var tidlig ute med å skrive om heisulykken og siden har fulgt saken svært tett.

Sliter mot borgerlig flertall

Marianne Aasen sier til Nettverk at hun setter pris på engasjementet til Rune Larsen spesifikt og fagbevegelsen generelt.

– Men så er det sånn at som politiker kan jeg i liten grad hjelpe enkeltpersoner med å rydde opp i ting som har skjedd før. Det viktigste er hva slags politikk Norge har på området. Men så har ikke Arbeiderpartiet regjeringsmakt, og på Stortinget blir vi nedstemt, forteller hun.

Aasen nevner at partiet, mens de satt i posisjon i forrige regjering, jobbet med en ny lov om yrkesskadeerstatning. Den og andre handlingsplaner mot sosial dumping har de etterlyst fra nåværende regjering.

– Men de borgerlige er imot mange av tiltakene vi ønsker. Jeg kommer ikke lenger. Vi blir nedstemt, forteller Aasen.

Fagbevegelsen viktig i slike saker

Hun er opptatt av at en parallell vei å gå er å styrke trepartssamarbeidet og få opp organisasjonsgraden. Blant annet nevnes muligheten for kollektiv søksmålsrett, muligheten for allmengjøring av tariffavtaler og styrket tilsyn ute på arbeidsplassen der man har tillitsvalgte som følger med at lover og regler blir fulgt.

– I Ramunas Gudas-saken er det mange som ikke har gjort jobben sin, for eksempel med tanke på å kunne regelverket. Presset som har vært rundt Politiet og Arbeidstilsynet burde ha vært helt unødvendig, sier Aasen.

– Det er mange som har blitt engasjert i denne saken. Og fortsatt oppstår det nye saker, i sommer var det arbeidsuhell med dødsfall, og noen av disse ulykkene har helt sikkert inntruffet fordi regelverk ikke blir fulgt, tilsynet ikke er godt nok, det ikke blir gitt nok opplæring og fordi en lukker øynene og håper det går bra, sier Aasen.

Hun mener det er viktig at Arbeidstilsynet rustes opp så de bedre kan håndtere oppgaven de har og at de kan regelverket.

– Men generelt er organisert arbeidsliv det beste tiltaket mot sosial dumping, der tillitsvalgte følger med på arbeidsplassen der de er, sier Aasen.

EØS-utredes

Hos Kco Advokater i Sandvika kjemper advokat Tonje Giertsen fortsatt for at Ramunas Gudas skal få erstatning. Da firmaet hørte om saken for nesten to år siden, bestemte de seg for å føre saken vederlagsfritt for Gudas. Giertsen er nå i diskusjon med YFF-advokatene. Her er hennes oppsummering av sakens utvikling:

– Innledningsvis i saken ba jeg eksplisitt YFF om en ansvarserkjennelse og en bekreftelse på at Gudas var omfattet av yrkesskadeforsikringsloven da han ble skadet. Dette mener jeg at jeg fikk. Korrespondansen etter dette gikk ut på å finne frem til de riktige forutsetningene for oppgjør i saken, sier Giertsen.

– Etter et møte i januar hvor vi diskuterte forutsetninger, fikk vi et brev fra YFF hvor de etter en grundigere vurdering av saken nå mente at Gudas ikke faller inn under den norske yrkesskadeforsikringsloven likevel, og henviste til EØS-regelverket. Jeg er av den formening at YFF uansett må anses avtalerettslig bundet, mens YFF er av den motsatte mening, fortsetter hun.

– Før vi eventuelt går videre med den avtalerettslige siden av saken, har vi fått bistand fra Heismontørenes fagforening til å utrede den EØS-rettslige delen av saken. Vi vil vurdere den videre fremdrift i saken så snart denne utredningen foreligger, sier hun.

Hos YFF i Næringslivets hus sentralt blir Nettverk fortalt at YFF ikke uten videre kan uttale seg om slike enkeltsaker og at selve saksbehandlingen dessuten er satt ut til et eksternt advokatfirma.

Det er advokatfirmaet Riisa & Co. som normalt behandler skadesaker på YFFs vegne.

– Partene er i dialog, og man avventer en tilbakemelding fra motparten, er det advokatfullmektig og saksbehandler Eli Husjord hos Riisa & Co. har å meddele om Gudas-saken.

Les mer:

• Nettverks saker om ulykken

• Budstikkas artikler om ulykken

– Hvor er Ap-politiker Marianne Aasen nå?

Rune Larsen, Heismontørenes Fagforening

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.08.2015
12:00
05.08.2015 14:09Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før


Flere saker