JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rune Larsen etterlyser de andre støttespillerne etter arbeidsulykken i heissjakt i Bærum for snart to år siden

Politikere slo ring om heis-offeret Ramunas Gudas da saken stod på som verst. Men nå er det stille – og forsikringssaken har gått i stå, bemerker Rune Larsen.
MØTE: Ramunas Gudas, advokat Zita Kazlauskiene og Rune Larsen fra Heismontørenes Fagforening under møtet de hadde i Oslo i september 2014. Da hapet de fortsatt på en rask avgjørelse om erstatning,

MØTE: Ramunas Gudas, advokat Zita Kazlauskiene og Rune Larsen fra Heismontørenes Fagforening under møtet de hadde i Oslo i september 2014. Da hapet de fortsatt på en rask avgjørelse om erstatning,

Knut Viggen

Leif.kirknes@lomedia.no

Det nærmer seg nå snart to år siden litaueren Ramunas Gudas ble alvorlig og stygt skadet på byggeplassen til ABBL på Haslum i Bærum, bemerker Rune Larsen, en av ildsjelene som har fulgt saken fra den inntraff. Han er for øvrig med i Heismontørenes fagforening, og var med sin ekspertise på fagfeltet tidlig ute med å antyde ugler i mosen etter at Gudas brått ble rykket mangfoldige meter opp en heissjakt og med det pådro seg alvorlige skader i ryggen og beinet.

Nå lurer Larsen på hva som skjedde med særlig de politiske bekymrede røstene som reiste seg i kjølvannet av episoden, der den unge litaueren endte arbeidsufør i hjemlandet etter ulykken på den norske byggeplassen.

– Hvor er Ap-politiker Marianne Aasen nå? Aasen var ivrig i saken den uka Ramunas med sin litauiske advokat var i Norge for å gjennomføre flere møter og gjøremål tilknyttet arbeidsulykken som rammet ham så sterkt, spør han via en epost sendt til Frifagbevegelse i løpet av sommerferien.

Marianne Aasen møtte til og med opp utenfor byggeplassen på Haslum da Ramunas var der for å se stedet og for å treffe sin redningsmann fra Asker og Bærum brannvesen, fremhever Larsen.

– Det var liksom ikke måte på lovord om Aps arbeid mot sosial dumping og at Ramunas skulle hjelpes til yrkesskadeerstatning. Saken ble også tatt opp i Stortinget, påpeker han.

YFF-avslag

For saken er ikke over ennå, påpeker Larsen. Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF), som behandler erstatningsansvar fra usikrede arbeidstakere, har ifølge Larsen gjort en helomvending i forhold hva de først sa og vedtatt at de ikke har erstatningsansvar for Ramunas Gudas.

– Marianne Aasen ble informert i et møte på Stortinget med frivillige advokater fra Kco i Sandvika om at YFF påtok seg erstatningsansvar for Ramunas Gudas, da det åpenbart ikke var tegnet lovpålagt yrkesskadeforsikring for Ramunas da han kom til Norge for å jobbe. Dessverre så har YFF endret dette ansvarsforholdet sitt, og det er svært tragisk for Ramunas. Denne tragiske endringen vet Aps Marianne Aasen om, og mange andre! Hvor er de nå etter dette? Hvorfor er de ikke på banen nå med sin politiske posisjon?, spør Larsen.

YFF-avslaget inntraff tidligere i år, og er blant annet omtalt i lokalavisa Budstikka som var tidlig ute med å skrive om heisulykken og siden har fulgt saken svært tett.

Sliter mot borgerlig flertall

Marianne Aasen sier til Nettverk at hun setter pris på engasjementet til Rune Larsen spesifikt og fagbevegelsen generelt.

– Men så er det sånn at som politiker kan jeg i liten grad hjelpe enkeltpersoner med å rydde opp i ting som har skjedd før. Det viktigste er hva slags politikk Norge har på området. Men så har ikke Arbeiderpartiet regjeringsmakt, og på Stortinget blir vi nedstemt, forteller hun.

Aasen nevner at partiet, mens de satt i posisjon i forrige regjering, jobbet med en ny lov om yrkesskadeerstatning. Den og andre handlingsplaner mot sosial dumping har de etterlyst fra nåværende regjering.

– Men de borgerlige er imot mange av tiltakene vi ønsker. Jeg kommer ikke lenger. Vi blir nedstemt, forteller Aasen.

Fagbevegelsen viktig i slike saker

Hun er opptatt av at en parallell vei å gå er å styrke trepartssamarbeidet og få opp organisasjonsgraden. Blant annet nevnes muligheten for kollektiv søksmålsrett, muligheten for allmengjøring av tariffavtaler og styrket tilsyn ute på arbeidsplassen der man har tillitsvalgte som følger med at lover og regler blir fulgt.

– I Ramunas Gudas-saken er det mange som ikke har gjort jobben sin, for eksempel med tanke på å kunne regelverket. Presset som har vært rundt Politiet og Arbeidstilsynet burde ha vært helt unødvendig, sier Aasen.

– Det er mange som har blitt engasjert i denne saken. Og fortsatt oppstår det nye saker, i sommer var det arbeidsuhell med dødsfall, og noen av disse ulykkene har helt sikkert inntruffet fordi regelverk ikke blir fulgt, tilsynet ikke er godt nok, det ikke blir gitt nok opplæring og fordi en lukker øynene og håper det går bra, sier Aasen.

Hun mener det er viktig at Arbeidstilsynet rustes opp så de bedre kan håndtere oppgaven de har og at de kan regelverket.

– Men generelt er organisert arbeidsliv det beste tiltaket mot sosial dumping, der tillitsvalgte følger med på arbeidsplassen der de er, sier Aasen.

EØS-utredes

Hos Kco Advokater i Sandvika kjemper advokat Tonje Giertsen fortsatt for at Ramunas Gudas skal få erstatning. Da firmaet hørte om saken for nesten to år siden, bestemte de seg for å føre saken vederlagsfritt for Gudas. Giertsen er nå i diskusjon med YFF-advokatene. Her er hennes oppsummering av sakens utvikling:

– Innledningsvis i saken ba jeg eksplisitt YFF om en ansvarserkjennelse og en bekreftelse på at Gudas var omfattet av yrkesskadeforsikringsloven da han ble skadet. Dette mener jeg at jeg fikk. Korrespondansen etter dette gikk ut på å finne frem til de riktige forutsetningene for oppgjør i saken, sier Giertsen.

– Etter et møte i januar hvor vi diskuterte forutsetninger, fikk vi et brev fra YFF hvor de etter en grundigere vurdering av saken nå mente at Gudas ikke faller inn under den norske yrkesskadeforsikringsloven likevel, og henviste til EØS-regelverket. Jeg er av den formening at YFF uansett må anses avtalerettslig bundet, mens YFF er av den motsatte mening, fortsetter hun.

– Før vi eventuelt går videre med den avtalerettslige siden av saken, har vi fått bistand fra Heismontørenes fagforening til å utrede den EØS-rettslige delen av saken. Vi vil vurdere den videre fremdrift i saken så snart denne utredningen foreligger, sier hun.

Hos YFF i Næringslivets hus sentralt blir Nettverk fortalt at YFF ikke uten videre kan uttale seg om slike enkeltsaker og at selve saksbehandlingen dessuten er satt ut til et eksternt advokatfirma.

Det er advokatfirmaet Riisa & Co. som normalt behandler skadesaker på YFFs vegne.

– Partene er i dialog, og man avventer en tilbakemelding fra motparten, er det advokatfullmektig og saksbehandler Eli Husjord hos Riisa & Co. har å meddele om Gudas-saken.

Les mer:

• Nettverks saker om ulykken

• Budstikkas artikler om ulykken

– Hvor er Ap-politiker Marianne Aasen nå?

Rune Larsen, Heismontørenes Fagforening

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse