IT-konferanse
Sånn kan du lage et tryggere passord
Det er ikke kompliserte tegn som er viktigst i et passord, forteller Jørgen Dyrhaug fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet.
Et sikkerhetstips er å bruke lange passord, og gjerne på dialekt.
Cornelius Poppe / NTB
nettverk@lomedia.no
– Vi holder på med pengerulling hver dag. Systemet må være trygt. Konferansen viste at vi er på rett vei, sier IT-arbeider og konferansedeltaker Hilde Gundersen (35) fra Vennesla.
Hun møtte med fem kolleger fra fiber-selskapet GlobalConnect, da EL og IT Forbundet holdt sin første rene IT-konferanse i Kristiansand 17. september.
Sikkerhet var stikkordet for en rekke sesjoner gjennom hele dagen.
Møter stadig på ID-tyverier
Jørgen Dyrhaug fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet snakket om strategisk cyber-sikkerhet.
Det er ikke kompliserte tegn som er viktigst for passord, men lengden. Bruk gjerne en setning med mellomrom du kan huske, mente Dyrhaug.
– Det er bare å skrive en setning på setesdølsk, så er du ferdig kryptert, sa Dyrhaug, til latter i salen.
Hilde Gundersens og kollega Elise Finseth (37) jobber begge med finans.
– Tematikk om ID-tyverier møter vi hele tiden. For eksempel bestiller folk fiber fra oss. Når regningen kommer blir det uklart hvem som egentlig har bestilt, og om familien faktisk har bestilt.
– Jeg har pleid å fortelle kunden: «Hør med ditt forsikringsselskap». Men i dag har jeg skjønt det ikke har noe å si, for sånne problemer dekkes ikke av vanlige forsikringer. Kunder må anmelde alt, for å komme noen vei, sier Elise Finseth.
Fra første rad fulgte Elise og Hilde med da Jørgen Dyrhaug fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet foreleste om strategisk cyber-sikkerhet.
Ole Dag Kvamme
Strålende fornøyd
Et førtitalls IT-ansatte fra ulike deler av Sørlandet møtte.
– Målet med konferansen er å skape engasjement rundt IT-sektoren og verve medlemmer, sier leder Leif-Harald Nesheim i bransjerådet for EL og IT Forbundet på Agder.
Han var strålende fornøyd med oppmøtet.
– Vanlige IT-arbeidere er her. Vi håper de forteller på jobben hva de har opplevd, og får med seg flere tilbake til forbundet og våre neste samlinger, sier Nesheim.
– Målet er å skape engasjement rundt IT-sektoren og verve medlemmer, sier leder Leif-Harald Nesheim.
Ole Dag Kvamme
54-åringen er stedstillitsvalgt for Telenor Kundeservice i Sørlandsbyen. Han har hatt jobben i rundt 15 år, og vært tillitsvalgt de siste årene. Da EL og IT Forbundet satte sammen bransjerådet ble han leder. Han ønsker å dra opp aktiviteten på IT-siden på Sørlandet, og kunne rekruttere flere medlemmer.
– Elektro får organiseringen i fagforening inn med teskje. På IT-siden er vi ikke så flinke til å få folk organisert, innrømmer Nesheim.
– Viktig med møteplasser
Distriktssekretær Anders Staveland i EL og IT Forbundet ønsker konferansene skal bli jevnlig avholdt, og minner om at forbundet dekker både tapt arbeidsfortjeneste og reiseutgifter for dem som må ta ulønnet permisjon for å møte.
– Vi ønsker å skape lokale tilbud for IT-miljøer, etter som energi- og elektrikermiljøet gjerne er bedre organisert og egne særinteresser, sier Staveland.
Han noterte seg at deltakerne kom fra ulike deler av Agder, fra både kundeservice og store IT-miljøer.
De fikk høre unge Mia Landsem snakke om hvor enkelt det er å lure bedrifter, og hvordan dette avdekkes med såkalte pentester.
NRKs Erik Solheim er blitt rikskjent for å snakke om KI, og moret med foredraget. Gjennom avsløringer av folk som skulle utnytte ham, viste han sårbarhet og metoder for å avdekke forsøk på svindel. Etterpå kunne Staveland smile:
– Lykkes vi med å skape slike tilbud, er det enda en grunn til å være organisert, sier Staveland.
NRKs Erik Solheim er blitt rikskjent for å snakke om KI, og moret med foredraget.
Ole Dag Kvamme