JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selskap uten tariffavtale fikk heis-kontrakt. Det skaper sinne

Både heismontørene, LO og Rødt er kritiske.
Scan Heis mener de ikke har gjort noe galt.

Scan Heis mener de ikke har gjort noe galt.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Vestland fylkeskommunens har inngått en avtale med Scan Heis AS, om vedlikehold av flesteparten av heisene i fylket.

Det er to ting ved dette som gjør at Rødt nå raser.

Det ene er at Scan Heis i 2020 kom i trøbbel for ikke å betale riktig overtid til to utenlandske arbeidere.

Etter at dette ble påpekt betalte selskapet tilbake 50.000 kroner. Selskapet selv har avvist at dette har vært et tilfelle av sosial dumping, men Heismontørenes Fagforening har vært totalt uenig og har ment dette helt klart er et eksempel på sosial dumping.

Det andre er at Scan Heis ikke er dekket av landsdekkende tariffavtale.

Samtidig har fylkestinget i Vestlandet i 2021 vedtatt at hovedregelen ved fylkeskommunale innkjøp er krav om at det foreligger en landsdekkende tariffavtale.

Rødt Vestland ber om at fylkesdirektøren følger opp seriøsitetskravene som ble fastslått i 2021 og på bakgrunn av dette opphever den inngåtte avtalen til fordel for et selskap med landsdekkende tariffavtale. Det går fram av en brevveksling som ledd av en såkalt interpellasjon.

Scan Heis mener de ikke har gjort noe galt, og minner om at det er organisasjonsfrihet i Norge. Les svaret deres lenger ned.

Mulig lovstridig krav

I et svarbrev fra fylkesordføreren, via fylkeskommunens juridiske avdeling, stadfestes det enighet om at fylket skal være et godt forbilde for å sikre et seriøst arbeidsliv.

Det kan kreves at allmenngjorte tariffavtaler eller landsdekkende skal følges der de finnes. Men det er ikke rettslig grunnlag for å kreve at leverandører er part i en tariffavtale, ifølge fylkesledelsen.

Dette mener fylket framgår i forskrift om offentlige anskaffelser og peker også på at det potensielt er i strid med EØS-avtalen om man krever at alle leverandører må være tilknyttet landsdekkende tariffavtaler.

Les også: Veiarbeiderne krever tariffavtale, men Senterpartiet sier nei på grunn av EØS

Det ble etter seriøsitets-vedtaket i 2021 laget en veileder som beskriver hvordan vedtaket kan håndteres samtidig som andre lover ikke brytes. I forbindelse med Scan Heis har fylket holdt seg innenfor denne veilederen, ifølge brevet fra fylkesordføreren.

Derfor er budskapet fra fylkesdirektøren at kontrakten med Scan Heis er inngått i tråd med gjeldende regelverk, og det er ikke forhold ved inngåelsen nå som gir rettslig grunnlag til å si den opp med mindre vilkår i den inngåtte kontrakten brytes.

«Vestland fylkeskommune kan ikke kreve at virksomheten er organisert slik at den er part i tariffavtale mv.,» står det i brevet. Det legges til at fylkesdirektøren har mulighet til å be om innsyn for å sikre at lønns- og arbeidsvilkår er i henhold til allmenngjort tariffavtale, og at dette rutinemessig vil følges opp.

Uenig i veileder

Under framleggelsen av interpellasjonen i et fylkestingsmøte onsdag forklarte Jeanette Onarheim Syversen, gruppeleder for Rødt i Vestland, at de mener det finnes et handlingsrom som ikke er utnyttet.

– Intensjonen til Rødt for å ta opp denne saken er at vi er uenig i hvordan fylkesdirektøren i sin rettleder praktiserer de vedtatte seriøsitetskravene, sa hun.

– Det vi ønsker er at det offentlige skal ha anledning til å favorisere bedrifter som har landsdekkende tariffavtale mot bedrifter som er useriøse og tidligere tatt i tilsyn for å ikke respektere landsdekkende tariffavtaler, sa hun også.

Fylkesdirektør Rune Haugsdal mener de jobber rett.

– Vi følger opp fylkestingets vedtak om seriøsitetsbestemmelser, punktum. Vi følger opp og verifiserer at leverandørene følger de kontraktkrav som vi stiller, så vi er på samme måte som interpellanten opptatte av å ha et ryddig og seriøst arbeidsliv, sa han.

Ble stemt ned

Syversen forklarte at hun ikke ønsket å henge ut administrasjonen, og at hun mener måten veilederen og seriøsitetsbestemmelsene følges opp er god.

Hun fortalte også fra talerstolen at hun innser at det nå kan bli vanskelig å avblåse akkurat denne inngåtte kontrakten juridisk, og at de er villige til å moderere eller trekke akkurat det kravet.

– Det vi ønsker et at praksisen ikke skal føre til bekymringer for at trepartssamarbeidet bare er et glansbilde som ikke har reell effekt. Det er en uro der ute i fagbevegelsen at det er problematisk når bedrifter som i utgangspunktet ikke respekterer tariffavtalens bestemmelser og heller ikke har landsdekkende tariffavtaler i sine organisasjoner, får store anbud av fylkeskommunen som tross alt har anledning til å gå fram som et godt eksempel på hvordan vi kan opprettholde organisasjonsgraden, trepartssamarbeidet og det seriøse arbeidslivet, sa hun.

Rødts interpellasjon ble avvist i fylkestinget onsdag 2. oktober.

Ap, SV, MDG, Industri og næringspartiet, Rødt, Bergenslisten og en uavhengig politiker, 27 totalt, hadde tommel opp for videre prosess. Men 38 vestlendinger stemte nei til realitetsbehandling; Høyre, Frp, SP, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet. 

Heiskrangel

Rødt hadde støtte fra LO i Bergen og Heismontørenes Fagforening (HMF). De også har reagert på at fylkesadministrasjonen inngikk avtale med Scan Heis. De sa klart ifra om dette i Bergensavisen i august.

I forbindelse med onsdagens debatt skrev LO i Bergen og HMF en felles støtteerklæring til Rødts initiativ.

«Hvordan kan Scan Heis tilby billigere avtaler enn andre? Jo, blant annet ved å ikke forholde seg til den landsdekkende tariffavtalen for heisfaget. Ingen overtid, ingen utenbystillegg, ingen diett, ingen pensjonssparing og ofte ingen fagarbeider som utfører arbeidet,» skrev de, og:

«Det er en klar forventning fra Heismontørenes fagforening at Vestland fylkeskommune, som en stor offentlig aktør, går foran som et tydelig forbilde og tar sitt ansvar når det gjelder et seriøst arbeidsliv.»

Dette svarer Scan Heis AS

Daglig leder Atle Helland i Scan Heis mener beskyldningene framsatt av HMF ikke er korrekte og dessuten udokumenterte. Det skriver han i en e-post til Nettverk.

Han viser til at offentlige anskaffelser i Norge er strengt lovregulert og at organisasjoner og foreninger med særinteresser verken er eller skal være en del av disse prosessene.

«HMFs representant trekker fram manglende tariffavtale som et argument for at kontrakt ikke skal tildeles vårt selskap. I Norge er det organisasjonsfrihet og det er opp til den enkelte ansatte å organisere seg eller ikke,» skriver han.

«Selv om det tidvis har vært et sterkt press av HMF på enkelte ansatte og lærlinger, så er det ingen som har valgt medlemskap i Heismontørenes fagforening og følgelig er det heller ikke opprettet en tariffavtale,» legger han til.

Han sier montørene i selskapet har lønnsnivå over tariff og ellers er på linje med lønns- og arbeidsvilkår med øvrige sammenlignbare selskaper.

Påstander om sosial dumping er skivebom, mener Helland.

«Det fremsettes en rekke karakteristikker, samt uriktige og udokumenterte påstander om vårt firma fra HMF, som vi mener faller på sin egen urimelighet,» skriver han blant annet.

Helland poengterer også at selskapet både har godkjenninger, sertifiseringer og revisjonsordning som tilsier seriøs drift.

Ordkrig siden 2020

HMF og Scan Heis har kranglet i flere år. Siste offentlige storkrangel relatert til Bergens-heiser var i 2020.

Bergen kommune var byggherre for Sandsli bo- og aktivitetssenter. De sjekket arbeidsforholdene på prosjektet etter tips fra HMF, som resulterte i en rapport. Bergensavisen skrev om rapporten.

I den gikk det fram at to utenlandske arbeidere ikke fikk kompensert for overtid, og dessuten fikk 210 kroner i timen i stedet for minimumsnivået på 297,94 ifølge datidens landsomfattende tariffavtale for heismontører og sett opp mot deres ansiennitet.

De to jobbet for underleverandøren Professional Lift Trade Works Ltd., som Scan Heis hadde hyrt inn. Scan Heis var underentreprenøren til hovedentreprenør Constructa.

Situasjonen førte til en ordstrid mellom HMF-tillitsvalgte og daglig leder Atle Helland i Scan Heis rundt om dette var sosial dumping eller ikke. Rapportens konklusjon er sosial dumping, mente HMF Bergens Trond Polden.

Mens Atle Helland poengterte at heisoverenskomsten ikke er allmenngjort og at det derfor ikke var snakk om sosial dumping. Men at Scan Heis etterbetalte de to montørene for å «få saken ut av verden» og ikke som en anerkjennelse av å ha gjort noe feil.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse