Grønn omstilling
Skattefordelene i oljebransjen har kommet i veien for det grønne skiftet, mener Lysbakken
Næringsministeren og SV-lederen er ganske enige om at det grønne skiftet må gjennomføres, og hvilke tiltak vi må ha. Problemet er, ifølge Lysbakken, at oljeskattepakken har ført til et investeringsboom i oljebransjen.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
jan.erik@lomedia.no
Da SV-leder Audun Lysbakken og næringsminister Jan Christian Vestre innledet på EL og IT Forbundets landsmøte var begge svært opptatt av det grønne skiftet og EL og IT Forbundets rolle i dette.
De var enige om at forbundets medlemmer kommer til å spille en avgjørende rolle i å endre det norske arbeidslivet, slik at klimautslippene blir kraftig redusert.
Havvind og batterifabrikker
Begge trakk fram havvind, batterifabrikker og hydrogen som viktige elementer for å få til en grønn omstilling, men under den samstemte overflaten ligger det en uenighet; Hvem skal gjøre jobben, har vi nok mennesker til å utføre alle oppgavene?
Audun Lysbakken etterlyste fra talerstolen en plan for denne omstillingen.
Han viste til at EU og USA har lagt sine planer, men at det ikke finnes noen slik plan i Norge.
Oljeskattepakken
Overfor FriFagbevegelse presiserte han at det er ett hinder; oljeskattepakken.
Under pandemien fikk oljenæringa store skattelettelser for å sørge for at næringen ikke ble påført store varige skader. I ettertid er det bred enighet om at skattelettelsene har ført til en investeringsboom i oljenæringen.
– Oljeskattepakken gjør at Norge kommer altfor seint i gang med det grønne skiftet, sa SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse etter innlegget på EL og IT Forbundets landsmøte.
Nye oljeinvesteringer: Oljeskattepakken førte til rekordstor prosjektbølge på norsk sokkel
USA og EU
Han viste til at både USA og EU har kommet med sine store pakker for grønn omstilling
– I Norge derimot, har store penger gått til en oljeskattepakke som låser oss til gammelt mønster. Det mangler fortsatt en ordentlig plan for at vi skal ta igjen det forspranget andre land har fått. Nå trenger vi en nasjonal plan for havvind, hydrogen og alle de andre tingene vi skal leve av i framtida.
Lav ledighet
Vestre på sin side mente at dette kom til å løse seg.
– Det helt riktig at vi nå er oppunder kapasitetstaket i norsk økonomi. Vi har rekordlav arbeidsledighet, og det er mangel på arbeidskraft i stort sett alle næringer, sa Vestre da FriFagbevegelse fikk stille ham noen spørsmål etter innlegget.
Han mente at dette ikke er et nullsum-spill, men at en i stedet må diskutere hvordan vi kan lage få flere inn i arbeid. Dette skal skje gjennom å gi et relevant etter- og videreutdanningstilbud, kompetansepåfyll til de som står utenfor.
Saken fortsetter under bildet.
Havvind er viktig i det grønne skiftet sa næringsminister Jan Christian Vestre da han holdt innlegg på EL og IT Forbundets landsmøte.
Jan-Erik Østlie
– Selv om vi har lav ledighet, er det mange som står utenfor. Vi må se på hvordan vi kan få mer digitalisering i offentlig sektor i alle deler av industrien, sånn at vi får mer ut av alle arbeidskraftressursene våre. Til sammen vil dette øke kapasiteten i norsk økonomi gjennom å flytte folk fra en bransje til en annen.
Oppdrag til Japan og Korea
Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, ser dilemmaet.
– Det har blitt sagt at havvind skal være det neste beinet offshorenæringen skal stå på. Da vil det være forferdelig hvis disse oppdragene går til verft i Korea og Japan fordi norske verft ikke har kapasitet fordi ordrebøkene er fulle av oppdrag som følge av oljeskattepakka, sier Andersen til FriFagbevegelse.
Tiltro til markedet
Han tror at regjeringen har litt for stor tiltro til at markedet skal kunne håndtere disse problemene.
– Jeg savner en analyse fra regjeringen som viser hvor stor kapasitet som egentlig finnes, og om det er ledig kapasitet til å gjennomføre det grønne skiftet, sier Andersen.