JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik kan du få oppdatert kunnskap gratis

Internett er så visst din venn i disse korona-tider.
HJEMMESKOLERING: Også voksne kan ha godt av «hjemmeskolering» hvis det er tid til overs på hjemmekontoret. Her fra kode-skolering av voksne under Arendalsuka 2017.

HJEMMESKOLERING: Også voksne kan ha godt av «hjemmeskolering» hvis det er tid til overs på hjemmekontoret. Her fra kode-skolering av voksne under Arendalsuka 2017.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Kanskje er du er isolert på hjemmekontor, er isolert hjemme generelt eller til og med er blant uheldige som i disse dager står i fare for å bli permittert.

Kanskje arbeidsdagen ikke går helt som vanlig.

Hvis arbeidsdagen er såpass komplisert å gjennomføre hjemmefra at du står i fare for å bli tiltaksløs kan vi minne om at internett har nettkurs du kan ta for å bruke tiden på å utvide din kunnskap, mange av disse «mikrokurs» du kan ta helt gratis.

Det finnes plenty av akademiske grader en kan opparbeide seg over internett, men her har vi valgt å plukke ut noen aktører som gir litt mindre omfattende kurs uten at det koster deg en krone.

Et mylder av nettkurs

Futurelearn.com har en hel drøss gratiskurs på nett. I disse tider er det kanskje ikke dumt å ta en kurs om Covid19, laget av London School of Hygiene & Tropical Medicine, men det finnes fra ulike aktører også kurs om fjernsamarbeid blant teams, om blokkjeder i energisektoren, hvordan energimarkedet fungerer sett opp mot fornybar energi, eller et meteorologi-kurs som kan være relevant for folk som jobber i yrker som driver på utendørs.

Her kan du også lære om yrkeshelse i utviklingsland via Universitetet i Bergen, om det skulle være relevant, eller om rehabilitering av norske stavkirker, i regi av NTNU.

Tilsvarende tilbud har exd.org, der det er mange gratiskurs, men der du eventuelt må betale hvis du vil ha sertifisering. Trendy tech-temaer som robotikk og tingenes internett, elbil og hva bruk av batteri og brenselceller betyr for samfunnet. 4G-nettverk. Utviklingspsykologi. Kurs som handler om å bli bedre i engelsk kan vel komme til nytte i de fleste yrker.

I samme åndedrag er det verdt å nevne open.edu, som tilbyr en rekke kurs innen helse/sport/psykologi, utdanning/utvikling, historie/kunst, språk, forretningsliv, natur/miljø, vitenskap/matte/teknologi, samfunn/politikk/jus, og openuniversity.edu.

Koding: Python!

Det er horder av datakurs der ute, hvis det kunne friste å hive seg med hud og hår inn i digitaliseringens gleder. Blant annet er programmeringsspråket Python «hot» for tiden, selv om det er 30 år gammelt. Det kan skyldes at programmeringsspråket er relativt enkelt å bruke, men samtidig høyt anvendelig, effektivt å buke og med mulighet for kraftfulle bruksområder.

Så hvis du føler deg eventyrlysten, kan du sjekke ut for eksempel learnpython.org, eller denne over seks timers Youtube-videoen for den saks skyld.

Youtube er for øvrig et snedig sted å søke ny visdom innen det meste. Gjør som kidsa, bruk Youtube. Eller Ted-talk, hvis du savner konferansefølelsen og foredragsvirksomhet.

Men husk å være kildekritisk. Særlig hvis du oppsøker lærdom om mer kontroversielle og omdiskuterte temaer. Men akkurat Python og programmering er ikke spesielt kontroversielt.

World Wide Web

Webutvikling, det som gjør at nettsider vises som de gjør, kan også være fint å kunne i mange sammenhenger i mange ulike yrker. Norske Refsnes Data startet for 22 år siden en av de nå mest populære gratis grunnskoleringene i ulike webteknologier, W3Cschool.

Et tips kan være å begynne på HTML, som er den grunnleggende teknologien, selve byggeklossene. CSS er tett sammenkoblet og brukes for å fastslå hvordan byggeklossene skal se ut, for eksempel justering av farger og fontstørrelser. Det er for øvrig en teknologi «funnet opp» av en nordmann i 1994. Det praktiske med CSS er at det muliggjør effektiv endring av design på selve siden og på flere sider av gangen om CSS-beskrivelsene er lagret i en separat fil.

Det finnes kurs i mange andre webutviklingsrelaterte teknologier på W3Cschool, men for en i startgropen er det kanskje best å begynne her, på «the basic».

Øvrige tech-kurs

Det finnes også teknologikursing på blant annet Codeacademy.com, der du kan få nettkurs i alt det nevnte og masse mer, noe gratis og noe mot betaling, mens Google h ar noe de kaller «Digital Garage» som i tillegg også kan tilby kurs i nettmarkedsføring, IT-sikkerhet, digitalt demokrati og også har en rekke kurs knyttet til karriere generelt, som produktivitet, selvtillit og evnen til å tale i forsamlinger. Flere av disse er med quiz og offisiell sertifisering.

Ditto tilbyr aktører som Facebook kurs i hvordan du bruker dem for annonsering.

Lær deg koding som kidsa lærer koding

Hvis du er interessert i å forstå mer av programmering, men synes både Python, HTML og CSS ser helt pyton ut, kan du gjøre som tusenvis av skolebarn og prøve micro:bit-kursene. Det er laget for skoleelever, og nevnte side er laget for deres lærere, men vi håper det likevel kan være til nytte for voksne sliter med å forstå hvordan alt dette fungerer.

Les også: Her lærer Datatilsynets direktør seg koding

Micro:bit byr på programmering så enkelt som dra- og slipp, som kan være en fin, skånsom og enkel måte å lære seg prinsippene bak programmering på. Det går an å bestille et kretskort som man kan overføre denne simulerte koden til, for maksimal moro (det er selve micro:bit-en).

Dette er jo også en glimrende aktivitet foreldre kan gjøre sammen med barna fra hjemmekontoret for gjensidig skolering av alle parter.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse