JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik kan montørfremtiden bli

Lyse-direktør vurderer å utruste elektromontører med Google Glass.
BRILLEFIN: Omtrent slik ser standardbrillemodellen av Google Glass som er å få tak i nå ut. Siste nytt er at Google har inngått samarbeid med selskapet Luxxotica, som står bak trendy merkevarer som Ray Ban og Oakley.

BRILLEFIN: Omtrent slik ser standardbrillemodellen av Google Glass som er å få tak i nå ut. Siste nytt er at Google har inngått samarbeid med selskapet Luxxotica, som står bak trendy merkevarer som Ray Ban og Oakley.

Google

leif.kirknes@lomedia.no

– Google Glass er konge. Jeg kan se for meg at elektromontører kommer til å bruke dette produktet.

Det har Eirik Gundegjerde, konserndirektør for Smart Utility og forretningsutvikling i Lyse, sagt. Uttalelsen falt på en konferanse i regi av Teknisk Ukeblad i forrige uke.

Google Glass er den store tekno-snakkisen for tiden i nerdekretser. Det er snakk om et produkt som gir deg en gjennomsiktig dataskjerm rett i overkant av det ene øyet, som du i hovedsak styrer med tale. Den lille dataskjermen er festet øverst i hjørnet av en brilleinnfatning og kan snakke trådløst med smarttelefonen din. Det finnes egen programvare tilpasset brillen. Så kan du for eksempel sette på GPS-navigasjon til et bestemt sted og gløtte opp fra tid til annen for å sjekke at du er på rett vei.

Man kan si hva man vil om produktet, som foreløpig eksisterer i svært begrenset opplag og ikke direkte er å få kjøpt i den vanlige elektrosjappa. Produktet er av flere årsaker tema for heftig debatt, men den debatten tar særlig utgangspunkt i bruk av disse teknologiske brillene som privatperson.

Bedre enn brett?

De fleste kan derimot være enig med Gundegjerde i at det for flere yrkesgrupper kan være et praktisk produkt, i bruk som arbeidsredskap. Han viser blant annet til leger i Japan som bruker produktet for å få epikrise og elektronisk pasientjournal direkte på øyet mens de jobber. Likedan kan disse teknobrillene være praktiske for el-montører, mener Gundegjerde, særlig nå som automatiske strømmålere, AMS, skal rulles ut i store kvanta.

– Vi skal gjennom en ganske stor logistikkoperasjon. Når du skal gjennom 140 - 150.000 leveranser i løpet av få år, må du prøve å strømlinjeforme prosessene, sier Gundegjerde.

Han påpeker at de har ulike ønsker og krav i forbindelse med installasjoner, og samtidig installatører med ulike ferdigheter. Derfor har Lyse utviklet en «app», som fungerer som et prosess-verktøy. Den dokumenterer installasjonen og gir mulighet for samsvarserklæring, blant annet. Foreløpig er appen designet med tanke på nettbrett.

– Når du har en app på et nettbrett, betinger det at du bruker deler av førligheten din for å holde brettet og navigere i appen. Med Google Glass ser vi at det kanskje er muligheter for å ta dette videre. Derfor driver vi nå og kikker på om dette kan være et godt virkemiddel.

Ikke nødvendigvis dyrt

I tillegg til AMS-installasjon, tenker Lyse også på installasjon av smarthus, et av de store satsningene selskapet har gående. AMS og smarthus hegner gjerne litt sammen, påpeker Gundegjerde.

– Japanske legers bruk av Google Gass gir noen tanker, så får vi se hvor anvendelig det viser seg å være i praksis. Det kan jo hende det er ren ønsketenkning, det er mye vi må finne ut av først.

– Google Glass koster. Vil ikke dette eventuelt blir fryktelig dyrt?

– Ikke nødvendigvis. En iPad koster også penger. Og om dette med Glass begynner å ta av i volum, vil det bli mer levelige kostnader. Om det i tillegg gjør installasjonen kjappere, bedre og mer tilrettelagt for montøren, er det kjempeinteressant.

Prisen på Glass forrige gang de gikk ut i begrenset salg fra Google, var 1500 amerikanske dollar, vel 9000 norske kroner. Så heit er Glass i nerdekretsene, at du kan gange den prisen med to på «svartemarkedet». Flere antar imidlertid at prisen når produktet omsider lanseres for massene vil ligge mye nærmere hva en oppegående smarttelefon går for, altså potensielt et sted mellom 4000 til 6000.

Det kan potensielt gjøre tanken mulig å leve med for Lyse. Ifølge Gundegjerde vil det bedre nåverdien for Lyse Elnett med 2 millioner kroner årlig i verdi om de klarer få tiden på hver installasjon ned med ett minutt.

App etter sommeren

Tilbake til selve appen, har den vært gjennom en pilot-runde og nærmer seg nå verktøykassa til den gjengse Lyse-montør.

– Det er snakk om en prosess-app som guider montøren gjennom det vedkommende skal gjøre. Et ledd i dette er å prøve å få installasjonen som bra som mulig, og at man unngår feil eller at ting glemmes. I piloten har vi fått ryddet opp i litt barnesykdommer, og appen begynner nå å bli stabil. Vi regner med lansering rett over sommeren.

Appen skal også forbedre kommunikasjonen med kunden og elektroinstallatøren.

Dags dato er tallet målere Lyse Elnett må bytte rundt 140.000, gitt boligvekst i årene som kommer vil det være oppe i rundt 160.000 i år 2018. Fristen for når alle norske strømkunder skal være på lufta med AMS er 1. januar 2019.

Det er snakk om en prosess-app som guider montøren gjennom det vedkommende skal gjøre.

Eirik Gundegjerde, Lyse

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse