FØLGER OPP: Ove Toska og distirkt Hordaland og Sogn og Fjordane mener det er viktig å ta de kampene som dukker opp når useriøse arbeidsgivere avdekkes.
Leif Martin Kirknes
Slik stopper de sosial dumping
Hva er det med Hordaland som gjør at de finner så mange useriøse firma?
Leif.kirknes@lomedia.no
Nesten alle eksempler på sosial dumping innenfor elektro og tele har Forbundet sentralt fra Hordaland, forteller Jan Olav Andersen fra EL & IT.
– Jeg sitter med en følelse av at det ikke er fordi Hordaland er et sosial dumping-høl, men at Hordaland evner å avdekke flere tilfeller.
Han håper flere kan gå i samme fotspor ved å være mer årvåken.
– Vi må reise bevisstheten i egne organisasjonsledd, ikke minst hos tillitsvalgte i innkjøpsbedriften. Hvilke standarder setter man, og hvilke system lager man for å følge opp, sier Andersen.
– Vi som forbund, arbeidstaker og tillitsvalgte må stå i spissen for at vi skal ha kvalitet, kompetanse, nærhet og en nasjonal industri som kan sørge for helt essensiell infrastruktur som telenett og strømnett.
Når det gjelder tilfellet som ble avdekket og omtalt i august i år, med dårlig sikrede rumenske arbeidere på tak på vegne av Netcom, med 7,5 kroner i timen i lønn og trussellignende klausuler om bøter i arbeidskontrakten, forteller Ove Toska og Åge Blummenfelt fra EL & IT distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane at de følger opp saken.
Må følge med
Fra før følger de også opp den såkalte Hardangerbru-saken, som nærmer seg en løsning etter at distriktet har kjempet siden mars 2011 for utbetalinger til de involverte.
– Det er krevende, men fagforeningens oppgave er å jobbe med sosial dumping når det oppdages, og forfølge, grave og sørge for at de får lønna de skal ha. De er krevende og langsiktig arbeid, sier Blummenfelt.
I broens tilfelle er siste utvikling at det nå har blitt sendt brev til alle 14 som jobbet der med hvor mye de skal få, og det avventes svar på at de involverte aksepterer beløpet.
– Vi må følge med og påse at pengene kommer. Det er ingen garanti at de gjør det selv om noen strå frem og sier de personlig skal sørge for at pengene blir utbetalt, sier Toska.
Han har vært borti mye rart. Utfallet varierer. Noen får pengene de skal ha utbetalt og er godt fornøyde. I andre tilfeller gis det medhold til utbetaling, men så slår bedriften seg selv konkurs før et nytt tilsvarende selskap eventuelt startes fra konkursboet. Andre ganger er representanter i banken på vegne av arbeidstaker når pengene skal utbetales.
– Det er i en del tilfeller organisert virksomhet og mafia vi slåss mot her, sier Toska.
Kompliserte miljøer
Men det er til tider snakk om vanskelige miljøer å komme i tett kontakt med.
– Mange har fått grei beskjed om at de umiddelbart får sparken og blir kastet ut av landet om de snakker med tillitsvalgte. Andre kommer fra steder der fagforeninger har en litt hard historie, der fagforening, myndighet og arbeidsgiver var det samme, sier Blummenfelt.
Ifølge Toska er det likevel viktig å ta de lange kampene på andres vegne.
– De snakker sammen på Facebook i miljøene sine, men det tar tid å bygge opp tillit og vise hvem vi har, særlig blant dem som har vekslende erfaringer med fagforeninger i hjemlandet. Vi må få flere gode eksempler for å vise at vi har ærlige hensikter, sier han.
Han garanterer at distriktet skal fortsette å avdekke saker. For lengst har de laget et banner, uten spesifikke selskapsnavn, med teksten «Bygget med sosial dumping». Den kan sånn sett brukes universelt når tilfeller rulles opp.
– Vi må vise dem at vi ikke er ute etter å utestenge dem fra arbeidsmarkedet, men at arbeidsimmigranter og gjestearbeidere skal ha samme vilkår som vi har og som er alminnelig i bransjen. Det skal være ordentlige ansettelses- og lønnsvilkår, først da er vi fornøyde.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden