FØLGER OPP: Ove Toska og distirkt Hordaland og Sogn og Fjordane mener det er viktig å ta de kampene som dukker opp når useriøse arbeidsgivere avdekkes.
Leif Martin Kirknes
Slik stopper de sosial dumping
Hva er det med Hordaland som gjør at de finner så mange useriøse firma?
Leif.kirknes@lomedia.no
Nesten alle eksempler på sosial dumping innenfor elektro og tele har Forbundet sentralt fra Hordaland, forteller Jan Olav Andersen fra EL & IT.
– Jeg sitter med en følelse av at det ikke er fordi Hordaland er et sosial dumping-høl, men at Hordaland evner å avdekke flere tilfeller.
Han håper flere kan gå i samme fotspor ved å være mer årvåken.
– Vi må reise bevisstheten i egne organisasjonsledd, ikke minst hos tillitsvalgte i innkjøpsbedriften. Hvilke standarder setter man, og hvilke system lager man for å følge opp, sier Andersen.
– Vi som forbund, arbeidstaker og tillitsvalgte må stå i spissen for at vi skal ha kvalitet, kompetanse, nærhet og en nasjonal industri som kan sørge for helt essensiell infrastruktur som telenett og strømnett.
Når det gjelder tilfellet som ble avdekket og omtalt i august i år, med dårlig sikrede rumenske arbeidere på tak på vegne av Netcom, med 7,5 kroner i timen i lønn og trussellignende klausuler om bøter i arbeidskontrakten, forteller Ove Toska og Åge Blummenfelt fra EL & IT distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane at de følger opp saken.
Må følge med
Fra før følger de også opp den såkalte Hardangerbru-saken, som nærmer seg en løsning etter at distriktet har kjempet siden mars 2011 for utbetalinger til de involverte.
– Det er krevende, men fagforeningens oppgave er å jobbe med sosial dumping når det oppdages, og forfølge, grave og sørge for at de får lønna de skal ha. De er krevende og langsiktig arbeid, sier Blummenfelt.
I broens tilfelle er siste utvikling at det nå har blitt sendt brev til alle 14 som jobbet der med hvor mye de skal få, og det avventes svar på at de involverte aksepterer beløpet.
– Vi må følge med og påse at pengene kommer. Det er ingen garanti at de gjør det selv om noen strå frem og sier de personlig skal sørge for at pengene blir utbetalt, sier Toska.
Han har vært borti mye rart. Utfallet varierer. Noen får pengene de skal ha utbetalt og er godt fornøyde. I andre tilfeller gis det medhold til utbetaling, men så slår bedriften seg selv konkurs før et nytt tilsvarende selskap eventuelt startes fra konkursboet. Andre ganger er representanter i banken på vegne av arbeidstaker når pengene skal utbetales.
– Det er i en del tilfeller organisert virksomhet og mafia vi slåss mot her, sier Toska.
Kompliserte miljøer
Men det er til tider snakk om vanskelige miljøer å komme i tett kontakt med.
– Mange har fått grei beskjed om at de umiddelbart får sparken og blir kastet ut av landet om de snakker med tillitsvalgte. Andre kommer fra steder der fagforeninger har en litt hard historie, der fagforening, myndighet og arbeidsgiver var det samme, sier Blummenfelt.
Ifølge Toska er det likevel viktig å ta de lange kampene på andres vegne.
– De snakker sammen på Facebook i miljøene sine, men det tar tid å bygge opp tillit og vise hvem vi har, særlig blant dem som har vekslende erfaringer med fagforeninger i hjemlandet. Vi må få flere gode eksempler for å vise at vi har ærlige hensikter, sier han.
Han garanterer at distriktet skal fortsette å avdekke saker. For lengst har de laget et banner, uten spesifikke selskapsnavn, med teksten «Bygget med sosial dumping». Den kan sånn sett brukes universelt når tilfeller rulles opp.
– Vi må vise dem at vi ikke er ute etter å utestenge dem fra arbeidsmarkedet, men at arbeidsimmigranter og gjestearbeidere skal ha samme vilkår som vi har og som er alminnelig i bransjen. Det skal være ordentlige ansettelses- og lønnsvilkår, først da er vi fornøyde.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen