JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekruttering

Søker gode praktikere som elektrolærere

Hvordan skal man få gode fagfolk til å søke seg til elektrolæreryrket? På Strømmen videregående skole gås det nye veier for å bedre rekrutteringen.
Stian Krogstad og Lars Jakob Berg ønsker flere flinke fagarbeidere som kan tenke seg å bli gode elektrolærere på Strømmen videregående skole.

Stian Krogstad og Lars Jakob Berg ønsker flere flinke fagarbeidere som kan tenke seg å bli gode elektrolærere på Strømmen videregående skole.

Knut Viggen

Knut.viggen@lomedia.no

– Læreryrket er spennende og fagarbeid er viktig, sier elektrolærer Lars Jakob Berg.

Han mener kombinasjonen er uslåelig. Selv stortrives han i yrket når han nå går inn i sitt 65. år.

Sammen med Stian Krogstad, som er avdelingsleder for Elektro og datateknologi ved Strømmen videregående skole, er han på jakt etter nye gode fagfolk som kan bli gode elektrolærere.

Strømmen opplever, som mange andre skoler, at det kan være krevende å rekruttere nye elektrolærere. I tillegg har de fått flere tilbakemeldinger på at det kan være utfordrende å fungere som lærer den første tiden.

Det er også stor rift etter elektrikere i bransjen, noe som ikke har gjort det lettere å rekruttere.

Alternative metoder

De har brukt de siste månedene på å komme i kontakt med flere fagfolk, gjennom alternative annonser, e-poststafetter og å reise rundt og snakke med folk.

I tillegg har de laget en skisse til en introduksjon til nye i yrkesfaglærerjobben.

Det kan være utfordrende for elektrikere som gjerne er ekstra flinke på noen områder å skulle undervise i hele bredden av faget. I tillegg må elektrolærere både bli oppdatert på nye ting, og også bli gode undervisere, enten det gjelder å gi tilbakemelding eller å lage gode presentasjoner.

– Det vi gjør et forsøk på, er å systematisere noe av det vi begynte på tidligere i år, sier Berg og Krogstad.

Ute etter de som har lyst

Strømmen videregående skole er en stor yrkesfagskole innen elektrofag med historie som strekker seg seks tiår tilbake. De har nesten 250 ungdoms- og voksenelever med ulik bakgrunn og mer enn 25 lærere. Mange av lærerne har vært der i en årrekke. Men et generasjonsskifte står for døra, i løpet av noen år er det flere som går over i pensjonistenes rekker.

– Vi søker nå etter lærere og kan tenke oss fem etter hvert denne høsten. Min inngang er at du må være glad i faget, glad i ungdom, ha lyst til å bli en god lærer. Og så må du tørre å øve, sier Lars Jakob Berg.

– Du må ha litt lyst til å bli lærer, altså!

Krever trening

Lærere innen elektro er fagarbeider med minst to års praksis, ofte fem til ti. De jobber normalt et år før de starter på den treårige yrkesfaglærerutdanninga som tas mens man jobber med redusert stilling. Det er også en bachelorutdanning.

– Det er jo en kongeløsning, her kan du kombinere utdanning med full jobb, supplerer Stian Krogstad.

Han synes læreryrket har fått en litt negativ omtale.

– Det har vært fokus på at du går ned i lønn og at det er så mange utfordringer med ungdom. Det synes jeg ikke man skal henge seg opp i. Det er et yrke som er bra å være i, men det krever trening. Det å lære bort ting til ungdom, se at de vokser, det er en stor tilfredsstillelse, mener Krogstad.

Vil ha nytt blod

Berg og Krogstad har også engasjert seg i dette fordi de ikke ønsker å stjele lærere fra andre skoler i nærområdet, det er elektrolinjer både andre steder på Romerike og i Oslo.

– Vi synes det er viktig og heller tilføre nytt blod. Hvis ikke blir det de samme lærerne som går rundt på skolene hele tida, sier de.

– Og så vil vi ha tak i de riktige folkene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse