JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ståle Brå fra Bravida fikk bronse i europamesterskapet i elektro

Et gull, et sølv, tre bronse og fem spesialmedaljer til det norske yrkeslandslaget.
BRONSE: Ståle Brå, Bravida, fikk pallplassering i elektro-EM.

BRONSE: Ståle Brå, Bravida, fikk pallplassering i elektro-EM.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Forrige uke gikk Europamesterskapet i Yrkesfag (Euroskills) av stabelen i Budapest. Det ga god uttelling for Norge, og førte til en rekke medaljer da vinnerne ble offentliggjort lørdag kveld.

Blant annet fikk Bravida-elektriker og EL og IT-medlem Ståle Brå bronse. Poengskåren endte på 751 av 800 mulige poeng.

– Hvordan føles det nå?

– Veldig bra! Jeg følte det lå an til topp fem, tenkte kanskje en fjerdeplass. Så det ble jubel når de ropte meg opp, sier Brå til Nettverk/FriFagbevegelse mandag formiddag, etter å ha hatt noen timer fri på morgenkvisten for å komme seg til hektene.

Hektisk

Siste dagen, fredag forrige uke, ble hektisk.

– Jeg skulle egentlig begynt å programmere, men var ikke helt ferdig med installasjonen, og måtte bli ferdig med den før jeg kunne begynne å programmere. Så det ble litt dårlig tid på programmeringen. Og så var det noe som viste seg å ikke fungere ...

På førsteplass blant elektrikerne kom sveitsiske Daniel Gerber, mens Diane Reuter fra Tyskland fikk sølvmedalje. Skåren til den sveitsiske elektrikeren var på svimlende 796 av 800.

– Sveitseren var god. Det har aldri vært noen så bra poengskår som han fikk i år. Han fikk beste poengskåren i hele Europamesterskapet, sier Brå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ SPRENG: Ståle Brå på konkurransens andre dag.

PÅ SPRENG: Ståle Brå på konkurransens andre dag.

Leif Martin Kirknes

Brå har dobbelt fagbrev, og er i tillegg til å være landslagsutøver innen elektro også regjerende Norgesmester i telekom.

– Man blir stolt. Vi hevder oss i toppen, sier Monica Derbakk, leder av utviklingsvadelingen i EL og IT.

Hun var selv i Budapest med resten av utviklingsavdelingen, og synes det er inspirerende også for andre når det blir så gode plasseringer. Hun mener resultatet må si noe om helheten i den norske fagopplæringen.

– Med så mange deltakerland er det sikkert lite som skiller de tre på toppen, så bronse er godt som gull tenker jeg!

Gull, sølv, bronse, bronse

Innen anleggsgartner gikk det helt til topps for nordmennene Nils Karjetta og Kjetil Sigurd Marius Schwoch fra henholdsvis selskapene Aakerholt, Sten og Lund i Sandefjord og Strandmann i Åsgårdstrand.

Sveiser Jon Arne Hjelmstadbakk fra Kværner i Verdal fikk sølv, mens det også ble delt ut bronse til både bilmekaniker for tunge og lette kjøretøy, henholdsvis Tor Øyvind Venemyr Voreland (Bertel O. Steen, Venesla) og Jon Sindre Lund Gabrielsen (Frydenbø Bilsenter, Kristiansand).

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GULL! At disse to herrer hadde denne diskusjonen seg i mellom på konkurransens andre dag kan, hvem vet, kanksje ha vært utslagsgivende for gullmedaljen innen for landskapsarkitektur (anleggsgartner).

GULL! At disse to herrer hadde denne diskusjonen seg i mellom på konkurransens andre dag kan, hvem vet, kanksje ha vært utslagsgivende for gullmedaljen innen for landskapsarkitektur (anleggsgartner).

Leif Martin Kirknes

Worldskills-delegat og spesialrådgiver i LO, Benedikte Sterner, er i topp humør.

– Jippiiiiiii!, sier hun, med omtrent så mange i-er, om ikke flere.

I VM i Abu Dhabi i 2017 fikk Norge ingen pallplasering, og i forrige uke fortalte Sterner FriFagbevegelse/Nettverk at hun var sugen på revansj. Med fem pallplasseringer må man vel si at det ønsket ble innfridd.

– Det ble revansj, for å si det sånn! Det er gledelig for de som har deltatt og trenerne og laget rundt de ulike fag. De som har deltatt kan være utrolig stolte.

Fem utmerkelsesmedaljer

Videre fikk fem nordmenn spesialmedaljen «Medal of Excellence», som betyr at de fikk over 700 poeng av 800 mulige poeng – en slags nesten-pallplasssering-men-det-var-jaggu-tett-i-toppsjiktet-medalje.

Det gjelder kokk Torkil S. Helmersen (Scandic Nidelven Hotell), helsefagsarbeider Silje Kjærnli (Lovisenberg Diakonale Sykehus), Mekatronikk ved Espen Brantzæg Godø (Nordvest Miljø, Ålesund) og Vinjar Vederhus (J.E: Ekornes, Ikornnes), frisør Leif Anders Øverland (Nikita, Trondheim) og servitør Birk Torp (To Rom og Kjøkken, Trondheim).

Norge er, om man lager et gjennomsnitt av poengskåren, på femteplass i Europa. Årets sum er muligens også Norges beste poengskår noensinne.

– I denne konkurransen har Norge et mikroteam, og det var mange lag bortom og gratulerte. De skjønner ikke hvordan Norge, med sin relativt sett lille organisasjon, klarer å få sånne resultater. Det har vært mange lykkeønskninger fra både nære og fjerne land, sier Sterner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

WORLDSKILLS NORGE: Sekretariatsleder Elisabeth Lange og delegat Benedikte Sterner.

WORLDSKILLS NORGE: Sekretariatsleder Elisabeth Lange og delegat Benedikte Sterner.

Leif Martin Kirknes

Vært i ilden før

Hun tror det hjelper at en del av utøverne i EM også var i VM i fjor. Det ga dem en forståelse av hva de møter og hvilken opplevelse det er å delta i internasjonale konkurranser.

– Vi hadde jo ikke helt de samme resultatene i Abu Dhabi, kan vi trygt si. Om det var omstendighetene omkring konkurransen eller om utøverne ikke var godt nok forberedt vil jeg ikke mene noe om, det det var i alle fall tydelig at laget som deltok i år hadde tenkt å prøve og få medaljer – og at også de som ikke fikk medaljer viste gode forbedringer av resultater, sier Sterner, som legger til:

– Men det viktigste, enten du har fått medalje eller ikke, er at du har lært noe, og det er selvfølgelig på sikt den viktigste medaljen.

NM neste, så VM i Russland

Resultatene Norge har å vise til i Budapest, kommer ikke av seg selv, understreker Sterner.

– Det er mye systematikk og hard trening bak. Det som har forundret meg i min snart 30 års vandring i fag og yrkesopplæring, er de som sier at det fjerde året med verdiskapning i bedrift og det å trene mer på faget liksom ikke skal gi noen «høyere utdanning». Mitt svar er at det i alle fall skal gi deg kompetanse, og det er kompetanse som er interessant i dagens og morgendagens arbeidsliv. Det er den som skal produsere, sier Stener.

Det var rundt 100 nordmenn nede i Budapest for å heie, så vidt Worldskills Norge var kjent med. Worldskills Norge, landslaget og dets trenere utgjorde rundt 30. Sterner skryter gjerne av arrangørlandet, selv om Norge selv konkurrerte om å arrangere Euroskills på Lillehammer i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SUPPORTERE: Her hyller det norske landslaget den norske supporterklubben under åpningsseremonien.

SUPPORTERE: Her hyller det norske landslaget den norske supporterklubben under åpningsseremonien.

Leif Martin Kirknes

– Vi har opplevd flere ganger tidligere at ting ikke har vært på plass når man kommer ned, men i Budapest var det lagt et godt grunnlag og det gjør at man slipper å bli utslitt med å ordne opp i ting som skulle vært ordnet. Så all kred til Ungarn for å ha laget det beste konkurransegrunnlaget man kunne ønsker seg, og det sagt fra en verdig taper som selv ønsket å være vertskap for denne konkurransen.

Neste år er det yrkes-VM i Kazan i Russland. Før det blir det Yrkes-NM mot slutten av oktober på Hellerudsletta.

Russland hadde for øvrig det desidert største yrkeslandslaget og fikk flest medaljer. Med utøvere i 37 grener innkasserte de 9 gull, 8 sølv, 2 bronse og 10 utmerkelsesmedaljer. Østerrike, med utøvere i 32 grener, fikk 4 gull, 12 sølv, 2 bronse og 10 utmerkelsesmedaljer. Norge hadde til sammenligning utøvere i 12 grener (14 utøvere, da noen av grenene er lag på to).

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse