JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statnett-leverandører må heretter gi Statnett tilgang til taushetsbelagte skatteopplysninger

Slik blir det nye samarbeidet mellom Statnett og Skatteetaten for å bekjempe arbeidskrim.
SIGNERER: Divisjonsdirektør Eve Vangsnes Bergli i Skatteetaten signerte samarbeidsavtalen med Statnetts direktør for arbeidslivsrelasjoner Thor Johansen forrige uke.

SIGNERER: Divisjonsdirektør Eve Vangsnes Bergli i Skatteetaten signerte samarbeidsavtalen med Statnetts direktør for arbeidslivsrelasjoner Thor Johansen forrige uke.

Pressefoto

leif.kirknes@lomedia.no

Skatteetaten og Statnett har ifølge en pressemelding inngått en landsomfattende samarbeidsavtale som skal forebygge arbeidslivskriminalitet ved å utestenge useriøse Statnett-underleverandører.

Tilbydere som vil inngå kontrakt med Statnett, må heretter signere en fullmakt som gir tilgang til taushetsbelagte opplysninger hos Skatteetaten, slik at Statnett i sanntid får informasjon om hvorvidt leverandører betaler korrekte skatter og avgifter og om de er registrert i riktige registre. Skjemaet gjelder for hele kontraktkjeden.

Dette er informasjon Statnett ikke ellers ville hatt, og vil være verdifullt ved valg og oppfølging av leveranser, ifølge Thor Johansen, Statnetts direktør for arbeidslivsrelasjoner.

Les også: Statnett vil arbeidslivskriminaliteten til livs – forventer at leverandørene følger bedre med

Store summer

«Bekjempelse er viktig, og dette er et viktig verktøy i Statnetts arbeid mot arbeidslivskriminalitet. Dette vil bidra til at vi på en enda bedre måte kan sikre et anstendig arbeidsliv for dem som jobber på våre anlegg,» skriver han via pressemeldingen.

Divisjonsdirektør Eve Vangsnes Bergli påpeker at det offentlige i Norge kjøper varer og tjenester for om lag 500 milliarder kroner i året og at lovløse gjerne også ønsker en del av disse pengene.

«Gjennom avtaler som denne kan vi krympe handlingsrommet for de useriøse, og spille på lag med seriøse virksomheter som bidrar til fellesskapet,» skriver hun i pressemeldingen.

Les også: Statnett-underleverandør er politianmeldt for grove brudd på arbeidstakeres rettigheter

Lignende avtaler

Statnett og Skatteetaten har fra før en annen samarbeidsavtale i fire konkrete Statnett-prosjekter, der Skatteetaten kan bistå Statnett med å kontrollere og gjennomgå leverandørenes mannskapslister og mannskaper. De har også inngått slike typer landsdekkende samarbeid med selskaper som Statsbygg, Skanska, Veidekke, Forsvarsbygg, Oslo kommune og seks andre aktører.

Målet med samarbeidsavtalene som Skatteetaten inngår med ulike offentlige innkjøpere og private entreprenører er å utveksle opplysninger som bidrar til at store innkjøpere gir kontrakter til underentreprenører som følger regelverket, ifølge meldingen.

Les også: Da Statnett møtte mafiametoder i byggprosjektene sine, var tillitsvalgte viktige for å rydde opp

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse