JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen

Sterk støtte til fortsatt innleieforbud

Landstariffkonferansen advarer mot en reversering.
Jan Ole Evensen på talerstolen under tirsdagens debatt om innleie på landstariffkonferansen.

Jan Ole Evensen på talerstolen under tirsdagens debatt om innleie på landstariffkonferansen.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

– Forbudet virker, bemanningsutfordringene løses, mener Jan Ole Evensen, organisasjonsarbeider i Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus.

1. april 2023 ble reglene for å leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak strammet inn.

Det er nå forbudt å leie inn arbeidstakere til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. Det inkluderer også innleie av tekniske fag, som elektrikere.

Innskjerpingene i lovverket trådte i kraft for fullt 1. juli.

Ny rapport

I august-september gjennomførte byggfagforeningene i Oslo-området en kartlegging av situasjonen på byggeplasser i Oslo-området. Det har resultert i en ny rapport fra forskningsstiftelsen DeFacto.

Det er den første rapporten som foreligger etter at det midlertidige forbudet mot innleie for bemanningsforetak ble innført innen byggenæringen i Osloområdet våren 2023.

Hovedinntrykket i kartleggingen er at byggeledelsen de fleste stedene er positive til de nye reglene om forbud mot innleie fra bemanningsforetak.

Evensen har utført kartleggingen sammen med Boye Ullmann fra Bygningsarbeidernes Fagforening, og viste i innledningen til noen funn fra kartleggingen:

• Av 39 kartlagte byggeplasser ble 18 anslått å være helt friskmeldt for bruk av ulovlig innleie og bruk av bemanningsforetak.

• Konklusjonen er at det er 21 byggeplasser som ikke er friskmeldt og der det er snakk om brudd på lov- og regelverk. I åtte tilfeller var det tale om alvorlige brudd på regelverket.

– Vi ser et mye større innslag av innleie fra produksjonsbedrifter, det er en vesentlig nedgang av innleide fra bemanningsselskaper sammenlignet med tidligere kartlegginger. Bedriftene ansetter flere fast, både fagarbeidere og lærlinger og prosjektledelsen hos entreprenørene er mye mer positive til disse bestemmelsene nå enn vi fikk inntrykk av bare for noen måneder siden, sa Evensen.

Forbud i hele landet?

Mange delegater var oppe på talerstolen i Sandefjord tirsdag formiddag, og snakket om behovet for å fortsette innleieforbudet i Oslo og Akershus. Gjerne også utvide det til resten av landet.

Telemontør og delegat Liv Synnøve Aurland fra Eltel og fagforeningen i Oslo og Akershus framsnakket behovet for å få til et forbud i hele landet, som også omfatter flere bransjer enn bygg og installasjon, ikke minst for å beskytte hennes bransje som er særlig utsatt for innleie.

– Vi har hatt og har fortsatt flere tvister gående når det gjelder innleie. Nå har vi en gylden mulighet til å få bort innleie i hele landet. Vi ser det virker på byggeplassen, det er blitt flere faste arbeidsplasser og det er nettopp det vi vil ha også, sa hun.

Øivind Wallentinsen fra Rogaland Elektromontørforening mente de store bedriftene fint klarte å håndtere dette, men at utfordringene gjaldt mest de små.

– Det beste forsvaret for forbudet er å sikre at stortingsflertallet for venstresiden blir enda større etter neste stortingsvalg, sa Wallentinsen.

– Har ikke behov for den bransjen

Morten Svendsen, leder i Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus, minnet om kampene som fikk forbudet på plass, inkludert kartlegging over flere år helt fra 2011 og fire politiske streiker.

– Vi lyktes med å påvirke politiske partier og fikk til et forbud til inspirasjon for alle. Det er tydelig og veldig positivt. Plutselig er det innleie mellom produksjonsbedrifter, slik det var før frislippet i 2000, forklarte Svendsen.

– Nå har bedriftene begynt å ansette igjen og det er veldig bra. Vi er nødt til å fortsette kampen mot bemanningsbransjen. Vi har ikke behov for den bransjen i det hele tatt.

Svendsen støtter også forslaget om vetorett for forbund og fagforeninger slik at det skal bli vanskeligere for bedrifter å legge unødig press på enkeltklubber og enkelttillitsvalgte.

– Det er ikke et krav som koster så mye og det er gjennomførbart, men samtidig ikke et lett krav å få gjennom og det må prioriteres hvis det skal gjennomføres, sa Svendsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse