JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store endringer for de ansatte etter sammenslåingen av selskapene Caverion og Assemblin

Noen ansatte omplasseres, men det deles også ut sluttpakker. Rundt 2–300 ansatte blir berørt i prosessen, ifølge hovedtillitsvalgt.
Caverions Oslo-hovedkontor på Bryn

Caverions Oslo-hovedkontor på Bryn

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia, no

Caverion og Assemblin driver blant annet med elektrikerarbeid i Norden. De er i ferd med å slå seg sammen til ett konsern.

Nå begynner konsekvensene av sammenslåingen å komme til syne.

Mot slutten av august ble det kjent at Caverion skulle satse mer på service og mindre på prosjekter. De har nå begynt å avvikle prosjektvirksomheten sin.

– Dette har dessverre ført til at en del av våre medarbeidere har blitt berørt i forskjellig grad, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT i Caverion, Andre Nielsen.

Antall berørte er ifølge Nielsen rundt 200–300 i alle fag, inkludert prosjektledere og støttefunksjoner. Nielsen har ikke oversikt over antall elektrikere som er berørte.

– En del medarbeidere har blitt overført til Assemblin eller til serviceavdelinger i Caverion. Det har vært noen naturlige avganger og en del har fått tilbud om sluttpakker, forteller han.

Han utdyper at endringene i bedriften skaper usikkerhet og er en påkjenning for de berørte.

– Meningene om prosessene har vært ryddig eller ikke er delte, og vi vil ta en evaluering internt på nyåret, sier Nielsen.

Ingen oppsigelser, bare omflytting og sluttpakker

Selskapet ønsker å gå ryddig til verks, opplyser Assemblin Caverion Norge.

Vi har fått felles svar fra direktøren i det nye konsernet Assemblin Caverion Norge, Torkil Schancke Hansen. Og fra direktør i Caverion Norge, Knut Gaaserud. Via Assemblins kommunikasjonsavdeling.

De sier de har hatt en åpen og konstruktiv samtale med lokale og sentrale tillitsvalgte i begge selskap. Sik har de jobbet for å oppnå enighet og forståelse. Det har vært avgjørende for at å unngå tvister eller konflikter som følge av endringene, ifølge dem.

- Slike prosesser er aldri uten utfordringer, men vi opplever at vårt felles fokus på samarbeid, transparens og langsiktige løsninger har bidratt til en vellykket gjennomføring og en styrket organisasjon for fremtiden, skriver de.

– Hvor mange blir berørt, altså hvor mange som må gå og hvor mange som må flytte på seg?

– Vi er glade for at reduksjonen i antall medarbeidere har blitt betydelig mindre enn vi opprinnelig fryktet. Dette skyldes i stor grad at vi har lykkes med å overføre et betydelig antall av Caverions prosjektmedarbeidere til våre serviceavdelinger, samtidig som Assemblin har overtatt flere av de berørte medarbeiderne fra Caverion. For de gjenværende medarbeiderne er det inngått sluttavtaler, noe som innebærer at ingen ansatte har blitt sagt opp som følge av prosessen, svarer selskapene.

De legger til at det er satt inn store ressurser på å tilby ordninger og tilbud for dem som har blitt berørt. Ordningene blir personlig tilpasset.

Leif Martin Kirknes

Lang historie

Triton er hovedeier i begge selskap. I mars i år bestemte de at Assemblin og Caverion skulle slås sammen, for å skape «et ledende nordeuropeisk konsern innen teknisk service og installasjon».

Det er dette som tidligere i høst førte med seg planer om å satse mer på service og vedlikehold enn prosjekt.

- Målet er å vokse videre innen totaltekniske servicetjenester, digitalisering, energibesparende løsninger, lading og infrastruktur, skrev direktør i Caverion, Knut Gaaserud, i en pressemelding i august.

Direktør i konsernet Assemblin Caverion Norge la til at de vil fullføre prosjektene de alt har i gang. Og at de også lenger inn i framtida også skal levere prosjekter, men da via Assemblin.

Caverion har røtter tilbake til 1873 i Frognerkilens Fabrikk ved Skøyen i Oslo, og elektrifisering av denne på 1880-tallet.

Siden den tid har det gjennom årenes løp pågått både fusjoner mellom svenske og norske selskaper. Samt oppkjøp og andre omveltninger.

Selskapets forgjengere har båret navn som Elektrisk Bureau, ABB og YIT. Mens navnet Caverion kom på banen etter en endring i 2013.

Investeringsselskapet Triton har vært hovedeier i Caverion siden november 2023.

Assemblin har historie fra flere håndverkerbransjer fra starten av 1900-tallet i Sverige. De er også et resultat av årevis med fusjoner og oppkjøp.

I senere år ble hele sulamitten til et selskap som het Imtech Nordics. Som ble kjøpt av investeringsselskapet Triton i 2015 og byttet navn til Assemblin i 2016.

Ikke bare plankekjøring i Sverige

Svenskenes «versjon» av Nettverk, Tidningen Elektrikern, har tidligere meldt at sammenslåingen har bydd på komplikasjoner i Sverige.

Blant annet har det vært irritasjon over hastigheten og forvirring rundt hvilke avtaler som skulle gjelde for elektrikere som ble flyttet til et annet selskap enn de opprinnelig jobbet i.

Men selskapet har til samme blad senere i høst meldt at alt går som det skal og at de ikke har møtt noen problemer.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse