EL og IT Forbundet
Streik i Telia: – Vi har en avtale som hører til på Downton Abbey
Klubbleder Merethe Øverland Shukla har aldri vært noen varm tilhenger av å gå til streik, men denne gangen var det ingen vei tilbake.
Streiken nå er en konsekvens av mange år med frustrasjon, forteller klubbleder Merethe Øverland Shukla.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Hun sammenligner IKT-overenskomsten med TV-serien Downton Abbey. Blant hennes egne medlemmer spriker lønna med nærmere en million kroner.
– Halvparten av mine medlemmer tjener under en halv million, den laveste lønna er 375.000 kroner. Det er en lønn det ikke går an å leve av i dag hvis du bor alene i Oslo.
– Men vi har også medlemmer som tjener 1,3 millioner.
Tidlig torsdag formiddag samlet mange av de 57 EL og IT-medlemmene som er tatt ut i streik hos Telia seg utenfor hovedkontoret til selskapet på Økern Portal i Oslo.
De gule streikevestene er på etter at det ble brudd i meklingen på IKT-overenskomsten mellom EL og IT Forbundet og Abelia to timer på overtid natt til torsdag.
Både Merethe Øverland Shukla og tillitsvalgtkollega Phu-Vinh Quang Trang deltok på meklinga.
– Jeg syntes det var en dyktig mekler, vi jobba veldig bra, men så kom vi til et punkt der det var så store interessekonflikter at det ikke gikk lenger, forteller Shukla, som er klubbleder for 130 medlemmer.
Totalt er 319 medlemmer i EL og IT Forbundet i tre distrikter tatt ut i første streikeuttak.
Knut Viggen
En gammeldags avtale
IKT-overenskomsten ble etablert i 2010, og bærer i følge EL og ITerne sterkt preg av det. Den var gammeldags allerede den gangen, hevdes det.
Derfor sammenligningen med Downton Abbey, TV-serien fra England fra 1. verdenskrig og utover med tjenerskap «downstairs» og herskapet «upstairs».
– Det var en kompromissløsning i sin tid, fordi Abelia ønsket en minstelønnsordning. I avtalen opereres det med operatørbegrepet, men verken vi eller Abelia greier å definere hvem disse operatørene er. Da er det merkelig at vi skal være på en avtale der store deler av den faktisk ikke gjelder oss. Det er ingen som går rundt med lagerfrakk og skrur lenger. Vi har noen som er ute i nettet fortsatt, vi har en del teknisk kompetanse, men det er i kjernenettet og ikke hos sluttbruker, forklarer klubblederen.
Hun sier de i tillegg ønsker å beskytte medarbeiderne, mens motparten ønsket styringsrett og muligheter til å innføre arbeidstidsordninger som hun mener er direkte skadelige.
En kamp over flere år
Merethe Øverland Shukla sier det har vært en kamp i mange år for å få økt minstelønna.
– Ja, nå var kampviljen der for vi følte at nå var nok nok. Vi har lagt oss på rygg og logret lenge nok veldig mange ganger. Så var det sånn nå at «nu jævlar», forklarer hun.
– Så kampviljen er stor?
– Ja, det vil jeg si. Jeg tror alle her skjønner veldig godt hvorfor vi er i streik, svarer Shukla.
Streiken kommer på et tidspunkt der mange går ut i ferie, på begge sider av bordet. Det kan bety at den kan bli langvarig.
Torsdag fikk de streikende på Telia lov til å dra hjem til lunsj, siden det var en varm dag og ingen ville risikere helsa si allerede på første streikedag.
Mange av dem som er tatt ut i streik ved Telias hovedkontor i Oslo på Økern Portal var samlet torsdag formiddag.
Knut Viggen
– Omsorg for de som blir igjen
I morgen er det bebudet streikemøte på Youngstorget for alle streikende EL og ITere i Oslo-området, ikke bare de fra Telia.
Totalt er 319 medlemmer i EL og IT Forbundet i tre distrikter tatt ut i første streikeuttak.
– Vi var mange som både trodde og håpet at vi skulle komme til enighet. Etter bruddet i forhandlingene i mai så vi at det kunne bli vanskelig, sier Merethe Øverland Shukla.
Hun understreker at dette er en konflikt mellom EL og IT Forbundet og Abelia, ikke mellom EL og IT-klubben og Telia.
– Vi har omsorg for de som sitter igjen og jobber, blant annet på kundesenteret vårt.
– For min arbeidsgiver vil jeg tro at dette er en situasjon de ikke ønsker, for vi har allerede telefonkøer. Det er ikke noen ønskesituasjon verken for oss eller for Telia, men streik er jo det våpenet vi har og nå var vi nødt til å bruke det, sier Merethe Øverland Shukla.
Hun har likevel et ørlite håp om en løsning.
– Vi håper at noen etterhvert, når ting har roet seg ned etter krevende forhandlinger og mekling, kan sette seg ned og se på dette med friske øyne. Det håper vi alle sammen, sier klubblederen.
Streiken kommer på et tidspunkt der mange går ut i ferie, på begge sider av bordet. Det kan bety at den kan bli langvarig.
Knut Viggen