JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømnettet må styrkes, men fagfolk får ikke jobb

Nettutbyggingen ligger an til å bli en kraftig flaskehals i det grønne skiftet.
Olje- og energiminister Terje Aasland mener nettselskapene har forsømt nettutbygging i mange år.

Olje- og energiminister Terje Aasland mener nettselskapene har forsømt nettutbygging i mange år.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Da energiminister Terje Aasland innledet til den faglige politiske debatten på EL og IT Forbundets landsmøte, var det en av sakene han trakk fram.

Store investeringer

– Nå ligger det søknader for å koble til 20 000 megawatt til nettet. I dag har hele det norske kraftsystemet en kapasitet på 30 000 megawatt. Dette er uttrykk for at veldig mange vil investere i Norge. Det er masse industri og næringsliv som trenger å bli mer strøm, ikke minst for å kutte klimaet, sa han til sitt eget fagforbund.

 

Terje Aasland er medlem i EL og IT Forbundet, og fortalte at han var på sitt første landsmøte i forbundet i Bergen i 1994. Så det var til sin egne han kom for å legge fram sin tanker.

 Får ikke oppdrag

Samtidig som Norge har et skrikende behov for nettutbygging må flere energientreprenører si opp ansatte. For en måned siden skrev FriFagbevegelse om flere entreprenører som er spesialister på å bygge ut nettet ikke får oppdrag.

 

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, sa hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner til FriFagbevegelse i begynnelsen av februar.

Aasland er langt på vei enig i beskrivelsen som Stokke gir, og han adresserer løsningen.

Forsømt nettutbygging

– Nettselskapene har i alt for stor grad vært opptatt av å effektivisere egen drift framfor å bygge ut nettet. Dette er et forsømt område gjennom mange år, i hvert fall de siste ti årene.

Det har også vært flaskehalser i konsesjonsbehandlingen. Regjeringa har bevilget mer penger til konsesjonsbehandling både i 2022 og i 2023-budsjettet. Han håper også å få til økte bevilgninger i neste års budsjett.

Handlingsplan

Aasland sier at han kommer med en handlingsplan for å få ned behandlingstida for konsesjoner i løpet av veldig kort tid. Her vil det bli vist hvordan en skal få bedre og raskere konsesjonsprosesser sørger. Behandlingen skal skje etter hverandre, men mer parallelt.

Eksportkabler

Utenlandskabler for utveksling av strøm mellom Norge og utlandet har selvfølgelig vært tema på landsmøtet. Aasland hadde med seg to ganske ferske nyheter til landsmøtet. Det ene var at søknaden om å bygge ut den omstridte utenlandskabelen North Connect endelig er avslått.

Et annet vedtak er at import og eksportkapasiteten i kabelen til Storbritannia like høy begge veier. Fram til dette vedtaket har denne kabelen hatt mulighet for å eksportere mer strøm fra Norge enn importere fra Storbritannia.

Hybridkabler

Den norske havvindsatsingen blir stor. Statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre og nå også Aasland har nå trukket fram denne satsingen under sine innlegg på landsmøtet. Planene for utbyggingen er at disse vindturbinene skal levere like mye strøm som hele den norske kraftproduksjonen i dag.

– Et tema som har vært nevnt i debatten her, er hybridkabler, at vindturbinene er knyttet til både til Norge og utlandet, og dermed vil øke den norske eksportkapasiteten. Hva er din kommentar til dette?

Havnett 

– Det vil ikke være slik at en vindmølle vil ha en kabel knyttet til Norge og en som går videre. Ettehvert vil det ha utviklet seg et helt havnett som binder alle turbinene sammen, svarer Aasland.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse